FOTO Triburile din Tokio care venerează moda: ghidul unei experienţe multicolore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasiunea pentru ultimele tendinţe din modă caracterizează oraşul Tokio la fel ca şi restaurantele în care domnesc luxul şi apetitul pentru gustări rafinate. Este aproape imposibil să ţii pasul cu ritmul capitalei japoneze, reinventarea fiind activitatea favorită a locuitorilor săi.

Într-un articol publicat în versiunea online a cotidianului „The Guardian“, autorii prezintă un ghid de supravieţuire pentru oricine doreşte să cunoască Tokio.

Frenezia cu care japonezele îşi schimbă garderoba şi se adaptează tendinţelor din modă este aproape imposibil de redat, consideră autorul. Cu toate acestea, există anumite triburi – sau „kei“ în japoneză – care au reuşit să se reinventeze şi să rămână în acelaşi timp loiale locului din care provin.

Mani kei pot fi găsiţi în Harakuju, districtul în centrul căruia se află strada Takeshita Dori, prima destinaţie pentru oricine este pasionat de modă.

Rollerii din Parcul Yoyogi

Preferă să li se spună „Roller - Zoku“ (Familia de Rolleri), iar activitatea lor principală este dansul. Se mişcă pe ritmuri clasice de rock’n’roll în după-amiezele de la sfârşitul săptămânii.

Roller-ii din Tokio FOTO Alamy

Ţinutele adaptate perioadei de timp căreia îi aduc astfel un tribut nu îi transformă în nişte apariţii ameninţătoare, dar se pare că nu oricine se poate alătura dansului lor. 

Tocmai de aceea, privitorii preferă să urmărească spectacolul de la distanţă.

Dolly Key

La graniţa dintre districtele Harakuju şi Shibuya, se găseşte Grimoire, un magazin de piese vestimentare şi accesorii care este chiar nucleul mişcării Dolly Kei. Adepţii acestui curent vestimentar preferă să poarte catifea, au o pasiune pentru broderii şi mătase şi, din 2010 de când au început să îşi impună stilul vestimentar, au devenit o autoritate în lumea modei din Tokio.

Lolita Kei

Triburile japoneze care venerează zeul modei sunt diferite unele de altele, dar la un moment dat ajung să aibă un cuvânt în comun: kawaii („drăguţ“). 

Lolita Kei FOTO Reuters

Drăgălăşenia este apreciată şi niciun trib nu o ridică la rang de stil mai bine decât Lolita Kei. Lolitele sunt îndrăgostite de culoarea roz, de bucle, funde şi accesorii colorate.

Gosurori

Gosurori este o combinaţie de cuvinte care nu aparţin limbii japoneze, gosu fiind sunetul care redă, în limba lor, englezescul „goth“, iar rori este o abreviere a numelui Lolita.

Gosurori FOTO Alamy

Pentru a face parte din tribul Gosurori, adeptele trebuie să transforme radical ţinuta unei Lolite.

Astfel, rozul gingaş este vopsit în negru, se adaugă panglici albe şi un machiaj pe măsură. Gosurori există în districtul Harakuju încă de la sfârşitul anilor 1990 şi se crede că stilul lor este inspirat din cel al Lolitelor şi al mişcării Visual Kei, între timp dispărută.

Harakuju Kei

Districtul Harakuju este locul unde iau naştere multe din triburile capitalei japoneze. Presa japoneză obişnuieşte adesea să se refere la acestea întrebuinţând termenul generic de Harakuju Kei. În forma sa actuală, se arată în articol, pare că adepţii acestei mişcări tocmai s-au trezit şi au fost atacaţi de haine multicolore. Accesoriile, mai ales cele realizate de ei înşişi, sunt foarte importante şi nimeni nu stăpâneşte mai bine secretele acestui stil decât tânăra Pamyu Pamyu care deţine un blog de modă şi este chipul propriului său brand.

Gyaru Kei

Cei care sunt familiarizaţi cu moda japoneză cunosc tribul Ganguro, o armată de adolescenţi care îşi purtau părul în stil afro şi care acum nu mai pot fi văzuţi pe străzile oraşului. În schimb, găştile gyaru le-au luat locul, fiind formate din tinere cu fuste mini, coafuri geometrice şi un machiaj fără cusur. Printre altele, fetele din acest trib obişnuiesc să îşi albească pielea.

Gyaru-Oh

Tribul Gyaru-Oh are adepţi de sex masculin şi se inspiră, evident, din stilul Gyaru. Sunt efeminaţi până la extrem şi sunt atât de numeroşi încât au propria publicaţie care este citită de aproximativ 300.000 de oameni.

Kitakore Kei

Fetele din grupul Kitakore Kei pot fi întâlnite în districtul Keonji. Stilul lor seamănă cu cel al celor din districtul Harakuju, numai că se inspiră mai mult parcă din look-ul de şcolăriţă. Şi fetele din acest trib preferă să îşi confecţioneze singure accesoriile, iar motto-ul lor poate fi rezumat în doar câteva cuvinte: „în fiecare zi ceva nou“.

Otaku

Stilul fetelor de la Otaku transcende graniţele Japoniei şi este inspirat din cărţile de benzi desenate şi din pasiunea pentru muzica pop.

Cosplay

Cosplay FOTO Demotix

Peruca albastră şi materialele lucioase identifică adeptele acestui stil eclectic.

În districtul Odaiba, în timpul zilelor dedicate evenimentului „Tokio Game Show“, costumele sunt expuse cu o atenţie sporită pentru detalii.

Itasha

Ca trib, grupurile itasha sunt în creştere, mai puţin vizibile în capitală.

Itasha FOTO Corbis

Cuvântul itasha desemnează mai degrabă maşinile pe care le conduc şi este o combinaţie între „itai“ (dureros) şi „sha“ (vehicul).

Maşinile sunt decorate într-un mod care le face dificil de ignorat în trafic, iar posterele colorate şi accesoriile spectaculoase se presupune că ar trebui să vorbească de la sine despre posesorii lor. 

Magazin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite