Cele mai periculoase insecte din lume. Au modelat istoria omenirii și au dus la moartea a milioane de oameni

0
Publicat:

Aparent sunt inofensive, dar în realitate sunt ucigașe. Este vorba despre cele mai periculoase specii de insecte din lume. Una dintre acestea, aparent comună, a reușit să modeleze istoria umanității ducând la prăbușirea civilizațiilor. 

Tantarul anofel FOTO wikiepdia
Tantarul anofel FOTO wikiepdia

De obicei atunci când ne gândim la creaturi periculoase ne vin în minte imagini cu animale de talie mare, șerpi veninoși sau rechini. În realitate, cele mai periculoase sunt ființele pe care de obicei le ignorăm sau le considerăm aparent inofensive: este vorba despre insecte. Câteva dintre acestea au potențial letal ridicat. 

Boala somnului ucigaș

Una dintre cele mai ucigașe insecte, pe locul doi în topul mondial conform mai multor reviste de specialitate, este musca tsetse (țețe). Este specifică continentului african și a modelat istoria umanității, mai ales fiindcă este purtătoarea unui virus cu potențial letal - este vorba despre „boala somnului“. La fel ca malaria, această boală este transmisă de mușcătura muștei respective, și transmiterea prin intermediul ei a unui parazit unicelular, responsabil de producerea bolii. Simptomele sunt severe, de la dureri de cap, insomnii, paralizie, febră severă. Fără tratament este fatală. Se spune că musca tsetse a reușit, prin trasmiterea acestei boli, să distrugă comunități întregi. 

Păduchele, banalul ucigaș

Păduchii sunt o insectă banală, întâlnită mai peste tot, mai ales la animalele din sălbăticie, sau în gospodării. Banalul păduche este însă responsabil de tragedii umanitare incredibile. Cel mai faimos exemplu este marea epidemie de ciumă din secolul al XIV-lea, care efectiv a distrus Europa. Ce legătură are puricele? Ei bine, el este purtătorul unei bacterii numite yersinia pestis, cu potențial fatal pentru om.

Puricele parazita șobolanii, care la rândul lor parazitau orașele medievale ale Europei. Purecii infestați cu Yersinia Pestis au fost aduși cu navele comerciale italienești tocmai din zona Asiei. Odată ajunși pe continentul european a erupt epidemia de ciumă, tocmai fiindcă yersinia pestis provoacă această boală fatală pentru care nu s-a găsit tratament.

În cazul marii epidemii de ciumă din secolul al XIV-lea, numai în Europa puricii purtători de boală au ucis peste 25 de milioane de oameni. Evident, au fost focare și în Asia sau Africa. 

Țânțarul, inamicul numărul unu

Cea mai periculoasă insectă pentru specia umană pare a fi țânțarul. O insectă pe care o întâlnim pretutindeni. Este însă purtătoare a numeroase bacterii, virusuri și paraziți, cu potențial fatal pentru om. Printr-o singură mușcătură pot transmite bacterii sau virusuri care provoacă febra dengue, febra galbenă sau malarie. În special malaria este transmisă de femelele speciei Anopheles. Impactul este catastrofal. Numai în 2021 peste 619.000 de persoane au murit din cauza malariei, transmise de țânțarul anofel.

Conform istoricului Timothy Winegard, autor al cărții „The Mosquito: A Human History of Our Deadliest Predator“, țânțarul a modelat, și el, istoria umanității. „Țânțarul a decis soarta imperiilor și a numeroase războaie. De la Alexandru cel Mare și până la Cel de-al Doilea Război Mondial”, a precizat acesta. Inclusiv Alexandru Macedon a fost ucis de malarie în urma unei mușcături de țânțar. 

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite