Ce semnifică fiecare zi din Săptămâna Patimilor. Credința despre sufletele celor care mor în Săptămâna Mare

0
Publicat:

Creştin-ortodocşii au intrat în Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare, iar fiecare zi din acest interval care precede Paștele (16 aprilie) are o semnificaţie anume, care face trimitere la ultimele zile din viaţa Mântuitorului.

Denie - Călărași. FOTO arhivă
Denie - Călărași. FOTO arhivă

În ultima săptămână din Postul Paştelui se fac slujbele bisericeşti numite Denii, pentru pomenirea ultimelor zile ale lui Hristos pe Pământ.

Postul devine mai aspru

Săptămâna Mare, ultima săptămâna a Postului Paştelui, este cea a pioşeniei în sfintele lăcaşuri monahale. Fiecare zi a săptămânii poartă cu ea încărcătura unui nou pas spre momentul măreţ al Învierii Domnului. Rolul Deniilor este acela de primenire a sufletelor pentru marea sărbătoare de duminică, prin pocăinţă, meditaţie şi rugăciune, pentru primirea cu cea mai mare smerenie, a bucuriei Învierii. 

De aceea, în Săptămâna Mare, postul devine mai aspru.

Conform Sinaxarului din Triod (carte de cult folosită în această perioadă), în fiecare zi din Săptămâna Mare „ne reamintim şi retrăim ultimele zile din viaţa Mântuitorului”:    

Luni

Ziua de luni ne aduce în faţă icoana tânărului Iosif care a fost vândut de fraţii săi în Egipt. Istorisirea vieţii sale în cultul liturgic este anticiparea Jertfei Mântuitorului Iisus Hristos care a fost vândut de Iuda.

Marţi

Marţi are loc pomenirea Pildei celor zece fecioare, a cărei menire este de a ne ţine trează datoria de a trăi permanent în Hristos.

Miercuri

Tot o pomenire se face și în miercurea din Săptămâna Patimilor, cea a femeii păcătoase care a spălat cu lacrimi şi a uns cu mir picioarele Mântuitorului, simbol al pocăinţei adevărate şi al îndreptării omului păcătos.

Joi

Joi, slujba amintește de patru evenimente deosebite din viaţa Mântuitorului: spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă de smerenie; Cina cea de Taină, la care Mântuitorul a instituit Taina Sfintei Euharistii; rugăciunea arhierească; începutul Pătimirilor, prin vinderea Domnului.

Vineri

„Sfintele şi mântuitoarele şi înfricoşătoarele Patimi ale Domnului şi Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos” sunt prăznuite vineri. 

Sâmbătă

La slujba din Sâmbăta Patimilor se prăznuiește îngroparea Mântuitorului nostru Iisus Hristos şi pogorârea Sa la iad.

Cele mai importante denii din Săptămâna Sfintelor Patimilor

Mai cunoscute sunt deniile din Joia Mare şi Vinerea Mare.

Denia celor 12 Evanghelii este slujba din ziua de joi, iar cele 12 citiri din Noul Testament vorbesc despre prinderea, judecata şi răstignirea lui Iisus Hristos.

În Vinerea Mare, în toate bisericile ortodoxe se desfăşoară denia Prohodului Domnului, o slujbă în care sunt cântate în imnuri, împărţite în trei „stări”, patimile, răstignirea, moartea şi îngroparea Mântuitorului.

„Raiul este închis”, în Săptămâna Patimilor

Potrivit credințelor populare, în Săptămâna Mare nu se lucrează, iar cine moare în aceste zile va merge în iad, pentru că „Raiul este închis”.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite