Amanita Muscaria, regina purpurie a pădurilor, plină de controverse. De ce a devenit atât de căutată ciuperca toxică

0
0
Publicat:

Ciupeca Amanita Muscaria stârnește un interes tot mai mare oamenilor, arată un studiu publicat recent de oamenii de știință americani. Buretele muștelor, cum este numit de români, este găsit adesea toamna, în pădurile din zona de munte.

Ciuperca Amanita Muscaria. Foto: Daniel Guță ADEVĂRUL
Ciuperca Amanita Muscaria. Foto: Daniel Guță ADEVĂRUL

Pădurile de fag, molid și mesteacăn din munții Hunedoarei se împodobesc în această perioadă de ciuperci de toamnă. Specia care atrage cel mai adesea atenția călătorilor este cunoscutul „burete pestriț” sau „buretele muștelor”, cu denumirea științifică Amanita Muscaria.

Ciuperca, fotogenică, iese în evidență prin pălăria sa roșie ori purpurie, împodobită cu puncte albe.

Piciorul este alb, umflat puţin la bază sau solzos, cu lame albe sau alb-gălbui. Este apreciată pentru frumusețea ei, dar specialiștii au clasat-o în rândul speciilor periculoase, deoarece conține alcaloidul numit muscarina, care se manifestă asupra inimii şi tubului digestiv, arată biologii.

Simptomele apar foarte repede, la 1—4 ore de la consumarea ciupercilor şi se aseamănă cu o intoxicare alcoolică.

„Otrăvirea muscarianiană începe printr-un delir vesel sau furios, iar sensibilitatea şi memoria bolnavului sunt alterate. Apar dureri mari în regiunea stomacală, însoţite de vomitări şi diaree. De îndată ce aceste vomitări au avut loc, înseamnă că otrava a fost eliminată din organism. După aceasta bolnavul adoarme, iar la trezire cu greu îşi mai aduce aminte de cele întâmplate cu o zi mai înainte de consumarea ciupercilor. Convalescenţa durează circa 3—4 zile, după care bolnavul este complet vindecat”, arăta biologul Mitriţa Bahrim, în Revista Pădurilor (1963).

Amanita Muscaria. Foto: Daniel Guță
Amanita Muscaria. Foto: Daniel Guță

Efectele ingerării ciupercilor pot să dureze până la câteva zile, potrivit unor specialiști. Mortalitatea este redusă, însă medicii nu recomandă folosirea acestor ciupeci.

„Evitaţi să consumaţi ciuperci sau bureţi de la comercianţi care nu pot face dovada avizului fito-sanitar. Evitaţi să culegeţi şi să consumaţi ciuperci sau bureţi din pădure, chiar dacă le cunoaşteţi că sunt comestibile, deoarece multe ciuperci comestibile din flora spontană a ţării noastre au suferit mutaţii devenind otrăvitoare. Întrucât copiii cu vârste mici sunt mai sensibili decât adulţii şi pot face forme de intoxicaţii foarte grave, chiar letale, nu-i hrăniţi cu mâncăruri pe bază de ciuperci”, arată Direcția de Sănătate Publică Iași.

Potrivit unui studiu realizat recent de cercetătorii de la Universitatea din California (UC) San Diego, utilizarea ciupercilor Amanita muscaria a crescut în SUA, pe baza căutărilor pe Google. Cercetarea indică faptul că pe Google căutările au crescut cu 114 la sută din 2022 până în 2023, arată studiulpublicat de Jurnalul American de Sănătate Preventivă.

Creșterea căutărilro pe Google,din SUA, la Amanita Muscaria. Sursa: Studiu UC
Creșterea căutărilro pe Google,din SUA, la Amanita Muscaria. Sursa: Studiu UC

Interesul pentru Amanita Muscaria a crescut odată cu cel pentru ciupercile halucinogene, care, spre deosebire de ea, conțin psilocibina, un compus organic al cărui consum, în afara tratamentului medical, este interzis în România.

„Asemenea ciupercilor care conțin psilocibina, ciupercile Amanita muscaria sau „Fly Agaric” au, de asemenea, efecte psihotrope: imponderabilitate, hipersensibilitate vizuală și auditivă, denaturare a spațiului, neconștientizarea timpului și halucinații, cu toate acestea amanita tind să fie puțin mai otrăvitoare. UC San Diego Today raportează că studiul arată că oamenii iau mai multe amanitas, poate fără a fi avea cunoștințele necesare pentru a face acest lucru. Cercetătorii au observat, totuși, că astfel de ciuperci au un rolîn terapie, dar că oamenii ar trebui să o facă în siguranță”, arată hightimes.com.

Amanita Muscaria. Foto: Daniel Guță
Amanita Muscaria. Foto: Daniel Guță

În timp ce psilocibina s-a dovedit a avea o bună utilizare clinică, nu există o astfel de dovadă pentru buretele muștelor, arătau autorii cercetării.

Chiar dacă muscarina are unele efecte pozitive în studiile pe animale, vizând accidentele vasculare cerebrale și alte boli neurologice, aceste constatări nu au fost încă replicate la om, arată studiul.

Pe rețele sociale, au fost create o mulțime de pagini dedicate acestei ciuperci, în care oamenii își povestesc experiențele după consumul „buretelui muștelor”.

„Mă simt inspirat să caut din nou. Acum sunt obsedat de Amanita Muscaria și a devenit noua mea ciupercă preferată de folosit! Sufăr de ADHD si am găsit că după Amanita Muscaria gândurile mele sunt atât de concentrate. Nu mai am anxietate sau depresie. Gata cu durerea. Mă simt în pace și foarte mulțumită”, relatează o pasionată de ciuperci, pe pagina de Facebook Amanita Muscaria - Magic.

„Nu am încercat încă, dar ideea că ar putea exista o soluție pentru insomnia mea este deja o lumină la orizont”, scrie un alt bărbat.

Studiul cercetătorilor din California arată însă că au fost înregistrate cazuri de intoxicații grave în urma consumului acestor ciuperci, care nu este reglementat în vreun fel. 

„Ciupercile Amanita muscaria conțin compuși toxici, inclusiv muscimol, acid ibotenic și muscarină. Ciupercile Amanita muscaria. Majoritatea literaturii științifice despre efectele asupra sănătății ale Amanitei muscaria la oameni se referă la studiile privind ingestia de ciuperci crude. Aceste efecte includ amețeli, disforie, halucinații vizuale, agitație, ataxie, fasciculații musculare, convulsii și comă.Deși decesul este rar, a fost raportat ca rezultat, un caz fiind raportat în ultimul an al unei persoane de 44 de ani. care a murit după ce a ingerat patru capace de ciuperci Amanita muscaria uscate”, arată studiul.

Efecte nocive ale ciupercii

Primul caz documentat de spitalizare din cauza consumului de Amanita muscaria în Regatul Unit a fost raportat în iulie 2023, susțin autorii studiului.

A fost vorba de o femeie de 46 de ani, care a ingerat ciuperci uscate (0,5 grame) zilnic timp de două săptămâni, ca parte a ceea ce se numește un regim de „microdozare”, care a fost urmat în încercarea de a reduce anxietatea, fără a incita proprietăți psihotrope. Ea ar fi cumpărat 20 de grame de ciuperci Amanita muscaria de pe un site cunoscut pe rețelele de socializare.

Amanita într-o pădure de conifere din Retezat. Foto: Daniel Guță ADEVĂRUL
Amanita într-o pădure de conifere din Retezat. Foto: Daniel Guță ADEVĂRUL

Autorii cercetării publicate de Jurnalul American de Sănătate Preventivă arată că este necesară o nouă abordare de reglementare pentru Amanita muscaria și produsele care conțin muscimol.

„În primul rând, autoritățile de reglementare federale și de stat trebuie să adopte o poziție clară cu privire la faptul dacă este legal să se producă și să distribuie astfel de produse comercial. Dacă această practică este considerată legală, sunt necesare standarde de reglementare, inclusiv restricții de vârstă, protecție pentru copii, doze maxime și restricții de marketing care atrag copii (de exemplu, desene animate). În al doilea rând, este, de asemenea, esențial ca profesioniștii din domeniul sănătății mintale să-și ajute pacienții să facă distincția între substanțe precum psilocibina, care este studiată pentru potențialul său de a trata depresia, și Amanita muscaria, care prezintă o toxicitate mai mare și nu sunt dovezi clinice care să susțină utilizarea acesteia în scopuri medicinale”, arată autorii cercetării.

Legendele Amanitei Muscaria

Consumatorii sunt expuși riscului, concluzionează autorii cercetării. Există însă o tradiție îndelungată a folosirii ei, iar legendele pe seama acesteia sunt și ele numeroase.

„În Siberia, utilizarea de către șamanii din lumea veche datează de milenii și precede trecerea strâmtorii Bering în America de Nord. Odată ce oamenii au intrat în America de Nord, utilizarea Amanitei muscaria a scăzut, deoarece șamanii din lumea nouă au preferat folosirea altor ciuperci psihotrope, găsite în toată America”, arată autorii studiului.

Numeroase mituri sunt asociate cu ciupercile Amanita muscaria.

„Poate cel mai fascinant arată legăturile lor potențiale cu originea lui Moș Crăciun, despre care se crede că provine din ritualurile efectuate de șamani în Asia Centrală, în care se crede că purtau haine roșii cu ornamente albe pentru a colecta ciuperci care au apărut sub brazi, în timpul zilelor premergătoare solstițiului de iarnă. O credință înrudită este că acești șamani ar fi hrănit renii cu ciupercile Amanita muscaria reni și le-ar fi colectat urina pentru uz ceremonial”, arată autorii studiului.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite