La capăt de Bucureşti, ca pe-o plajă din Balcic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Între casele vechi din Colentina există una în care decorul e un spectacol de improvizaţie, cu accente ce te duc cu gândul la mare. Trebuie să ai ceva imaginaţie ca să-ţi închipui că undeva în cartierul Colentina din Capitală (pe o stradă ruptă din mahalalele poveştilor interbelice, care abia dă ochii cu asfaltul) există o casă căreia i-ar sta mai bine pe o plajă. Într-o zonă destul de sărăcăcioasă, neîntinată cu i

O casă în care contează mai mult calitatea timpului petrecut decât valoarea brandului de pe eticheta canapelei sau a lampadarului. În care spaţiul a prins viaţă datorită creativităţii, iar detaliile au apărut cu precădere în weekend, în timpul liber rămas de la job. În care primează povestea fiecărui obiect, de la literele din tablă, din care locatarii au scris „BAR" pe barul din bucătărie, la fotoliul de verandă, dintr-un fier forjat ca o broderie, care tronează în living. În care sunt lumini cu zecile, într-un soi de protest împotriva unicei lustre care ne atârnă de tavan încă din Epoca de Aur. 

Foişorul din curtea casei, loc de relaxare pentru prieteni, vara. În dreapta, focus pe peretele din sticle şi felinare



Bogdan şi Alex au cumpărat casa tip vagon din Colentina în urmă cu zece ani. Şi, cum rar se întâmplă în Bucureşti, nu au dărâmat-o, ca să facă vilă mare, cu etaj, ci au regândit pas cu pas cei 100 de metri pătraţi (cu tot cu spaţiul garajului). Au făcut totul în timp, bugetul nu le-a permis altfel. Casa este acum o sumă de piese recondiţionate, reinterpretate sau meşteşugite de la A la Z din materiale neconvenţionale - sticlă, lemn vechi, tablă, cupru etc.

Foişorul din curtea casei, loc de relaxare pentru prieteni, vara. În dreapta, focus pe peretele din sticle şi felinare



„Chiar dacă era foarte mare, fiind joasă şi fragmenatată, părea înghesuită. Primul lucru a fost să dăm jos tavanele. Apoi, ca să obţinem şi mai multă lumină naturală decât dădeau ferestrele mici, tradiţionale, am decupat o parte din acoperişul livingului şi am pus o fereastră tip mansardă", povesteşte Bogdan Victor Voicu, ofiţer consular la Ambasada Danemarcei. Spune că a ştiut de la bun început cum va arăta casa, însă din cauza banilor, transformarea s-a făcut treptat.

Mai întâi au eliminat din pereţi şi au făcut din două camere un living spaţios, din care „au rupt" un colţ pentru spaţiul de dining şi pentru şemineu (aşezat în antiteză cu televizorul). Apoi au adăugat obiecte, mari şi mici, primite sau cumpărate sau găsite pe la prieteni.

ADVIMA20111028_0574



„Mereu adăugăm câte ceva"

În ultimii ani, au redecorat casa de la un colţ la altul şi au schimbat aproape totul, de la culori la aranjamente. Acum spaţiul este, atât la exterior, cât şi la interior, o oază de linişte pe care o întâlneşti adesea pe plaje (singura plaja din zonă este însă Kavarna, de lângă Balcic, Bulgaria, imprimată într-o fotografie ce ocupă jumătate de perete în living).

Cel mai greu, când intri în casa asta - ieşită şi la propriu, şi la figurat din spaţiul Bucureştiului -, e să spui ce colţ sau ce obiect îţi place. E greu să alegi între: dormitorul făcut „jumi-juma" cu spaţiul de lucru cu birou vintage din India, găsit într-o consignaţie, şi livingul cu un perete din cărămidă şi televizor îmbrăcat în pagini de reviste şi ziare vechi. E dificil să decizi dacă bei cafeaua uitat în canapeaua dungată, cu ochii pe geamul ce dă în curte, sau în fotoliul din piele din faţa şemineului discret. E aproape imposibil să te intereseze numai povestea dulapului stil country, proaspăt vopsit din bucătărie, nu şi istoria lămpilor din care gazdele au făcut un perete afară, la foişor.

ADVIMA20111028_0575

Bucătăria cu barul din pătrăţele din sticlă colorată. Dedesubt, o imagine cu barul din cărămidă şi spoturile sale ascunse în site de aluminiu



„Eu o găsesc o casă absolut normală. Nu avem mobilier foarte scump, e multă improvizaţie. E un cămin care trăieşte şi se schimbă mai tot timpul, mereu adăugăm câte ceva. Iar asta dovedeşte că poţi să-ţi faci un «acasă» pe plac şi cu resurse limitate", spune Bogdan. „Nu trebuie decât un pic de voinţă şi un strop de creativitate", adaugă Alex, care lucrează în publicitate.

O casă bazată pe ideile tale, nu pe ale altora

Bogdan şi Alex au pus bazele unui proiect prin care vor să arate că „acasă" capătă mai multă valoare dacă plăteşti cu imaginaţie mai mult decât o faci cu bani. Bogdan Voicu şi Alexandru Dinu, proprietarii unei case din categoria celor de care duc lipsă românii, au câţiva ani de când îşi ajută prietenii să-şi regândească spaţiile. Cu idei care nu costă decât un pic de răbdare. De ceva timp, s-au gândit să ducă ideile mai departe, la cei pe care nu-i cunosc, dar cu care împart aceeaşi pasiune: dorinţa de a avea un cămin frumos. Aşa s-a născut proiectul „Ochişoru13".

Bucătăria cu barul din pătrăţele din sticlă colorată. Dedesubt, o imagine cu barul din cărămidă şi spoturile sale ascunse în site de aluminiu

Vedere din dormitorul cu accente maritime şi un perete din tapet înflorat, în nuanţe calde



„Sunt din ce în ce mai multe case triste sau nebăgate în seamă de către proprietarii lor. Pentru că cei mai mulţi nu acordă importanţă spaţiului de acasă. Preţuim cel mai mult timpul liber, pe care adesea ni-l petrecem acasă, dar nu avem grijă ca locuinţa să fie un spaţiu confortabil", observă Bogdan.

Cum s-a ajuns aici? Nu-i greu să ne dăm seama, spune Alex, dacă ne uităm la ce dificultăţi avem în a distinge frumosul de kitsch, în a alege lucrurile care ne plac, în detrimentul brandurilor, în a înţelege că o reamenajare nu înseamnă un efort financiar, ci mai degrabă unul de creativitate. „Pentru cei mai mulţi dintre românii care nu-şi bagă casele în seamă, prima cauză e lipsa educaţiei. La aceasta se adaugă, inevitabil, şi cea a banilor. Pentru cei care au bani, însă, dorinţa de a epata e mai presus de fericire", crede Bogdan.

„Pentru primii, rezolvarea e simplă: trebuie să conştientizeze şi să vrea să-şi creeze un spaţiu frumos. Pentru a doua categorie, cei care cumpără mobilă şi accesorii scumpe în speranţa că acestea le vor face toată treaba, rezolvarea problemei vine mai greu", adaugă acesta.

Vedere din dormitorul cu accente maritime şi un perete din tapet înflorat, în nuanţe calde
Vedere de la fereastră (foto sus) şi din spaţiul de dining

Vedere de la fereastră (foto sus) şi din spaţiul de dining



„Ochişoru13" e un proiect online gândit să-i ajute în principal pe cei care vor un spaţiu care să le meargă la inimă, dar nu ştiu nici cum, nici cu ce să-l obţină. Bogdan şi Alex cred că „pofta de un acasă frumos" e în fiecare, doar că trebuie stârnită. Iar aici intervin ei.

Costul creativităţii

„Nu ne trebuie decât un impuls pentru a trezi dorinţa de a trăi într-un spaţiu confortabil, care să ne facă fericiţi. Putem fi creativi şi cu bani puţini, atenţia casei nu consumă foarte mult timp", arată Alex, care crede că ne-am obişnuit să plătim pe creativitatea altora (uneori poate prea mult) în loc să ne punem propria minte la contribuţie.

„«Ochişoru13» nu e doar o poveste pufoasă şi nici nu vrem să devină asta. Nu facem asta nici pentru femei uşor entuziasmabile, nici pentru «hipsteri», nici pentru urbani, nici pentru cei scârbiţi de atâta lipsă de gust. E pur şi simplu pentru toţi cei care simt sau pot simţi măcar o emoţie atunci când vine vorba de spaţiul de locuit", au scris cei doi în manifestul postat pe site-ul proiectului.

"Am încercat mereu, în ciuda vorbei româneşti «nu bagi banii în pereţii altuia», să-mi creez un spaţiu care să mă reprezinte, să nu fie doar un loc în care dorm."

"Casele românilor sunt foarte triste, nu sunt spaţii în care să petreacă timp de calitate, ba din contră."

"Facem apel la dorinţa de a trăi frumos. Odată ce am stârnit sentimentul, ajutăm cu sfaturi."
Bogdan Victor Voicu
ofiţer consular la Ambasada Danemarcei

ADVIMA20111028_0583
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite