Internetul dezumanizează copiii
0Creierul uman se adaptează permanent mediului înconjurător. În consecinţă, dacă un copil foloseşte calculatorul în exces, mai ales navigând pe reţelele de socializare, creierul lui se va adapta acestei lumi artificiale în care trăieşte, susţine baroneasa Susan Greenfield, neurolog la Universitatea din Oxford, Marea Britanie.
Dovezile care atestă o legătură directă între dependenţa de internet şi modificări fizice ale creierului se înmulţesc pe zi ce trece. Un studiu realizat la Universitatea Xidian din China a descoperit deformaţii ale creierului în cazul copiilor care petrec foarte mult timp în faţa calculatorului. „Nu ne putem permite să aşteptăm 10 sau chiar 20 de ani pentru a monitoriza schimbările survenite în identitatea copiilor dependenţi de internet, în capacitatea lor de concentrare sau în modul lor de gândire şi de relaţionare. Mulţi dintre noi am sesizat deja modificări esenţiale în felul în care copiii de astăzi empatizează cu ceilalţi. Cercetările demonstrează o scădere a empatiei direct proporţională cu timpul petrecut pe reţelele de socializare“, scrie Susan Greenfield în „The Daily Telegraph“.
Crimă anunţată pe mess
Un caz grăitor despre dezumanizarea copiilor internauţi, punctează cunoscutul neurolog, este uciderea elevei britanice Rebecca Aylward, de 15 ani, de către fostul ei prieten, Joshua Davies, de 16 ani. „Băiatul a făcut pariu cu un coleg pe un mic-dejun la cantina şcolii că o va ucide pe Rebecca. După ce a omorât-o în bătaie cu o piatră, Joshua s-a grăbit să-şi updateze pagina pe reţeaua de socializare. Mama Rebeccăi susţine că Joshua Davies, care a fost închis pe viaţă luna trecută, s-a lăudat zile întregi pe serviciul de mesagerie instantă MSN cu intenţiile sale de-a o ucide pe fată. Femeia vrea să-i acţioneze în judecată pe proprietarii MSN care, spune ea, au ştiut despre «pariul cu micul dejun» şi n-au acţionat în niciun fel pentru a preveni crima“, adaugă Susan Greenfield.
O generaţie de narcisişti
Acelaşi neurolog este de părere că Facebook şi Twitter au creat o generaţie de tineri obsedaţi de propria persoană, care au o nevoie permanentă şi copilărească de apreciere din partea celorlalţi. Susan Greenfield crede că prieteniile pe internet, la fel ca jocurile pe calculator, ar putea dăuna creierului. „Acest lucru poate duce la un nivel scăzut de concentrare, o nevoie de satisfacţie imediată şi poate afecta aptitudinile non-verbale, cum ar fi menţinerea contactului vizual în timpul unei conversaţii“, conchide specialistul.