Întâlnire emoţionantă între beneficiarul unui transplant de faţă şi văduva donatorului său: „Am fost sceptică la început“ VIDEO
0
O întâlnire emoţionantă a avut loc între beneficiarul unui transplant de faţă şi văduva donatorului său, la Clinica Mayo din Rochester, SUA.
Andy Sandness (32 de ani) a rămas desfigurat în urma unei tentative de sinucidere, în anul 2006, cu două zile înainte de Crăciun, pe când avea doar 21 de ani.
Suferind de o depresie puternică, tânărul s-a împuşcat în bărbie. Medicii au reuşit să îi salveze viaţa, însă Andy a rămas mutilat. După un deceniu, bărbatul a fost supus unei operaţii de reconstrucţie care a durat 56 de ore, la Clinica Mayo, unde medicii de acolo au realizat pentru prima dată o asemenea procedură, scrie The Telegraph.
Chirurgii i-au transplantat nasul, obrajii, buzele, dinţii, gura şi maxilarul lui Calen „Rudy“ Ross, care s-a împuşcat accidental şi a murit, anul trecut, la 21 de ani. Lilly Ross, în vârstă de numai 19 ani, însărcinată pe atunci în luna a opta, a fost de acord ca organele soţului ei să fie donate, inclusiv pielea şi chipul.

Andy Sandness înainte (foto stânga) şi după transplantul de faţă (foto dreapta) FOTO metro.co.uk
Cei doi bărbaţi aveau vârste apropiate, aceeaşi grupă de sânge, aceeaşi structură facială şi alte câteva detalii care i-au făcut compatibili pentru acest transplant.
„A fost cumva un transplant predestinat, întrucât Andy şi Rudy aveau similarităţi faciale ieşite din comun, de la culoarea pielii până la structura şi dimensiunile fetei“, a declarat Dr. Samir Mardini, Mayo Clinic.
Pentru Lilly Ross, întâlnirea vine după un an de coşmar, în care a trebuit să se ocupe de funerariile soţului ei, să ia decizii, să aducă pe lume un copil şi să îşi pună viaţa în ordine: „El face cumva parte de acum din familia noastră. Să-l întâlnesc pe Andy e şi o modalitate de a încheia acest capitol al vieţii mele, pentru că atunci totul s-a petrecut atât de repede, a fost cumplit“.

Lilly Ross şi fostul ei soţ, Calen Ross FOTO Youtube

Calen „Rudy“ Ross, donatorul organelor, decedat în 2016 FOTO AP
„Am fost sceptică la început. Nu voiam să merg pe stradă şi, dintr-o dată, să-i văd «chipul» soţului meu“, a adăugat femeia. Doctorul care a realizat transplantul a asigurat-o, însă, pe tânăra văduvă că beneficiarul transplantului va arăta diferit de soţul ei, pentru că fruntea şi ochii îi sunt diferiţi.
Astfel, întâlnirea are loc la 16 luni după transplantul care i-a dat lui Andy Sandness o nouă şansă la o viaţă normală, după un deceniu în care a trăit desfigurat, ferindu-se de oglinzi, de lumina zilei şi de priviri oripilate, fără să poată mânca normal, pentru că protezele faciale i se desprindeau frecvent. „Am vrut să îţi arăt că darul soţului tău nu va fi irosit“, a spus Andy la vederea tinerei văduve Lilly Ross.

Lilly Ross şi Andy Sandness FOTO Voanews.com
De asemenea, bărbatul a povestit chinul prin care a trecut în toţi aceşti ani din cauza gestului care l-a desfigurat, dar pe care tânărul îl regretă acum. Tânărul se declară recunoscător şi emoţionat pentru şansa pe care a primit-o: „Nu ieşeam în public. Uram să merg în oraş sau să mă uit în oglindă. Acum pot face toate lucrurile de dinainte: să merg la restaurant, să mă duc la serviciu, să mănânc“.
Lily Ross, fiul ei, acum în vârstă de un an, şi Andy Sandness plănuiesc să menţină legătura, iar bărbatul vrea să contribuie la educaţia copilului.

Andy Sandness, Lilly Ross şi fiul ei FOTO Voanews.com