În 80 de culturi din lume, oamenii comunică încă prin fluierături şi copiii învaţă acest lucru la şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de culturi din întreaga lume folosesc o formă fluierată a limbii lor materne FOTO Shutterstock
Zeci de culturi din întreaga lume folosesc o formă fluierată a limbii lor materne FOTO Shutterstock

Zeci de culturi din întreaga lume folosesc o formă fluierată a limbii lor materne. Oricine poate face acest lucru. Chiar şi tu ai putea învăţa.

A învăţa să fluieri o limbă pe care o vorbeşti deja este relativ simplu. La Facultatea de Studii Educaţionale, studenţii etnomuzicologului Díaz Reyes învaţă să fluiere în limba spaniolă. Îşi petrec primele 2-3 luni învăţând să fluiere tare, cu tonuri diferite. „În luna a patra sau a cincea, ei pot reda câteva cuvinte. După opt luni, pot să rostească corect şi să înţeleagă fiecare mesaj”, explică profesorul.

Această articulare în vorbirea fluierată funcţionează numai pentru limbajele nontonale, unde sunetele nu sunt cruciale pentru semnificaţia cuvântului, ca engleza, spaniola şi majoritatea celorlalte limbi europene sunt nontonale. Pentru limbile tonale, în schimb, semnificaţia unui sunet depinde de tonul său faţă de restul propoziţiei. De exemplu, în chineză, silaba „ma”, cu un ton înalt constant, înseamnă „mamă”, dar cu un ton care scade şi se ridică din nou, înseamnă „cal”. De aceea, fluierătorii de limbi tonale se confruntă cu o dilemă: ar trebui să fluiere tonurile sau vocalele şi consoanele?

Află aici cum poţi învăţa să fluieri o limbă şi ascultă cum sună acest limbaj.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite