Greşeli de atitudine prin care faci o primă impresie proastă şi îi îndepărtezi pe cei din jurul tău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din dorinţa de a face bine, unele persoane recurg la anumite comportamente care, în mod paradoxal, pot să lase o primă impresie nu tocmai bună. De aceea, trebuie să ştii unde greşeşti şi cum să coretezi ceea ce faci.

Aţi observat vreodată cum, în unele situaţii, oamenii buni sunt trataţi cu lipsă de respect? Îi ajută pe alţii, sunt răbdători, nu ţin ranchiună, dar, pentru un motiv sau altul se simt singuri şi supăraţi. Psihologii cred că motivul pentru care unele persoane le îndepărtează pe altele are legătura cu felul în care acestea se comportă, cu prima impresie, mai exact. „Bright Side“ a întocmit lista greşelilor de atitudine care pot induce în eroare şi care fac o primă impresie proastă.

Sacrificiul neobservat

Unele persoane îşi suprimă unele dorinţe de dragul celor din jur, pentru ca ei să fie bine, însă acest sacrificiu nu este observat. Iar atunci când oamenii se iau de tine din acest motiv te simţi vinovat. De aceea, vei putea fi dezamăgit mereu. În acest caz, ar trebui să spui ceea ce simţi, mai ales când nu îţi place ceva. Dacă vă întâlniţi la jumătatea drumului, la consens, nu vei răni pe nimeni. În caz contrar sacrificiul nu va fi observat.

Nevoia de aprobare

Oamenii au o nevoie patologică de aprobare din partea altora pentru a înţelege că nu e nimic în neregulă cu ei. Nu trebuie să aştepţi lauda! Nu trebuie să ţi se spună că eşti o persoană bună pentru a fi una. Şi nu trebuie să îţi fie teamă de critici. Oamenii te vor critica mereu din diverse motive. Opinia ta despre tine ar trebui să primeze întotdeauna.

Cauţi sursa problemei doar la tine

În mod natural, îţi asumi că cei din jur au dreptate când spun ceva, mai puţin când e vorba de tine însuţi. Îţi pui, de cele mai multe ori, responsabilitatea pentru ceea ce se pe trece în jur asupra propriei persoane. Dar nimeni nu îţi va mulţumi pentru asta. A lua asupra ta problemele şi greutatea unei situaţii face viaţa mai uşoară pentru cei din jur. A te tortura singur în acest fel nu îţi va aduce nicio mulţumire personală sau din partea celor din jur. Cel mai bine este să îţi concentrezi eforturile pentru găsirea unei soluţii.

Teama de respingere

Nu vrei să deranjezi pe nimeni cu preţul de a fi chiar tu nefericit. Acesta este unul dintre comportamente clasice ale celor care se tem a fi respinşi şi care pot să îi îndepărteze pe cei din jur. Preferi să arăţi că totul este în regulă, atunci când nu este aşa, pentru ca cei din jur să fie mulţumiţi. Dar, adevărul e că tu însuţi nu eşti mulţumit. Nu trebuie să îţi fie teamă să spui „Nu“. Chiar şi cea mai drăguţă persoană din lume poate să se folosească de tine dacă îi permiţi. Ajută-i pe alţii numai atunci când îţi doreşti cu adevărat.

Îţi renegi propriile interese

Te-ai obişnuit să te adaptezi nevoilor altora şi îţi e greu să înţelegi propriile dorinţe şi interese, un alt comportament care respinge. Nu decizi niciodată pentru tine ce vrei să faci şi iei de bune dorinţele altora ca şi cum ar fi ale tale. Acest comportament e asemănător cu incapacitate de a lua decizii şi lasă un gust de neputinţă şi e departe de adevărata definiţie a bunătăţii. Învaţă să-ţi asculţi propriile dorinţe, fără teama că o să îi jigneşti sau superi pe cei din jur. Temerile tale e posibil să nu aibă niciun fundament în realitatea şi este întotdeauna posibil să găseşti un compromis.

Crezi că respectul trebuie câştigat

Unele persoane nu acceptă faptul că respectul nu trebuie să fie rezultatul unor acţiuni sau comportamente. Aceste persoane nu se simt comfortabil cu cineva atunci când sunt pe poziţii de egalitate pentru că sunt ferm convinse că respectul trebuie câştigat. Simt că o persoană este valoroasă dacă oferă ceva înapoi. Nu trebuie, de fapt, să „cumperi“ dragostea sau respectul. Învaţă pur şi simplu să iubeşti şi să fi iubit necondiţionat, aşa cum faci şi când respiri. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite