Ghicirea viitorului, un viciu trecut sub tăcere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un impas în viaţă sau o pură curiozitate poate conduce la o practică deloc benefică - mersul la ghicitoare. Mulţi ajung însă să devină dependenţi de acest obicei pentru tot restul vieţii. Foarte multe persoa­ne ar vrea să-şi cunoască viitorul, dar majoritatea se codesc să admită acest lucru.

Cei mai mulţi se jenează să recunoască faptul că au încercat diverse metode de a-şi afla soarta. Nu toţi merg la ghicitoarele care se recomandă ca fiind profesio­niste. Consideră că la mijloc este vorba despre o şarlatanie.

Ghicitul în cărţi, în cafea, în ghioc şi consultarea asiduă a horoscoapelor şi astrogramelor sunt metode care le inspiră mai multă încredere celor care vor să afle ce le e dat. Mai ales dacă sunt practicate de persoane considerate de nădejde.

Ghicitul în cărţi, metodă la îndemână

O vecină de bloc mai în vârstă care ştie să dea în cărţi, chiar dacă nu sunt de tarot, sau o prietenă care ştie să ghicească în cafea se transformă în soluţia ideală pentru persoanele care ar vrea să ştie ce urmează să li se întâmple. Aceste practici sunt condamnate însă de Biserică.

Maria V. are 22 de ani, este studentă şi locuieşte în Bucureşti. Nu prea ştie la ce să se aştepte de la viitor şi spune că nu i-ar strica să afle ce îi rezervă soarta. A aflat că la ea în cartier, în Militari, o doamnă mai în vârstă se pricepe să dea în cărţi. Şi nu se aruncă să o jupoaie de bani.

Când are, îi dă câte zece sau 20 de lei. Merge la ghicit cam o dată pe săptămână sau măcar o dată la două săptămâni. „Uneori se îndeplineşte, alteori nu. Îmi zice de bani, de dragoste, dacă apar probleme cu părinţii“, spune Maria V.

I-ar fi frică să apeleze la o ghicitoare care îşi face reclamă prin ziare. „N-am încredere. Cine ştie ce mi se poate întâmpla“, afirmă Maria.

Experienţă extremă la ghicitoare

Angi S. este din Craiova şi are 39 de ani. E profesoară. Nu a trecut prea multă vreme de când a fost la ghicitoare. Îi place să-i ghicească cineva. Mai mult de amuzament. Dar a vrut să audă ce are de spus o „profesionistă“. Şi-a luat inima în dinţi şi a mers cu o prietenă la o ghicitoare care se recomanda Intervenţia şi stătea la periferia Craiovei.

„Am trecut de calea ferată şi am mers mult prin câmp până am dat de o casă. Acolo era ghicitoarea Intervenţia. «Cam întârziarăţi. Am oameni la mine din toată ţara», ne-a zis ghicitoarea. Când colo, nu era mai nimeni. Era o singură maşină parcată în faţa casei. Şi ne aşezăm noi pe o băncuţă. În curte avea pui de toate felurile - de curcă, de gâscă, de raţă, de găină. Cred că îi foloseau la ghicit. Prietena mea s-a cam speriat şi m-a întrebat dacă ştie cineva că suntem aici. I-am zis că nu ştie nimeni, că dacă află careva ne facem de râs. Se temea că păţim ceva. Erau cam dubioşi indivizii de acolo“, îşi povesteşte Angi experienţa. A aşteptat să-i vină rândul. Să-şi afle prezentul, viitorul şi trecutul - toate i se ofereau  la pachet.

Universuri paralele

Curajoasă, Angi a intrat în încăperea în care era ghicitoarea. Verdictul a venit aproape instantaneu. „Mi-a zis: «Fii atentă! Tu îţi găseşti până la urmă serviciu», la care eu am răspuns contrariată «Păi, mie nu-mi trebuie, că am.» Răspunsul ei: «N-ai, dragă, niciun serviciu. Că mie îmi iese aici că n-ai. Tu îmi spui mie că ai? Dacă n-ai, n-ai»“, îşi aminteşte Angi. A adăugat că, spăşită, i-a dat dreptate ghicitoarei, care a continuat să-i vorbească despre viaţa conjugală, Angi fiind necăsătorită.

„Mi-a spus: «Uite aici, femeia asta cu care umblă soţul tău este o neisprăvită. Dar până la urmă o să fie bine. Să ţii bine de el, că el e soarta ta. Înainte de bărbatul ăsta, tu ai avut un alt bărbat de care te-ai despărţit dintr-o bănuială, dintr-o gelozie. Şi fii atentă că tu ai avut ca o boală. Ba nu! Visul de l-ai avut s-a transformat în realitate în şopârlă, adică în goangă.»“

Nu a trecut multă vreme şi ghicitoarea a pus-o pe Angi să tragă o carte din pachetul de tarot. S-a supus fără să comenteze. „A ţipat la mine: «Ce-ai făcut? L-ai tras pe dracu’!», iar eu abia mă abţineam să nu râd. Ce era să mai fac?“, mai spune Angi. A plătit cam 30 de lei pentru şedinţa de ghicit şi deşi i se pare amuzant să-i dea cineva în cărţi sau să-i ghicească în cafea, la ghicitoare nu mai calcă.

Necazurile duc la ghicitoare

Cartomanţia promite dezvăluirea viitorului   Foto: Adevărul

Oamenii apelează la ghicitoare în momentele dificile ale vieţii, consideră psihologii. „Aşa caută vinovaţi pentru problemele lor. De fapt, ar trebui să identifice cauzele situaţiilor neplăcute cărora trebuie să le facă faţă, precum şi soluţiile”, a declarat, pentru „Adevărul”, psihologul Elisabeta Ilie.

„Alţii încearcă să găsească o speranţă după o serie de decepţii. Vor să ştie că îi aşteaptă ceva frumos în viitor”, a adăugat aceasta. Psihologul Ştefania D. Niţă spune că la aceste servicii apelează, de obicei, „persoane cu o sensibilitate emoţională crescută, care suportă cu greu incertitudinile vieţii”.

De la curiozitate la obsesie

Potrivit ei, „cei care merg la ghicitoare au nevoie să ştie că se pot sprijini pe o forţă puternică pentru a nu se afla la voia întâmplării”. Obiceiul de a merge la ghicitoare, care porneşte adesea de la o simplă curiozitate, se poate transforma într-o obsesie, spun specialiştii. Punctul de cotitură apare în momentul în care persoana în cauză începe să creadă orbeşte în cele spuse de ghicitoare. Aceasta se poate întâmpla când cele prezise se adeveresc parţial.

„Nu se poate spune că aceşti oameni devin spectatori la viaţa lor, dar devin, într-un fel, limitaţi. Obiectivul lor central constă în confirmarea celor spuse de vrăjitoare, resemnarea faţă de situaţie, hrănirea cu iluzii, dezvoltarea unor ipoteze şi acumularea de ură pentru vinovaţi”, a explicat Elisabeta Ilie.

Practic, aceste persoane traduc fiecare activsitate, fiecare eveniment în cuvintele ghicitoarei. „Obiceiul se transformă într-o obsesie când persoanele ajung să nu mai facă nimic dacă astrele sau cărţile nu le arată care este calea, iar frecvenţa şedinţelor de ghicit creşte”, a afirmat Ştefania D. Niţă.

Practici condamnate de Biserică

Mersul la ghicitoare sau la vrăjitoare este condamnat de Biserică. Una dintre principalele întrebări puse de preot unui enoriaş care se spovedeşte se referă la apelarea la aceste practici. Persoanele care au fost la ghicitoare sau la vrăjitoare primesc canon sau nu pot fi împărtăşite.

Unul dintre motivele pentru care oamenii caută să cunoască viitorul este tocmai o înţelegere greşită a necazurilor, se arată pe site-ul www.crestin­ortodox.ro. „Sfânta Scriptură ne învaţă că necazurile prin care trecem nu sunt întâmplătoare, că rostul acestor încercări trimise de Dumnezeu este de curăţare a sufletului omenesc plin de patimi, de conştientizare a neputinţei firii şi a nevoii de ocrotire dumnezeiască”, precizează sursa citată.

În afară de Dumnezeu, nimeni nu poate cunoaşte viitorul. Preoţii îi sfătuiesc pe cei care au necazuri să nu meargă la ghicitoare, ci să discute cu duhovnicul lor.

Viitorul se construieşte

Cei care alunecă pe panta acestui viciu trebuie să conştientizeze că doar ei sunt responsabili de viaţa lor. Psihologii avertizează că în viaţa fiecărui om există lucruri mai mult sau mai puţin frumoase.

În momentul în care apare o problemă, este bine ca sfaturile să vină din partea celor care reuşesc să ajute persoana aflată la ananghie să identifice atât cauzele, cât şi soluţiile. „Nu avem nevoie de cineva care să ne spună că ne aşteaptă ceva frumos sau urât. Depinde numai de noi cum vrem să trăim, iar viaţa înseamnă mult mai mult decât o problemă care apare la un moment dat“, a declarat Elisabeta Ilie.

Soluţia ţine de fiecare în parte, pentru că răspunsurile vin din interior, consideră specialiştii în comportament. „Oamenii trebuie să încerce să înţeleagă ce se întâmplă în interiorul lor, de unde vine starea de disconfort resimţită în legătură cu viitorul“, a conchis Ştefania D. Niţă. În caz contrar, vor avea un sentiment de falsă siguranţă.

image
image


Prin chiromanţie s-ar putea ghici caracterul unei persoane

Stil de viață

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite