FOTO UPDATE Premiului Nobel pentru Fizică a fost anunțat! Află cine sunt laureații de anul acesta
0Laureații la Premiul Nobel pentru Fizică sunt Saul Perlmutter (SUA), Brian P. Schmidt (SUA/ Australia) şi Adam G. Riess (SUA).
UPDATE 14.50 Cei trei laureaţi au descoperit peste 50 de supernove îndepărtate a căror lumină era mai slabă decât se ştia: era un semn că expansiunea Universului se află într-o fază de accelerare.
Se ştie de peste un secol că Universul se află în expansiune după Big Bang-ul care s-a produs în urmă cu circa 14 miliarde de ani. "Această descoperire, potrivit căreia expansiunea Universului se accelerează, este uluitoare. Dacă expansiunea continuă să accelereze, Universul se va sfârşi într-un neant de gheaţă", au adăugat membrii comitetului Nobel.
Comitetul care acordă premiile Nobel a decis ca americanul Saul Perlmutter să primească jumătate din premiu. Cealaltă jumătate va fi împărţită între savantul australian Brian P. Schmidt şi cercetătorul american Adam G. Riess.
Americanul Saul Perlmutter s-a născut în 1959 şi a absolvit cursurile Universităţii California în 1986 din oraşul californian Berkeley. Este coordonatorul proiectului de Cosmologie Supernova şi profesor de astrofizică la Laboratorul Național Lawrence Berkeley şi la Universitea California.
Brian P. Schmidt este cetăţean australian, dar s-a născut în Statele Unite ale Americii, în anul 1967. A obţinut titlul de doctor în ştiinţe în anul 1993, la Universitatea Harvard din Statele Unite şi este coodonatorul echipei de cercetare The High-z Supernova din partea Universității Naționale Australiene din Weston Creek (Australia).
Adam G. Riess s-a născut în Statele Unite ale Americii în 1969, la Washington, şi a obţinut titlul de doctor în ştiinţe, în 1996, la "Universitatea Harvard" din SUA. Este profesor de astronomie şi fizică la John Hopkins University şi la "Space Telescope Science Institute" din oraşul american Baltimore.
****
UPDATE 12.50 Cei trei savanți au fost recompensaţi pentru că au reușit să demostreze faptul că, Universul se află într-o expansiune accelerată, se afirmă în comunicatul emis de comitetul Nobel.
"Ei au studiat mai multe zeci de explozii ale unor stele, denumite supernove, şi au descoperit că Universul se află în expansiune, cu o viteză de accelerare permanentă", precizează acelaşi comunicat.
Premiul Nobel pentru fizică a fost anunţat astăzi la Stockholm, în Suedia, la ora 12:45, ora României.
*******
Principalii favoriţi la Premiul Nobel 2011 pentru fizică sunt trei cercetători, care au realizat un studiu asupra particulelor, având un rol important în dezvoltarea computerelor cuantice super-rapide.
Alain Aspect din Franţa, John Clauser din SUA şi Anton Zeilinger din Austria sunt favoriţii din acest an. Pe acest lucru mizează Karin Bojs, cel mai bun "ghicitor" al Premiilor Nobel, editor de ştiinţă al ziarului suedez Dagens Nyheter. Comitetul Nobel nu oferă informaţii despre candidaţii premiilor,
Alţi posibili candidaţi ar putea fi Yakir Aharonov din Israel şi britanicul Michael Berry, pentru studiile realizate în domeniul mecanicii cuantice, asupra "Efectului Aharonov-Bohm" şi respectiv "Faza Berry".
Premiul pentru fizică valorează circa 1.44 milioane de dolari.
Anul trecut, doi profesori de origine rusă Andre Geim şi Konstantin Novoselov de la Universitatea Manchester din Anglia au câştigat Premiul Nobelul pentru Fizică pentru lucrările lor revoluţionare asupra grafenului, o formă a carbonului considerată drept cel mai bun conductor de căldură şi electricitate.
Ieri, Premiul Nobel 2011 pentru Medicină a fost acordat lui Ralph Steinmen, Bruce A. Beutler şi Jules A. Hoffmann, pentru studii asupra imunităţii.
Cu trei zile înainte să își ridice un premiu atât de important, Ralph Steinmen murise , din cauza cancerului la pancreas, la vârsta de 68 de ani. Comitetul Nobel nu a ştiu însă de decesul său. Dacă s-ar fi știut Ralph Steinmen nu ar mai fi primit premiul Nobel, întrucât una din reguli este ca acestasă nu fie acordat postum. Comitetul a anunţat luni seară, într-o conferinţă de presă, că nu îi va retrage premiul lui Steinman.