Femeile, încântate de complimentele vulgare?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O apreciere de tipul „păpuşa, ce fund mişto ai!” gâdilă, de fapt, orgoliul femeilor, la nivel subconştient, chiar dacă vine din partea unui necunoscut şi este exprimată într-o manieră vulgară?

Româncele, la fel ca femeile din aproape toată lumea, nu sunt ocolite de comentarii cu caracter vulgar, mustind de conotaţii sexuale, uneori ameninţătoare, primite din partea necunoscuţilor care le ies în cale. Ideea că, de fapt, reprezentatele sexului frumos ar fi, într-o anumită măsură, încântate de astfel de observaţii, chiar dacă reacţiile lor dau de înţeles exact contrariul, a fost lansată recent de primarul capitalei argentiniene, Buenos Aires, ca răspuns la protestele organizate de argentinience împotriva acestei practici considerate hărţuire sexuală stradală. 

„Nu cred femeile care spun că nu se bucură de acest comportament. Nu le cred pe cele care spun că se simt jignite. Nimic nu e mai bine decât să ţi se spună «ce fund mişto». Chiar dacă este adaugată şi o expresie jignitoare, este un lucru bun”, a declarat primarul capitalei argentiniene.

Afirmaţia lansată de Mauricio Macri a strârnit un val de reacţii şi în presa internaţională, cu atât mai mult cu cât mesajele afişate în cadrul manifestaţiilor din Buenos Aires făceau trimitere la expresii extrem de dure, care includeau şi ameninţări, precum „Vino aici, bruneto, vrem să te violăm” sau „Arăţi ca o curvă, iubirea mea”.Dincolo de părerea exprimată public de primarul din Buenos Aires, reprezentativă  pentru comportamente de acest gen regăsite în toată lumea, un sondaj condus anul acesta de „Universidad Abierta Interamericana” din Argentina arată că majoritatea femeilor consideră „ameniţătoare“ astfel de abordări, departe de a le percepe drept complimente. 

Astfel, peste 70% din femeile intervievate au declarat că le-au fost adresate comentarii vulgare când mergeau pe stradă, 56% din ele au spus că preferă să treacă pe cealaltă parte a străzii atunci când văd un grup de bărbaţi, iar 42% au recunoscut că le este pur şi simplu teamă să iasă singure în public.

Cu siguranţă, femeile nu se bucură la auzul unor astfel de cuvinte. Pot să vă dau un exemplu care ilustrează foarte bine o astfel de atitudine masculină. Este foarte interesant că unii se găsesc în postura în care violează o femeie şi rămân cu gândul că, de fapt, femeia ar fi vrut asta, este de părere psihologul Tony Răfăilă. 

Băieţei cu conduită de masculi feroce

„Hărţuirea stradală este un fenomen care marchează femeile. Doar dacă eşti femeie şi ai trecut prin astfel de momente poţi înţelege gravitatea acestui fapt şi nesiguranţa care planează în jurul tău“, îşi începe mărturia Andreea E.,una din zecile de românce care simt nevoia să împărtăşească pe blogul hartuirestradala.wordpress.com clipele de furie şi ruşine prin care trece ori de câte ori se loveşte de comentarii jignitoare venite din partea bărbaţilor. 

„Mă duceam la facultate, iar în drumul spre metrou am trecut liniştită pe lângă un bărbat în vârstă. Bărbatul s-a întors din drumul său şi a început să mă urmărească îndeaproape, adresându-mi fel şi fel de întrebări cu tentă sexuală şi jigniri. În ce lume trăim? Sau mai bine zis, ce educaţie primim?”, scrie aceasta revoltată, mărturisind că astfel de incidente sapă la temelia încrederii în propria persoană.

Conform mărturiei unei alte tinere, hărţuitorii de pe stradă nu au limită de vârstă. „Eram spre finalul clasei a XII-a şi mergeam spre liceu. Am trecut pe lângă o grădiniţă şi mi-au atras atenţia câţiva băieţei gălăgioşi. Mi-am îndreptat privirea spre ei, în timp ce mă gândeam la copilăria mea. Am fost întreruptă de o propoziţie care m-a lăsat perplexă: „Ce bună eşti! Mamă, ce te-aş f**e!”. Băiatul de aproximativ şase ani, care încerca să mă cucerească în felul acesta, era aclamat de ceilalţi câţiva băieţi de aceeaşi vârstă, care păreau invidioşi pe curajul colegului lor. Erau copii,  cu voce şi privire inocentă, dar cu o conduită de masculi feroce”, a povestit Arina D.

Vina femeii?

Într-o societate modernă, în care egalitatea dintre sexe a devenit o preocupare constantă, hărţuirea stradală afectează în continuare femeile. Nu de puţine ori, femeia este acuzată că ar fi provocat astfel de manifestări din partea bărbatului care a „complimentat-o”, scuză încă adânc înrădăcinată în mentalitatea socială, oglindită prin afirmaţii arhicunoscute: „cum să nu se ia de tine dacă ieşi îmbrăcată aşa?”, „ce căutai la ora aia pe stradă?”  etc. 

 Faptul că te îmbraci într-un anumit fel, fie că porţi o rochie mai scurtă sau un tricou mai mulat nu le dă dreptul altor persoane să abuzeze emoţional, inclusiv fizic, de tine. Dacă s-ar pleca, într-adevăr, de la premisa că femeilor le-ar plăcea acest tip de abordare, am deschide o zonă destul de nepotrivită pentru comportamentul social, spre abuz. Hainele femeii nu ar trebui să scoată agresorii la lumină. Toată lumea trebuie să înţeleagă faptul că oricare dintre noi dorim să fim plăcuţi şi să avem un impact asupra celorlalţi, dar asta nu presupune dreptul celuilalt la a încălca partea aceea care ţine de intimitate, avertizează psihologul Tony Răfăilă. 

Acesta consideră că o astfel de premisă, a plăcerii subconştiente simţite de femeia agresată verbal, nu are legătură cu realitatea, fiind doar o modalitate prin care anumiţi bărbaţi îşi rezolvă, la nivel inconştient, frustrarea provocată de refuzul femeii.

O problemă care ţine de lipsa de educaţie 

Psihologul Tony Răfăilă pune hărţuirea stradală strict pe seama lipsei de bun simţ şi a educaţiei. Acesta subliniază faptul că există, pe de altă parte, bărbaţi care nu îndrăznesc să deranjeze femeile nici măcar cu un compliment total inofensiv. „Aceştia sunt bărbaţi ştiu să-şi păstreze demnitatea, respectând demnitatea celeilalte persoane”, a declarat psihologul. Cât despre felul în care reacţia femeii hărţuite influenţează comportamentul agresorului, pasihoterapeutul precizează că a ignora presupune acceptul inconştient al problemei. „Dacă un bărbat face o dată un gest deplasat, fie că vorbim despre o atingere, fie că este o vorbă nepotrivită, data viitoare va prinde curajul să facă mai mult. Asta ţine de firea umană. Încetul cu încetul s-ar putea ajunge la un abuz care nici măcar nu va fi privit ca abuz, pentru că femeia, inconştient, l-a aprobat”,  conchide specialistul. 

 

Ce spune legea

Dacă în ţări precum Belgia şi Statele Unite există legi care le apără pe femei de hărţuitorii stradali, în România foarte puţine cazuri ajung să fie reclamate, iar din punct de vedere legal este dificil ca agresorii să fie traşi la răspundere, pentru că hărţuirea stradală nu este considerată o formă de hărţuire sexuală. În fiecare an, între 20 martie şi 5 aprilie, are loc „Săptămână internaţională împotriva hărţuirii stradale“, mişcare care cuprinde 25 de ţări de pe şase continente, prilej pentru ca femei din toată lumea să-şi împărtăşească nemulţumirile legate de felul în care sunt tratate în spaţiul public de partenerii lor de sex masculin.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite