Este sezonul tratamentelor depigmentante!
0
Estomparea petelor cutanate este un proces de durată, care necesită o tehnică potrivită şi protecţie faţă de razele ultraviolete. Toamna şi iarna sunt anotimpurile potrivite pentru a pune în aplicare aceste proceduri.
Soarele sabotează terapia
Tratamentele depigmentante stimulează regenerarea ţesutului cutanat şi scot la iveală o piele tânără, foarte sensibilă la acţiunea radiaţiilor ultraviolete. Tocmai de aceea, medicii dermatologi atrag atenţia că, indiferent de sezonul în care faci tratamentul, trebuie să protejezi pielea de fiecare dată când ieşi din casă, cu ajutorul unei creme-ecran cu FPS de 50. În caz contrar, există riscul ca tratamentul să nu aibă efect sau, mai rău, să aibă efect contrar, de agravare a pigmentării.
Tehnica, aleasă de medic
Procedurile depigmentante urmăresc să elimine straturile superficiale ale pielii, intens pigmentate. Nu există o tehnică depigmentantă care să garanteze rezultate spectaculoase pentru toate tipurile de ten. Tocmai de aceea, medicii abordează această afecţiune cu prudenţă, în paşi, pentru a urmări reacţia pielii la tratament. Ei folosesc preparate pe bază de substanţe descuamante, precum hidrochinona, rezorcina, acidul glicolic sau acidul azelaic. Acestea se aplică zilnic, seara, după duş şi dau rezultate în timp îndelungat.
Pot avea efecte adverse
Altă metodă folosită de medicii dermatologi este peelingul, ce foloseşte substanţe exfoliante, în diverse concentraţii. În urma lui, pielea poate rămâne roşie mai multe zile sau se poate acoperi chiar de o crustă. Tot pe principiul exfolierii se bazează şi dermabraziunea şi microdermabraziunea, care folosesc cristale de diamant pentru eliminarea straturilor superficiale de celule. Alte metode folosesc temperaturile extreme. Crioterapia constă în aplicarea de azot lichid la temperaturi de sub -100 de grade Celsius pe zonele pigmentate. Celulele îngheţate se dezintegrează în momentul „dezgheţului", astfel că se pierde din pigment. Şi în cazul acestui procedeu, tenul poate suferi hiperpigmentare sau decolorare accentuată. Terapia cu laser distruge depozitele de melanină cu ajutorul căldurii, prin IPL (lumină intens pulsată). Sunt cazuri în care este necesară o perioadă de concediu medical pentru recuperare, după aceste proceduri.
Ce conţine trusa de acasă
Pentru a preveni pătarea pielii, dar şi pentru a corecta primele pete apărute, poţi folosi următoarele, cu informarea medicului:
- o cremă de corecţie pentru toată faţa, precum crema Unitone de la Isis Pharma, cu SPF 20 (1), preţ: 47 lei, sau crema antiîmbătrânire pentru zi-noapte Multicorrexion de la Roc (2), preţ: 89,33 lei;
- o cremă cu efect depigmentant intensiv care se aplică doar pe pete şi care poate fi folosită noaptea, precum White Objective Serum de la Bioderma (3), preţ: 114,13 lei, sau ziua, precum Uriage Depiderm cu SPF 50 (4), preţ: 74, 24 lei;
- un exfoliant blând, ce se aplică o dată pe săptămână. Poţi alege crema-gomaj cu scoarţă de Panama de la l'Erbolario (5), preţ:
71,19 lei, sau masca exfoliantă cu cereale de la Yves Rocher (6),
preţ: 39 lei.
Care sunt cauzele «petelor»
Hiperpigmentarea poate fi consecinţa expunerii la soare fără protecţie, a folosirii unor medicamente fotosensibilizante, a autotraumatizării pielii, a variaţiilor hormonale din sarcină, dar şi a înaintării în vârstă. În toate aceste cazuri, tegumentul sintetizează pigment în exces (melanină). Vestea bună este că pielea are o mare capacitate de regenerare şi că petele se pot estompa şi chiar „şterge". Dar pentru aceasta este nevoie de multă răbdare, de disciplină şi de un dermatolog cu experienţă.
Obligatoriu: Cei care urmează tratamente depigmentante trebuie să folosească creme cu FPS 50.
Specialistul nostru
Prof. dr. Anca Zbranca
medic specialist dermatolog
Tratamentul hiperpigmentării este unul de prevenţie, unul de depigmentare propriu-zisă şi unul de întreţinere. Cel mai bine reacţionează la astfel de tratamente pielea albă, şi cel mai rău, pielea cu fototip închis. Cine doreşte o depigmentare trebuie întâi să se educe în a folosi zilnic creme cu factor de protecţie maximă, iar seara, produse care conţin agenţi depigmentanţi înglobaţi în demachiant sau în crema de noapte. Decolorarea se face fie cu laser, fie chimic, în ambele cazuri putând apărea o iritaţie cu înroşire şi descuamare. Petele de pe faţă sunt mai accesibile tratamentului. Le urmează cele de pe spate, de pe membrele superioare şi inferioare.