Este „scapă de oamenii negativi” un sfat chiar atât de bun?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bloggerii evidenţiază faptul că sunt foarte rare situaţiile în care suntem înconjuraţi numai de oameni pozitivi
Bloggerii evidenţiază faptul că sunt foarte rare situaţiile în care suntem înconjuraţi numai de oameni pozitivi

Shasta Nelson, autoare a mai multe volume şi fondatoare site-ului GirlFriendCircles.com, a scris pentru „Huffington Post” un articol în care explică de ce sintagme precum „Înconjoară-te cu oameni pozitivi şi scapă de cei negativi” nu-şi au locul. Devenim cea mai bună variantă a noastră cu faţa întoarsă către lume, nu cu spatele.

Genul acesta de citate sunt peste tot. „Oamenii te inspiră sau te secătuiesc de putere. Alege înţelept”, spune unul dintre sfaturile oferite gratuit, fie pe Facebook, fie de specialişti self-help, care nu explică exact îndemnul care sună ca o comandă. „Dacă prezenţa lor nu are valoare în viaţa ta, atunci absenţa lor nu va face nicio diferenţă”. Sunt a sfaturi bine intenţionate, cu scopul de a face oamenii mai buni. „Înconjoară-te numai cu oameni care te înalţă”. Nimic rău până aici.

„Auzim de atâta timp lucrurile acestea că am ajuns să suspectez că au devenit adevăruri irevocabile. Dar aceste aforisme pot fi, în cel mai bun caz, înşelătoare şi nocive, în cel mai rău caz”, scrie Shasta Nelson.

Oamenii dornici de afecţiune din vieţile noastre

Potrivit autoarei, întrebarea nu este dacă să permitem oameni deprimaţi şi dornici permanent de afecţiune în viaţa noastră, ci cât îi lăsăm şi pentru ce motive.

„Adevărul este că trebuie să învăţăm să fim pe lângă oameni care suferă. Nu doar pentru că este complet nerealistă evitarea acestora, dar cum altfel am putea oferi ceea ce avem de oferit lumii? Putem şi trebuie să avem lângă noi oameni care judecă, se lamentează, atacă sau apără în permanenţă. Cu unii dintre ei suntem înrudiţi, cu sau pentru alţii lucrăm şi câteodată am fost sau suntem oamenii aceia. Cel mai important aspect este dacă ne bazăm pe aceştia să ne fie adevăraţii prieteni”, spune Nelson.

Autoarea menţionează că grupurile de oameni din viaţa noastră trebuie să fie bine defintie. Sunt prietenii noştri, cei pe care îi ţinem aproape, în toate sensurile, şi ceilalţi.

Iar ceilalţi au rostul lor bine definit în viaţa noastră, iar eliminarea lor nu reprezintă o soluţie, doar pentru că intervin în confortul nostru. „Nu suntem victimele durerii altora. Suntem cei care vindecă. În final, doar în preajma celor care suferă avem şansa să oferim acel dar pe care fiecare dintre noi îl are”, spune bloggeriţa.

Lumea nu este formată din prieteni şi duşmani, ci, mai degrabă, din prieteni şi oameni cu care să fii prietenos. „Duşmanii trebuie eliminaţi, dar oamenii geloşi, care te rănesc, toxici, nesănătoşi trebuie iubiţi şi vindecaţi. Doar pentru că cineva nu este prietenul tău apropiat, nu înseamnă că nu are valoare în viaţa ta”, îşi explică Nelson teoria.

Autoarea nu spune că trebuie să încercăm să ne apropiem de oricine, de fapt, chiar susţine că trebuie să fim vigilenţi când vine vorba de oamenii cu care avem relaţii extrem de apropiate. „Dar dacă ne ştim limitele, dacă simţim că avem energie şi iubire pe care să o dăruim şi dacă ştim că prezenţa noastră poate ajuta, atunci trebuie să fie o opţiune”, spune ea.

Eliminarea nu este necesară întotdeauna

Simpla sugerarea a faptului orice apropiere de cineva care nu se află în cel mai bun moment al vieţii sale te trage în jos îţi limitează puterile. „Oricine a lucrat aproape de oameni şi direct pentru ei (terapeuţi, preoţi) poate atesta că cei cu rolurile bine definite pot avea o influenţă pozitivă asupra vieţilor celor care suferă, mai mare decât durerea lor. Lumina este mai puternică decât întunericul. Iar oamenii care suferă au nevoie de lumină şi iubire”, susţine Shasta Nelson.

Răspunsul nu vine din eliminarea oamenilor care ne fac să sufere, ci „să fim atât de luminoşi încât întunericul să piară”.

„Nu devenim oamenii de care lumea are nevoie prin faptul că ne întoarcem spatele oricui nu ne place sau n-are încredere în noi. De fapt, aceia sunt oamenii pe care trebuie să-i introducem în viaţa noastră. Nu doar pentru binele lor, ci şi pentru al nostru. Pentru asta am venit pe lume, să-i servim pe cei din jurul nostru. Cea mai importantă lecţie pe care fiecare dintre noi o are de învăţat în această viaţă este iertarea. Să stai alături de cineva care suferă îţi măreşte abilitatea de emaptie, ceea ce creşte abilitatea de încredere şi iubire. Într-un final, asta vrea fiecare dintre noi: dragoste”, punctează bloggeriţa.

Pentru asta, Nelson spune că fiecare trebuie să se cunoască foarte bine, iar până atunci, timpul petrecut lângă oameni care nu suportă cea mai bună versiune a noastră trebuie limitat. „Dar asta este doar temporar, este ceva ce-ţi datorezi ţie şi în niciun caz nu trebuie dată vina pe alţii”, explică ea.

Redefinirea sfaturilor bune

Shasta Nelson este de părere că toate exemplele de sfaturi menţionate la început ar trebui să sune aşa, în realitate.

„Sunt oameni care te inspiră şi oameni care te seacă. Alege înţelept”. Nu aleg oameni, mai degrabă aleg răspunsul meu faţă de ei. Eu decid când sunt inspirată sau când sunt secată de energie. Pot să fiu alături de cineva care străluceşte şi să plec plină de invidie, sau pot să stau lângă un deprimat cronic şi să plec inspirată şi recunoscătoare. Puterea mea nu stă în alegerea omului cu valoare, ci în alegerea abilităţii de a vedea valoare în orice om.

„Dacă prezenţa lui nu are valoare în viaţa ta, atunci nici absenţa nu va face nicio diferenţă”. Este un citat extrem de periculos. Dus la extrem, înseamnă că holocaustul este permis, iar rasismul este justificat. Nu, dacă prezenţa nu aduce strop de valoare, atunci nu le-ai acordat timpul să-i cunoşti sau nu ţi-ai dat seama cine poţi deveni datorită lor.

„Înconjoară-te numai cu oameni care te înalţă”. Ar fi o idee bună, dacă s-ar referi doar la oamenii extrem de apropiaţi de tine. Vrem relaţii care să ne hrănească pozitiv, care să ne înalţe, să ne facă puternici şi în care să ne iubim reciproc. Dar până şi asta are limite: nu depinde de alţii împuternicirea noastră, ci de noi. Câteodată, persoana care ne-a rănit cel mai mult ne-a făcut să creştem şi să ne ridicăm. Universul poate folosi pe oricine să ne ajute să devenim cea mai bună variantă a noastră.
 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite