Ei sunt copiii plătiţi să se lupte: băieţii care îşi riscă viaţa pentru binele familiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
muay thai

Minori şi adolescenţi din Thailanda participă la luptele Muay Thai, fiind cunoscute drept cele mai sângeroase, pentru a câştiga banii pe care părinţii nu îi au.

Cunoscută drept „arta celor 8 arme”, sportul naţional Muay Thai implică folosirea picioarelor, a pumnilor, a coatelor şi a genunchilor în lupta cu adversarul. Inventat în Thailanda, sportul a devenit extrem de popular, fiind chiar încorporat în pregătirea militară în 1560 de către regele Naresuan.

Luptele sunt cunoscute pentru brutalitatea lor, fiind denumite şi „lupte sângeroase”, unde regulile aproape că nu există. Sunt deliciul pariorilor, dar şi drama familiilor care, ca o ultimă şansă, îşi lasă copiii să intre pe ringul în care mulţi şi-au pierdut viaţa. 

În Thailanda, peste 30.000 de copii sunt implicaţi în astfel de lupte, riscând zilnic leziuni cerebrale şi chiar şi debutul precoce al demenţei. Antrenamentele extrem de dificile necesită şi alergări lungi de 8 kilometri, cu greutăţi. Masa musculară este obţinută prin ridicarea unor blocuri de beton sau canistre de ulei. 

image

„Este sâmbătă seară, în Sisaket, un orăşel din provincia Isan a Thailandei, iar mulţimi de oameni s-au adunat în jurul ringului înainte de marea luptă. Singura diferenţă este că luptătorii care urmează să intre în scenă nu sunt ceea ce un european s-ar aştepta să vadă. Nat Thanarak (11 de ani) se va lupta cu Nong Em (12 ani), până când unul dintre ei va ceda”, scrie Ruth Styles, pentru „Daily Mail”. 

image

Muay Thai este una dintre cele mai dure şcoli de arte marţiale din lume, dat fiind faptul că minori şi adolescenţi sunt plătiţi pentru a lupta în faţa celor care pariază pe soarta lor. 

Peste 30.000 de copii luptă în Thailanda, dar impactul începutului atât de timpuriu poate avea consecinţe nefaste asupra băieţilor. Cu toate acestea, luptele nu sunt ilegale, mai ales că în ţara asiatică reprezintă o sursă de venit pentru familiile sărace. În schimb, minorii ar trebui să poarte echipament de protecţie, lucru care nu se întâmplă aproape niciodată în realitate. Chiar dacă riscurile la care se supun sunt incredibil de mari, în regiunile sărace, precum Isan, nu sunt mulţi cei care pot refuza premii în bani. 

Un asemenea luptător este Nat Thanarak (foto), un băiat dintr-o familie săracă, al cărei venit se bazează doar pe salariul mizer al mamei plecate în Bangkok, de unde trimite o sumă modică lunar. Aşa că banii pe care îi câştigă băiatul fac diferenţa dintre înfometare şi mâncare, motiv pentru care Nat trăieşte o viaţă dedicată antrenamentelor şi a dietei stricte. De prea puţine ori mai rămâne timp pentru joacă pentru copilul de 11 ani. 

image

„O fac pentru bani”, explică el cu vocea sa copilăroasă încă. Pe lângă asigurarea familiei sale un trai care să se ridice deasupra subzistenţei, Nat vrea să câştige cât mai multe lupte pentru a-şi cumpăra o motocicletă. 

Adversarul său, Nong Emm, este un luptător important, care atrage multe pariuri care ajung şi la suma de 1.300 de euro (50.000 bahti), sumă care poate reprezenta salariul unui locuitor pe un an de zile. 

Dar pentru a câştiga, Nat trebuie să ajungă la greutatea de 25 de kilograme, în măsura în care acum are cu 3 kilograme mai mult. Motiv pentru care tatăl său, Watchara, i-a înăsprit şi mai mult regimul, dar şi antrenamentul (flotări, ridicare de canistre de ulei şi creşterea masei musculare din jurul gâtului cu ajutorul unei bucăţi de beton aşezate pe căciula sa). 

„Este cea mai importantă luptă din cariera sa. Dar trebuie să mai slăbească până atunci”, spune tatăl său. 

Soluţia este este drastică. Opt kilometri alergaţi zilnic în temperaturi de peste 30 de grade Celsius, în timp ce Nat poartă haine groase care îl forţează să transpire, pentru a pierde din greutate. 

În ciuda pericolului la care fiul său este supus, Thanarak senior, şomer de altfel, spune că nu are altă opţiune. „Câteodată nu putem face faţă. Suntem faliţi şi trebuie să ne împrumutăm de bani. Dacă el nu ar lupta, ar trebui să mă duc la muncă în Bangkok, la soţia mea, pentru a trimite bani copiilor”, explică acesta. 

„Câteodată, Nat realizează cât de periculos este să se lupte, câteodată nu, pentru că este prea tânăr. El vrea să se joace, îi este dor de prietenii lui”, adaugă tatăl copilului luptător. 

Dar neputinţa de a se juca nu este grija lui Nat acum. Cercetători din Bangkok au 

încercat să explice cât de riscante sunt aceste lupte şi cum copiii sunt expuşi la infinit mai multe pericole decât sunt în cadrul unor jocuri fireşti pentru această vârstă. „Creierul lor se dezvoltă încă. Când un copil este rănit, este mult mai grav decât în cazul unui adult”, citează „Daily Mail”. 

„Ar putea să rişte un nivel mai scăzut al inteligenţei, comparativ de cel standard al copiilor de aceeaşi vârstă. Există riscul instalării timpurii a demenţei, unii nu gândesc bine, nu se simt bine, dar nu ştiu cum să exprime ce este diferit la ei”, sunt alte riscuri implicate. 

Tatăl lui Nat (foto) este conştient de toate pericolele şi spune că îşi face griji în privinţa unei leziuni cerebrale. „Iubeşte luptele, el vrea să lupte. I-am zis să se oprească după ultima, dar a refuzat. Dacă el nu luptă, nici noi nu vom mai avea bani şi nu avem cum sa întreţinem familia”, spune el. 

image

„Dar adevărul este că nu vreau să lupte. Este atât de tânăr”, încheie tatăl băiatului. 

În ceea ce-l priveşte, Nat are altă viziune asupra acestor lupte. „Voi continua să mă antrenez. Mă voi face puternic şi-mi voi face satul celebru”, a spus băiatul de 11 ani.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite