Din păcate, dragostea ne afectează sănătatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Psihologii afirmă că iubirile tumultuoase ne pot provoca depresii, insomnie şi tulburări cardiace Atunci când vorbim despre iubire, tindem să ne gândim la sentimente de fericire,

Psihologii afirmă că iubirile tumultuoase ne pot provoca depresii, insomnie şi tulburări cardiace

Atunci când vorbim despre iubire, tindem să ne gândim la sentimente de fericire, entuziasm şi agitaţie nervoasă. De cele mai multe ori, le spunem celor din jurul nostru, atunci când manifestă aceste "simptome", că suferă de dragoste. Ceea ce nu am luat în considerare până acum este ideea că poate această suferinţă din dragoste ne poate crea serioase probleme în planul sănătăţii atât fizice cât şi sufleteşti.

"A iubi înseamnă a investi în planul sferei afective. Sunt puse în joc afecte, emoţii, sentimente, trăiri care în alte condiţii sunt mult mai bine ţinute în frâu, astfel putând fi explicate şi actele extreme pe care o persoană îndrăgostită le poate face", a explicat psihologul Andrei Chiriac.

Multe persoane se confruntă cu sentimentele de iubire pentru a ajunge într-un final să se simtă destabilizate de aceasta. Ceea ce i-a alertat pe unii psihologi este faptul că suferinţa din dragoste poate duce la depresii majore, simptomele incluzând schimbări de dispoziţie, stimă de sine scăzută, stare emoţională precară (senzaţia constantă de lacrimi în ochi) şi insomnie. S-a observat că bărbaţii rămaşi văduvi au cu 50 la sută mai multe şanse de a suferi de grave probleme cardiace în urma decesului partenerei, în comparaţie cu ceilalţi. De asemenea, după o pierdere sentimentală importantă, bărbaţii prezintă mai multe riscuri de a deceda decât femeile. Psihologii afirmă că unele persoane se confruntă cu sentimente de teamă şi se simt răvăşiţi din punct de vedere emoţional, în urma noilor senzaţii resimţite la nivel afectiv.

S-a dovedit ştiinţific!

Relaţiile sentimentale tumultuoase pot afecta serios sănătatea pe termen lung, potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători de la Colegiul Imperial din Londra. "Corpul trece printr-un carusel de emoţii şi sentimente de dragoste care au efecte vizibile asupra organismului. Pupilele se dilată, palmele transpiră, iar pulsul se accelerează, în timp ce prin sistemul nostru trec doze puternice de adrenalină", a afirmat prof. Martin Cowie, coordonatorul studiului.

"Dragostea este un fel de gaură neagră, absoarbe şi fură energia de la tot ce se află în jurul său. Nu mai contează că fierbe ibricul cu cafea pe aragaz, nu mai contează termenul limită pe care-l ai de îndeplinit în ceea ce priveşte lucrarea , nu mai contează că ai mâncat, nu mai contează că este zi sau noapte şi câteodată nu mai contează nici propria persoană.

Tot ce se referă la altceva decât la persoana iubită este trecut pe planul ultim. Trăirile puse în joc sunt maximizate, exagerate", a continuat Andrei Chiriac. "Toată această energie furată trebuie investită undeva. Iar majoritatea îndrăgostiţilor tind să o plaseze spre idealizarea fiinţei iubite. Toate trăirile sunt resimţite la un prag atât de intens, încât provoacă adevărate urcuşuri şi coborâşuri, de aceea poate că, uneori, persoana se simte în , ca şi cum ar pluti, ca şi cum ar fi cea mai fericită şi norocoasă persoană de pe pământ. În asemenea stări, persoana capătă o încredere în sine extraordinară putând să se angajeze în planuri de serviciu sau de viaţă pe care altfel le-ar fi perceput dificile sau greu de abordat. Dar mai există şi situaţia când totul este o ruină, totul se dezintegrează în jurul său, . Aceste stări sunt cele mai periculoase pentru că te pot conduce într-o stare depresivă majoră, din care persoana cu greu se mai poate ridica fără ajutor", a explicat psihologul.

Iubirea te lasă fără prieteni

În această situaţie, relaţionarea cu cei din jur poate deveni dificilă deoarece se pun în joc diverse situaţii în care îndrăgostitul vede inutilă întâlnirea cu prietenii fără prezenţa persoanei iubite sau prezenţa sa fizică este observată dar nu se poate vorbi acelaşi lucru despre gândurile sale (care sunt îndreptate tot către iubit/iubită). "Momentul îndrăgostirii este unul dintre singurele momente în care omul îşi poate permite să nu mai şi nu face altceva decât să ", a conchis psihologul Andrei Chiriac.

Stil de viață

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite