Articol publicitar

De ce ar trebui să iei o pauză de la social media

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Frâncu
Cătălin Frâncu

Deşi folosirea excesivă a internetului nu este recunoscută oficial ca afecţiune psihică, acest subiect este intens studiat în zilele noastre. De ce? Atunci când postezi pe social media, rezultatul îţi poate oferi satisfacţie când vine sub forma unui aport important de dopamină, iar asta se întâmplă atunci când ai parte de un feedback pozitiv, care se lasă cu multe like-uri şi complimente.

Drept urmare, petreci mai mult timp acolo. De fapt, acesta e exact mecanismul prin care devenim dependenţi de validarea obţinută pe social media, pentru că dopamina e unul dintre cele mai puternice droguri produse de creier, iar pe de altă parte, adrenalina anticipării dopaminei îţi oferă un alt high (şi, nu întâmplător, aceşti doi neurotransmiţători sunt jucătorii principali în cocktailul chimic al îndrăgostirii). Însă, indiferent de câte ode sau laude ai primi după o postare populară, nu va dura mult până când vei avea nevoie de următoarea doză. Şi de următoarea. Folosirea excesivă a reţelelor de socializare a fost asociată unor afecţiuni mentale precum anxietatea sau depresia şi ne poate tulbura liniştea somnului. În plus, e chiar periculos ca validarea ta de sine să depindă de nişte factori externi imprevizibili şi capricioşi, precum crush-urile, frustrările sau preferinţele altora sau de algoritmul Instagram-ului, conform unui articol de pe thriveglobal.ro.

Invitat în emisiunea Spune pe bune, Cătălin Frâncu ne-a vorbit despre acest subiect care e mai actual ca niciodată. Absolvent de MIT (Massachusetts Institute of Technology), fost angajat Google şi fondatorul dexonline, Cătălin este cel mai în măsură să ne sfătuiască cum să ne ţinem departe de mediul virtual şi să ne bucurăm mai mult de ce se întâmplă offline, fără a renunţa la beneficiile tehnologiei. Cheia constă în echilibru, pentru că, aşa cum spune chiar el, tehnologia este bună, dacă este folosită cu măsură. Cu mult umor (pentru că are totuşi o carieră solidă în domeniul software), Cătălin spune despre sine că este ”un tip de modă veche”, pentru că foloseşte pentru comunicare mai mult e-mail-ul, în detrimentul aplicaţiilor de comunicare instantanee. Tot din această conversaţie vei afla şi ce înseamnă nomophobia sau phubbing. 

Urmăreşte întreaga emisiune Spune pe bune despre importanţa detoxifierii digitale, cu Liana Stanciu, Mr. Curious şi Cătălin Frâncu, un concept Thrive Global difuzat pe Magic TV şi pe YouTube Magic FM România.

Şi nu uita să te abonezi pe canalul YouTube Magic FM România pentru a urmări toate emisiunile Thrive Global şi citeşte thriveglobal.ro pentru a fi la curent cu ultimele articole.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite