Cum se rezolvă dormind problemele din viaţa reală: oamenii care îşi pot controla visele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Visele lucide constituie obiectul de studiu al cercetătorilor încă din 1913, însă în ultimii ani tot mai multe persoane au devenit interesate de felul în care pot ajunge să-şi rezolve probleme din viaţa reală cu ajutorul unor tehnici care permit controlarea şi manipularea evenimentelor dintr-un vis.

Controversata practică a visatului lucid le permite amatorilor să îşi dirijeze în mod conştient visele, fiind folosită, de asemenea, şi ca formă de terapie contra coşmarurilor, insomniilor sau stresului post-traumatic. Oricât de bizar ar suna, tehnica visului lucid, despre care s-a pomenit pentru prima dată în 1913, este un fenomen ştiinţific recunoscut.

Un exemplu este Caroline Coronel, care a povestit pentru Daily Mail cum a reuşit să-şi revină după şocul emoţional provocat de moartea tatălui său. Femeia a reuşit să-şi întâlnească părintele mort în timpul unui vis lucid, ceea ce a ajutat-o să treacă peste problemele emoţionale cu care se confrunta. La prima vedere, nu este nimic neobişnuit, rudele decedate apărând în visele multor persoane. Totuşi, visul femeii în vârstă de 37 de ani a fost o alegere: Caroline şi-a indus visul cu tatăl său după ce a învăţat tehnicile de inducere a „viselor lucide”. Ea este doar una dintre persoanele care pretind că îşi pot controla visele doar prin forţa voinţei. 

Caroline a relatat că a fost copleşită de bucurie atunci când şi-a zărit tatăl, pe Henry. După ce s-au îmbrăţişat, s-au aşezat pe o bancă şi au început să povestească: „Ca de obicei, m-a întrebat ce fac, ce fac ceilalţi membri ai familiei şi dacă stau bine cu banii. I-am luat mâna în mâinile mele, am strâns-o şi i-am spus cât de mult îl iubesc”, şi-a amintit Caroline. 

Spectator sau actor în propriul vis 

O persoană obişnuită are, în medie, între 1.460 şi 2.190 de vise pe an, fiecare vis având o durată cuprinsă între cinci şi 30 de minute. Cei mai mulţi dintre noi visăm în jur de două ore în fiecare noapte, dar uităm, în mare parte, ce am visat. Visul arată precum o succesiune de imagini – ca şi cum ne-am uita la un film înregistrat în subconştientul nostru – însă în timpul unui vis lucid, adepţii nu sunt doar spectatori – ei pot interacţiona în mod conştient cu lumile lor de vis, la fel ca într-un joc video. 

Cercetări recente desfăşurate la Universitatea Harvard din Statele Unite au arătat că în timpul acestor vise, creierul înregistrează acelaşi nivel de activitate mentală pe care îl prezintă şi atunci când nu dormim. Studiile sugerează că o persoană din opt experimentează visul lucid ocazional, de multe ori între stările de somn şi cele de veghe. 

Popularitatea cursurilor în cadrul cărora poţi deprinde această minunată tehnică a crescut în ultimii ani. Cea mai mare conferinţă pe tema viselor lucide din Europa are loc la Londra, în luna noiembrie, eveniment unde se pot face înscrieri la cursuri, ale căror preţuri încep de la 19 euro pentru un seminar şi ajung până la 1.882 de euro pentru adevărate vacanţe de o săptămână. În cadrul acestor întâlniri participanţii învaţă exerciţii prin intermediul cărora îşi antrenează mintea astfel încât să rămână conştienţi în timpul somnului.

Printre învăţăturile deprinse se numără alegerea unui anumit declanşator al conştiinţei în starea de visare, cum ar fi încercarea de a stinge sau de a aprinde o lumină cu ajutorul unui întrerupător – lucru imposibil de făcut într-un vis.

„Una din tehnicile pe care le-am învăţat la cursuri a fost metoda «înapoi în pat». Îţi setezi alarma să sune după şase ore de somn, te ridici din pat şi stai în stare alertă între 20 de minute şi o oră. După, te relaxezi, stingi lumina şi te gândeşti, înainte să adormi din nou, la ce anume vrei să visezi şi te concentrezi pe acea imagine”, spune Caroline Coronel.

„La trei luni de la moartea tatălui meu, am decis să-l caut prin intermediul viselor. Îmi doream să îl revăd. Am visat că eram în dormitorul meu, cu tata, care arăta mai tânăr. L-am îmbraţişat şi, deşi ştiam că este doar un

un vis, tristeţea pur şi simplu a dispărut după această experienţă”, mai povesteşte aceasta.  

image

În ciuda experienţelor trăite de persoane precum Caroline Coronel, nu toată lumea crede în tehnica viselor lucide. Doctorul britanic Max Blumberg, cercetător şi profesor de psihologie la Universitatea Goldsmiths din Londra, afirmă că foarte mulţi oameni de ştiinţă privesc cu scepticism aceste date, pentru că, spune el, „este foarte greu să analizezi ce se întâmplă în creierul unei persoane în timpul somnului”.

„Nu există nicio dovadă că visele lucide chiar există. Majoritatea oamenilor care spun că au trecut prin aşa ceva au experimentat, de fapt, o stare similară reveriei, când fizic sunt conştienţi şi sunt induşi în eroare, crezând că au un vis lucid – poate din cauză că au citit mult despre acest lucru”, este de părere doctorul 

Blumberg, care este îngrijorat că această tehnică ar putea provoca probleme psihice grave. „Din perspectivă psihologică, prin încercarea de a trata coşmaruri cu visuri lucide, poţi ignora o probleme reală de sănătate mentală. Sunt mulţi care ar exploata o stare de sănătate vulnerabilă, prin oferirea unor cure rapide pentru probleme care au nevoie de sesiuni lungi şi profunde de terapie”, adaugă profesorul.

     

                                                                                                                                                                                                Caroline Coronel FOTO Daily Mail

Tehnici care permit instalarea viselor lucide:                                                     

1. Păstrează lângă pat un jurnal pentru vise şi un pix şi scrie orice detaliu îţi aminteşti din visele tale. 
 

2. Pregăteşte-te în timp ce eşti treaz – priveşte-ţi mâinile şi obiecte precum clanţele uşilor şi întreabă-te cu voce tare dacă visezi. Când vei adormi, vei începe să-ţi pui aceste întrebări de îndată ce vei zări obiecte pe care te-ai concentrat în timpul zilei. Astfel, vei deveni lucid.
 

3. Fixează-ţi scopuri, cum ar fi să te întâlneşti cu o rudă decedată. După ce vei intra în starea de relaxare, exact înainte să adormi, concentrează-te pe lucrul la care te gândeai când ai adormit şi crede cu tărie că îţi vei atinge obiectivul.


 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite