Cum să treci cu bine de Lunea neagră, cea mai deprimantă zi a anului
0A treia zi de luni din ianuarie este considerată, statistic, cea mai tristă zi a anului. O serie de factori concurează pentru a ne da dureri de cap, unora la propriu, fix pe 20 ianuarie.
În urmă cu nouă ani, psihologul Cliff Arnall de la Universitatea Cardiff, în Marea Britanie, lansa teoria conform căreia a treia zi de luni a anului este pentru foarte multe persoane o adevărată piatră de moară.
Cercetătorul a luat în calcul mai multe aspecte, printre care faptul că starea de bine de după Anul Nou a dispărut cu totul, vara ni se pare foarte îndepărtată, nu reuşim să ne plătim datoriile acumulate din cauza cheltuielilor în exces din perioada Sărbătorilor sau suntem strâmtoraţi financiar după distracţia de la sfârşit de an. Nu în ultimul rând, în balanţă atârnă destul de greu şi vremea mohorâtă, dar şi urmările exceselor alimentare şi bahice făcute, de asemenea, în zilele libere pe care le-am avut de sărbători. Plus că ne-am obişnuit, de-a lungul timpului, să percepem începutul săptămânii în mod negativ.
Cu toate că ipoteza lui Arnall nu a fost acceptată în mod oficial de comunitatea internaţională a psihologilor, mulţi colegi de-ai săi sunt de părere că teoria se bazează pe o explicaţie logică. Pe de altă parte, statistic vorbind, s-a observat că în cea de-a treia zi de luni din ianuarie se învoiesc de la serviciu 22% din angajaţi, asta în timp ce ianuarie se numără printre lunile din an cu cel mai mic randament din punct de vedere profesional.
An de an, pentru a ridica moralul oamenilor, organizaţii non-profit din toată lumea lansează campanii prin care încurajează oamenii să nu se complacă în această stare nefericită, ci să ia atitudine. O idee avansată de o asociaţie de binefacere din Marea Britanie, intitulată Ziua înfloritoare, le propune oamenilor ca în ziua de 20 ianuarie, când merg la serviciu, să poarte haine cât mai colorate, din moment ce s-a demonstrat, în mod ştiinţific, acţiunea benefică pe care culorile vesele le au asupra psihicului.
Studiul care stă la baza acestei campanii arată că unul din cinci angajaţi nu poartă haine în culori deschise sau în tonuri vesele la locul de muncă de teamă că şefii şi colegii îi vor considera superficiali şi această percepţie le va afecta statutul profesional. Cum era de aşteptat, cercetarea a confirmat faptul că femeile sunt mai curajoase când vine vorba să se afişeze la serviciu în ţinute ceva mai relaxate, în proporţie de 36%, în vreme ce numai 24% din bărbaţi s-ar încumeta să aleagă o haină sau un accesoriu colorat.
Citeşte şi:
INFOGRAFIE Soluţii pentru fericire instant
De ce mâncăm mai mult pe timp de iarnă
Depresia, pe locul al doilea al bolilor care afectează capacitatea de muncă