Cum să speli rufele mai bine. Trucurile dezvăluite de o influenceriță

0
Publicat:

Spălarea rufelor este una dintre sarcinile esențiale, și deopotrivă detestate, ale unei gospodării, existând o multitudine de opinii despre cum să o faci corect.

Există o serie de reguli la spălarea rufelor delicate. Foto arhivăO
Există o serie de reguli la spălarea rufelor delicate. Foto arhivăO

Ann Russell, cunoscută pe TikTok sub numele Auntie, a acumulat 2,3 milioane de urmăritori pe platforma de socializare pentru trucurile ei practice de curățenie. Printre cele mai populare postări ale ei despre spălatul rufelor se numără sfaturi pentru a repara un pulover uzat (4,6 milioane de vizualizări) și motive pentru nu-i place balsamul de rufe (2,3 milioane de vizualizări).

Chiar e nevoie de spălare manuală, dacă așa indică eticheta?

Russell spune că poți folosi ciclul delicat de la mașina de spălat doar pentru hainele spălate manual — atâta timp cât nu sunt foarte vechi, valoroase sau extrem de fragile — dar nu le pune în uscător. 

Dacă spălați manual, ea recomandă stoarcerea ușoară pentru a evita deformarea lor. „După ce ați stors multă apă din ele, așezați-le pe un prosop mare, rulați prosopul și stoarceți-l pentru a scoate cât mai multă apă”, spune ea. „Apoi, pur și simplu, agățați-le la uscat.”

Cât detergent ar trebui să folosim

Russell recomandă aproape întotdeauna să folosiți o cantitate mai mică decât cea recomandată de marca respectivă. Acest lucru este „mult mai bun pentru hainele dumneavoastră, mult mai bun pentru mașina de spălat, mult mai bun pentru piele”, spune ea, deoarece orice detergent rămas poate rămâne în fibre - ceea ce poate, de fapt, să vă murdărească hainele mai mult în timp.

Uneori este suficient să spălăm doar cu apă – fără detergent deloc: „Nu folosesc detergent în probabil 30-40% din spălările mele.”

Deși acest lucru ar putea părea controversat, Russell explică faptul că există o mare diferență între hainele care au fost pur și simplu purtate și hainele care sunt murdare. „Vrei ca hainele tale să fie plăcute și proaspete”, spune ea. Pentru articolele care au fost purtate puțin timp, apa ar trebui să fie suficientă.

Care este cea mai bună metodă de pretratare a petelor

Russell este o adeptă a spray-urilor de pretratare. Spre exemplu, în cazul petelor de vin roșu, clătiți mai întâi cu multă apă rece (niciodată fierbinte, deoarece, explică Russell, pata poate deveni permanentă). Oțetul alb poate ajuta uneori - va transforma o pată de vin roșu într-un roz intens. Dacă aceste metode nu funcționează, încercați peroxidul sau un spray de pretratare.

Un alt sfat: Nu vă fie teamă să încercați să spălați din nou un articol pătat: „Deseori, lucrurile nu ies din prima. În cele din urmă, petele se vor curăța.”

Chiar este nevoie de balsamul de rufe?

„Nu sunt un fan al balsamului de rufe”, spune Russell. „Îl folosesc ocazional , dar dacă îl folosești excesiv, după un timp, hainele tale... devin grele, grase și moi și miros neplăcut”, pentru că se acumulează pe țesătură. De asemenea, poate acoperi interiorul mașinii de spălat, unde „mucegaiul crește”.

Care este cea mai bună strategie pentru spălarea puloverelor?

Un pulover obișnuit poate fi spălat la mașina de spălat, dar folosiți întotdeauna un ciclu la rece - și este mai bine să renunțați la uscător, recomandă Russell. Pentru puloverele scumpe sau prețioase, spălarea manuală într-o chiuvetă cu apă călduță și puțin detergent este, în general, cea mai sigură: „Puneți-l acolo, tamponați-l, lăsați-l, înmuiați timp de 15-20 de minute.” Apoi stoarceți excesul de apă și repetați procesul fără detergent.

Russell recomandă să le dai puloverelor o formă potrivită și apoi să le așezi pe un suport în loc să le agăți. (Și uscarea lor pe orizontală este în regulă, deși este mai dificilă într-un spațiu mai mic.) „Ceea ce fac eu este să le agăț pe o bară, de la subraț la subraț, astfel încât să fie pliate”, explică ea. „În felul acesta, dacă obțin o linie, este acolo [peste piept], dar nu distorsionez nimic.”

Spălarea la cald este întotdeauna mai dăunătoare?

Se poate. „Trebuie să recunosc că, dacă nu aș fi încercat să fiu nesuferită cu facturile la energie, care în Marea Britanie sunt ridicole, mi-ar fi plăcut întotdeauna să spăl bumbacul și inul la temperatură înaltă”, spune Russell. În plus, spălarea la temperatură ridicată este mai bună pentru igienizarea țesăturilor fără ajutorul detergentului.

Totuși, acest lucru se aplică doar bumbacului și inului care au fost pre-micșorate de producător. „Toate celelalte articole trebuie spălate la rece”, spune Russell. Dacă descoperiți că până și hainele din bumbac pre-micșorate se micșorează la spălare, ea spune că uscătorul este de obicei de vină.

Poți salva hainele care s-au micșorat la spălare?

Uneori. Anumite materiale, cum ar fi mătasea și viscoza, se contractă - ceea ce înseamnă că spațiul dintre fibre se strânge - dar de fapt nu se micșorează. „Când le călcați sau le întindeți, își revin”, spune Russell. „Adevărata contracție apare atunci când fibrele în sine devin mai scurte și nu prea ai ce face în privința asta.”

Bumbacul care nu a fost pre-micșorat este o victimă frecventă a micșorării reale. Lâna și cașmirul sunt alte tipuri de materiale. „Odată ce sunt micșorate, poți să le arunci”, a spus ea.

Chiar trebuie să separi rufele albe de cele colorate?

„Da, da, da”, subliniază Russell. „Totul e bine până când nu mai e.” Dacă vrei să-ți păstrezi rufele albe strălucitoare, ea te sfătuiește să nu le speli niciodată cu nimic care nu este alb pur - fără excepții.

Ea recomandă spălarea nuanțelor mai deschise - cum ar fi albul cu mici pete de culoare, fildeșul sau bejul - împreună cu o folie anti-colorare. „În general, cu cât spălați mai fierbinte, cu atât este mai probabil să se elibereze vopsea”, spune ea, adăugând că o folie anti-colorare vă poate ajuta, de asemenea, să determinați ce articole ar putea elibera vopsea.

De ce unele haine încă miros după ce sunt spălate?

Russell explică faptul că mirosurile nu înseamnă întotdeauna că hainele tale sunt murdare. Unele vopsele și tratamente pentru țesături au mirosuri specifice, spune ea. „Am observat că uneori blugii negri [uzi] pot mirosi destul de acru, dar sunt curați - iar când sunt uscați, nu au deloc miros.”

Un alt vinovat frecvent? Să lași hainele ude în mașina de spălat prea mult timp. Chiar și după ce le speli din nou, explică Russell, unele bacterii pot rămâne. „Așadar, desigur, imediat ce se udă, încep să se reproducă din nou, iar mirosul va reveni.” Soluția ei este simplă - spălați-le din nou și uscați-le până când mirosul dispare.

O mașină de spălat care miroase urât poate face și hainele să miroasă urât, motiv pentru care Russell recomandă să lăsați deschise atât sertarul pentru detergent, cât și ușa mașinii de spălat pentru a se aerisi, scrie The Washington Post.

Cum ar trebui să dai strălucire rufelor albe 

Pentru rufele albe care s-au îngălbenit, Russell folosește înălbitor cu oxigen - care este mai blând decât înălbitorul cu clor și este de obicei considerat sigur pentru culori - și avertizează că uneori trebuie să folosiți mai mult decât v-ați aștepta. „Oamenii spun că au încercat și nu a funcționat”, spune ea, dar, de obicei, „nu folosesc suficient”.

Metoda ei? Adăugați jumătate de cană de înălbitor cu oxigen într-o găleată cu apă fierbinte, adăugați rufele albe și amestecați cu o lingură de lemn — apoi puneți ceva greu deasupra hainelor din găleată, cum ar fi o farfurie, pentru a menține totul scufundat timp de 24 de ore. În cele din urmă, spălați totul la mașina de spălat de două ori, fără detergent: „De obicei, iese frumos.”

Stil de viață

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite