Cum rămâi echilibrat în secolul perfecţionalismului: de ce trebuie să îndrăznim să fim vulnerabili şi să ne acceptăm limitările

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În contextul în care perfecţionismul este, în zilele noastre, foarte apreciat şi orice formă de vulnerabilitate este pedepsită, criticată, judecată sau respinsă, devine extrem de dificil pentru orice persoană să rămână echilibrată. Mai mult, orice semn de frică, ezitare, greşeală sau neputinţă este aspru sancţionată de cei din jur.

La nivel mondial, 4 din 15 persoane adulte suferă de anxietate sau orice formă de depresie, în timp ce peste 760.000 de copii români, din aproximativ 3,8 milioane, au o tulburare de sănătate mintală, în contextul unui mediu axat pe competitivitate şi perfecţionalism.

Pornind de la această realitate, Otilia Mantelers, expert în parenting, şi Gaspar Gyorgy, psiholog clinician, vor susţine în tandem prima conferinţă din România despre "Puterea relaţiilor. Călătoria de la vină către vulnerabilitate şi vindecare". Evenimentul, la care sunt aşteptaţi 400 de părinţi şi specialişti din toată ţara, va avea loc pe 10 octombrie, la Bucureşti.

În cadrul conferinţei "Puterea relaţiilor ", cei doi specialişti vor încerca să  demonstreze că vindecarea de vină este posibilă prin traversarea procesului de vulnerabilitate. "Filosofia noastră este aceea de a porni de la propria persoană atunci când ne este greu şi a descoperi rănile care s-au activat în noi înşine. Această perspectivă este valabilă şi dacă apar probleme în relaţia de cuplu sau relaţia parentală. Este timpul să îndrăznim să fim vulnerabili să ne acceptăm limitările, durerea, traumele, momentele de imaturitate şi să alegem să ne cultivăm lumea interioară prin tehnicile vindecării sufleteşti", spune Gaspar Gyorgy, preşedintele Asociaţiei Multiculturale de Psihologie şi Psihoterapie.

image

Otilia Mantelers,expert în parenting, şi Gaspar Gyorgy, psiholog clinician

Acest proces de vindecare propus de cei doi vorbitori ai conferinţei porneşte de la reflectarea asupra trecutului fiecăruia dintre noi, pentru a scoate la suprafaţă durerile nespunse ale copilăriei. "Când suntem mici, în funcţie de perspectivele care vin din partea adulţilor responsabili din jurul nostru, învăţăm ce este acceptabil şi ce este de ascuns. Ajungem astfel să avem un <sine fals>,  să fim ceea ce vor ceilalţi să fim, fără să îndrăznim să ne asumăm ceea ce suntem sau simţim cu adevărat. Iar pentru a depăşi aceste limitari psihologice avem nevoie să le înţelegem de unde vin şi cum ne-au afectat. Acesta este demersul prin care începem să ne cultivăm preţuirea autentică de sine, să vedem de unde am pornit şi unde am ajuns”, completează Mantelers, Pareting by Connection Instructor, trainer de Playful Parenting, psiholog în formare şi specialist în joaca terapeutică cu copiii de la 0 la 10 ani. 

Care sunt costuri ascunse ale relaţiilor eşuate?

Conferinţa durează 4 ore si este structurată în două părţi, toate detaliile putând fi găsite la paginadepsihologie.ro. Otilia Mantelers şi Gaspar Gyorgy sunt curatorii conferinţelor internaţionale susţinute în România de specialişti renumiţi la nivel mondial: Harville Hendrix şi Helen LaKelly Hunt, dr. Daniel Siegel şi Michael Thompson.

"Otilia Mantelers este considerată una dintre cele mai apreciate experte naţionale în parenting şi sănătate relaţională. Specializată în tehnici de lucru focusate pe joc şi conectare emoţională, Otilia a reşit să readucă echilibrul în multe familii din România, iar conferinţele sale au devenit o sursă de inspiraţie pentru numeroşi specialişti în educaţie, psihologie şi psihoterapie. Soţie şi mamă implicată, reuşeşte să îmbine într-o manieră excelentă echilibrul dintre viaţa de familie şi cariera profesională, iar cei trei copii îi sunt o sursă inepuizabilă de creativitate şi reinventare personală", spune Gaspar Gyorgy despre Otilia Mantelers.   

"Gaspar Gyorgy, fondatorul şi preşedintele Asociaţiei Multiculturale de Psihologie şi Psihoterapie, este apreciat drept unul din cei mai de renume psihologi şi psihoterapeuti de familie din România, care porneşte noi trenduri în sănătatea relaţională la noi în ţară. Munca lui vindecatoare cu persoanele şi familiile pe care le-a călăuzit în procesul terapeutic, studiile sale neîncetate în domeniul relaţiilor interpersonale, conferinţele cu specialişti internaţionali pe care le-a organizat, l-au făcut să fie specialistul de referinţă în domeniul psihologiei în România. Gaspar este unul din cei mai ardenţi promotori ai mindfulness-ului relaţional, al terapiei IMAGO de familie şi crede cu tărie în puterea relaţiilor interumane de a vindeca fiinţa umană şi de a crea o lume mai bună", răspunde, în oglindă, Otilia Mantelers.
 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite