„Vizionare“, un nou roman semnat de scriitorul norvegian Lars Saabye Christensen, tradus în română

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a fost lansat la Cluj, volumul „Vizionare“ de Lars Saabye Christensen este prezentat astăzi, de la 19.00, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) de la Bucureşti. La eveniment vor participa, alături de autor, ambasadorul Norvegiei în România, E.S. Tove Bruvik Westberg, criticii literari Dan C. Mihăilescu şi Cristian Teodorescu, precum şi profesorul univeristar Sandra Tomescu Baciu şi Livia Moisii, din partea Editurii Univers.

Lars Saabye Christensen este şi autorul bestsellerurilor „Beatles“ - devenit un cult al mişcării hippie în Norvegia, „Herman“ şi „Fraţi pe jumătate“. Volumul „Vizionare“ a apărut la Editura Univers, la fel ca şi romanele „Herman“ (1999), „Beatles“ (1996, 2008) şi bestsellerul „Fraţi pe jumătate“ (2013). 

„Vizionare“ este o poveste despre oameni şi oraş. El este un scenarist plin de idei; dar departe de cerinţele producătorilor. Ea este art director la o agenţie de publicitate. Cuplul perfect, ai putea spune. Garanţia creativităţii într-o relaţie pentru care plictiseala pare să nu se fi inventat. Dar totul e doar aparenţă. După patru ani de stat împreună, Will şi Cathrin simt cum nu mai au acelaşi point of view. Soluţia? Un joc erotic primejdios: vizionările. De apartamente, în care, savurând riscul de a fi surprinşi, încearcă să reînvie pasiunile trecute. Lucrurile încep să se îmbunătăţească, Will semnează un contract - fie el şi pentru filme pentru adulţi. Dar fericirea nu ţine prea mult, pentru că dispare Cathrin. Muzica pe care o iubeau, imaginile din Breakfast at Tiffany’s – filmul cult al celor doi, toate se risipesc, iar jocul devine unul al căutărilor şi al tensiunilor. 

image

Autor a peste 20 de romane, la care se adaugă volume de poezii şi cărţi pentru copii, Lars Saabye Christensen s-a născut în 1953 în Oslo. A debutat în 1976 cu volumul de poezii „Povestea lui Gly“. Atunci când romanul său „Beatles“ (1984), acest „blues literar“, cum a fost denumit de un critic danez, a avut vânzări de mai bine de 200.000 de exemplare în Norvegia şi a fost tradus în mai multe limbi, Christensen a devenit unul dintre autorii norvegieni cei mai cunoscuţi. Pe lângă poezie şi roman, Christensen a încercat cu succes şi alte genuri, de la dramaturgie la scenarii de film, în timpul „liber“ fiind şi traducător, dar şi membru al unei apreciate trupe de poetry blues, Norsk utflukt. A scris scenariile unor filme de mare impact: „Herman“, după romanul său omonim, şi „Telegrafistul“, după romanul „Visătorii“, de Knut Hamsun.

Dar cel mai mare succes literar de până acum al autorului este considerat romanul Fraţi pe jumătate. Cartea a primit mai multe premii importante, între care Premiul pentru Literatură al Consiliului Nordic în 2001, a fost declarat de critica literară americană cel mai bun roman al începutului de secol, a vândut în Norvegia peste 300 000 de exemplare în anul apariţiei sale, iar drepturile au fost vândute în 31 de ţări. În 2008, Lars Saabye Christensen a fost decorat cu L’ordre des Arts et Lettres în rang de Cavaler.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite