VIDEO Preşedintele-director general al radioului publlic, András István Demeter: Nu m-a sunat Băsescu. A răspuns mereu invitaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, András István Demeter, a declarat la „Special Adevarul.ro" că nu a fost sunat niciodată de oamenii politici, preşedinte sau premier, înainte de apariţia acestora la postul public de radio.

"Noi avem o practică, moştenită şi asumată şi de mine. Cu regularitate venim cu câteo invitaţie pe care o înaintăm fie Administraţiei Prezidenţiale, fie Palatului Victoria, fie întregului cabinet, pentru ca în anumite chestiuni publice să se păstreze regularitatea prezenţei primului ministru, a preşedintelui sau a întregului cabinet. Având această practică nu a fost cazul, până acum, să fi bătut la uşa noastră una din aceste personalităţi ale vieţii publice", a declarat preşedintele-director general al SRR.

"Venim în întâmpinarea unor astfel de telefoane? Poate. Nu ştiu. Pe mine nu asta mă animă", a declarat András István Demeter, răspunzând astfel unei întrebări a jurnalistului George Rădulescu privind imixiuea politicului în activitatea SRR.

Şeful SRR remarcă un paradox existent în presa din România. "Audiovizualul în România este bine, chiar foarte bine reglementat. Presa scrisă este aproape nereglementată. Putem constata un fel de paradox. Domeniul nereglementat este mult mai elegant şi mult mai comestibil în abordarea aproape a tuturor subiectelor, iar domeniul foarte bine reglementat, ca să nu zic suprareglementat, se confruntă cu nişte probleme. Ar trebui să ne dea de gândit", a declarat András István Demeter.

În ceea ce priveşte controversata taxa radio-TV, pe care o plătim indiferent dacă urmărim sau nu programele posturilor publice de radio şi televiziune, acesta consideră că achitând acea taxă publicul exercită, într-o anumită măsură, un control asupra instituţiilor politice, respectiv Parlamentul, sub a căror aripă se află atât Televiziunea Română, cât şi Serviciul Român de Radiodifuziune. András István Demeter se întreba dacă nu cumva eliminarea acestei taxe ar duce la un mai mare control politic, dat de dependenţa financiară a instituţiilor publice de organele politice.

"Ce este mai rău: să fii tu, ca cetăţean, absolvit de acestă obligativitate, dar şi de controlul pe care pe baza contribuţiei tale ai cum să-l exerciţi? Să ţi se ia obligativitate, să şi-o asume bugetul de stat? Dar din momentul acela controlul ar fi...total... poate", a declarat acesta la „Special Adevarul.ro". 

Preşedintele-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, András István Demeter, a fost prezent la „Special Adevarul.ro", unde a discutat cu jurnalistul George Rădulescu despre problemele presei de astăzi, despre suspiciunile de intervenţie a organelor politice în activitatea serviciilor publice de informare, despre viaţa culturală şi despre licitarea unor texte aparţinându-i scriitorului Emil Cioran la Paris, la care Ministerul Culturii nu a participat.

Cine este András István Demeter

András István Demeter a fost validat în funcţia de preşedinte-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune în parlament pe 29 iunie 2010.

Înainte de a prelua şefia SRR, acesta a fost consilierul ministrului culturii, Kelemen Hunor. Acesta a început să lucreze în Ministerul Culturii încă din 2005. Timp de doi ani a coordonat direcţia “Creaţie contemporană, diversitate culturală”.

András István Demeter este membru fondator al UDMR şi este la bază actor.

Între 1992 şi 2005 a fost actor şi consultant artistic la Teatrul de Stat “Csiky Gergely” din Timişoara, pentru ca din 1993 să ocupe şi funcţia de director al acestuia. Din 1998 până în 2006 a activat ca membru în Senatul Uniunii Teatrale din România (UNITER).

Timp de doi ani (1999-2001) a jucat pe scena Teatrului Naţional din Timişoara, iar în 2002 a fost distribuit în spectacolul inaugural al noului edificiu al Teatrului Naţional din Budapesta

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite