VIDEO Mihai Mălaimare, la Interviurile FNT: „Un popor care refuză paharul de cultură îşi amanetează viitorul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul Teatrului "Masca", Mihai Mălaimare, vine la Adevărul Live
Directorul Teatrului "Masca", Mihai Mălaimare, vine la Adevărul Live

Actorul Mihai Mălaimare, cel de-al treilea invitat al Interviurilor FNT, în studioul Adevărul Live, a vorbit despre "Actorul", spectacolul care se joacă pe 30 octombrie, în cadrul FNT, dar şi despre teatrul non-verbal, despre măşti, roluri, politică şi societate.

„Actorul” e un spectacol care are aproape 30 de ani. Dar îl joc cu aceeaşi mare plăcere, deşi mă consumă enorm. Şi am în Mircea Tiberian un partener fantastic la pian, a spus Mihai Mălaimare despre montarea care va fi prezentată în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, în secţiunea „Maeştri”. „Mi-aş fi dorit să vin în festival cu una din ultimele creaţii. Dar Marina Constantinescu a ales „Actorul”. Sunt a doua oară cu „Actorul” în FNT. Acum m-a trecut la categoria „băbătii” adică Maeştri”, a glumit artistul.

Mihai Mălaimare a povestit câteva aventuri pe care le-a avut cu acest spectacol foarte longeviv în perioada comunistă. „În vremea lui Ceauşescu am mers să-l joc la Abrud”, a povestit actorul. „O sală de vreo 500 de locuri plină de mineri, toţi în costum, cu cravată şi nevasta aferentă. Şi era un frig teribil în sala aia, era un frig al dracului în scenă, dar se simţea parcă şi un fel de răceală de respingere în sală, iar cât a durat spectacolul nimeni nu s-a mişcat, nimeni n-a schiţat un zâmbet. Şi pe mine urgeau apele de sudoare... Şi la sfârşit au aplaudat cu toţii în delir. Poate îi puseseră ăia să aplaude, habar n-am. Dar la întâlnirea de după îi întreb: „Dom’le”, zic, „în timpul spectacolului nu v-aţi mişcat deloc, n-aţi râs, nimic... De ce?” Zice: „Păi noi, dom’le dragă, suntem mineri şi am văzut câtă sudoare a curs de pe dumneavoastră, şi noi respectăm asta, chiar dacă unele lucruri nu prea le-am înţeles.”

Mihai Mălaimare la Adevarul Live FOTO Marian Iliescu

Încrederea în breaslă

Trecând apoi de la teatru la societatea în care trăim, Mihai Mălaimare a a adus în discuţie un episod care l-a făcut în urmă cu ceva vreme să-şi piardă încrederea în oameni şi în breaslă.
„Eu eram un tip destul de încrezător. Dar a fost un moment de cumpănă, nu pentru mine, ci pentru teatrul meu... Eram în grevă în faţa Guvernului şi cât am stat acolo n-a venit nimeni la noi, niciun regizor, niciun actor. Era în joc soarta unei idei, a unui teatru, nu a mea şi, totuşi, nu i-a mişcat deloc. Asta nu pot să uit. Din păcate, suntem o breaslă care a cam uitat că suntem o mână de oameni”, a mărturisit directorul Teatrului Masca. „Şi m-a deranjat mai nou şi atitudinea lui Pleşu despre Beligan. Şi breasla iar n-a spus nimic”, a plusat Mihai Mălaimare.

„România ar avea nevoie de o bucată de vreme în care să lase dracului gluma. Am glumit cam mult. Ar cam fi nevoie să ne scuturăm un pic de glume”.


Vorbind despre generaţia lui, despre ambiţii personale şi despre lumea teatrului, aşa cum arată ea astăzi, actorul a spus cui sinceritate: „Eu nu am timp să mă duc la teatru. Stau în găuacea mea, în teatrul meu. N-am timp, 24 de ore sunt prea puţine într-o zi. Iar pe mine nu mă interesează decât teatrul meu. Problema e că în această Românie, în această lume, rolul actorului capătă valenţe noi. Actorul are rol social, de educator, de formator. Un popor care refuză paharul de cultură e un popor care-şi amanetează viitorul. Eu cred că un artist trebuie să fie o flacără vie a unii ţel”, a concluzionat artistul. „Generaţia mea a trăit degeaba. Noi n-am avut un mare ţel. Am vrut să fiu să fiu cineva important în teatrul românesc şi mi-a scăpat din vedere că trebuia să fac ceva împreună cu generaţia mea.”

În ceea ce priveşte implicarea artiştilor în viaţa politică, Mihai Mălaimare a mărturisit: „Eu, ca politician, am ratat. Politica nu e pentru un artist, deşi, dacă nu ne băgăm şi îi lăsăm pe alţii să decidă pentru noi, e o problemă. Ce poate să ştie un jurist despre cum funcţionează teatrul? Acum artistul este încadrat în Codul Muncii ca prestator de servicii. E incredibil. Noi suntem o meserie liberală. N-am nevoie de sindicate. Mie nu-mi trebuie contracte fixe, îmi trebuie să lase teatrul liber să existe”.

În final, Mihai Mălaimare a vorbit despre familia lui şi despre performanţele artistice ale lor are îi dau puterea de a rezista într-o lume complicată: „Existenţa şi nivelul artistic al copiilor mei mă face să rezist. Copiii mei sunt de un milion de ieri mai buni ca mine. Eu sunt doar un vârf de aisberg, când o să se întoarcă aisbergul invers o să ve speriaţi... Dumnezeu mi-a dat şansa de a avea copii mai buni ca mine în artă”.


Actorul Mihai Mălaimare s-a născut în Botoşani, pe 27 august 1950 şi împreună cu sora sa, Mihaela a urmat cursurile Şcolii de muzică şi Liceul " A.T. Laurian " din Botoşani.

În 1969 vine la Bucureşti şi se înscrie la concursul de admitere de la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, este admis ultimul pe listă la clasa Moni Ghelerter / Zoe Anghel Stanca / Geta Angheluţă dar termină, în 1973, ca şef de promoţie şi, având dreptul să aleagă, rămâne la Teatrul Naţional din Bucureşti.

Debutează în Teatrul Naţional cu un rol în " Îmblânzirea scorpiei " şi este atras de televiziune, unde apariţiile sale în diferite emisiuni de divertisment l-au făcut cunoscut şi îndrăgit.

În 1990 părăseşte Teatrul Naţional pentru a-şi deschide propria companie de teatru " Masca" şi apariţiile sale în televiziune sunt tot mai numeroase.

În film nu a avut apariţii de neuitat, ceea ce l-a determinat pe actor să afirme:

"Am făcut ceva filme, dar numai din instinct, fără vreo participare anume, fără să simt că sunt actor de film, fără să mă bucur. Nici eu nu am iubit filmul, nici el nu m-a iubit. Din acest punct de vedere suntem chit."

După 1990 este atras de politică, astfel că între 2000 - 2006 este Deputat PSD de Botoşani dar, deziluzionat în convingerile sale se retrage şi intră în PNL, unde îndeplineşte mai multe funcţii : Vicepreşedinte al Organizaţiei judeţene PNL Botoşani, Preşedinte al Comisiei Parlamentare pentru UNESCO şi din 2008 Membru CNA.

A jucat şi a regizat numeroase spectacole la Teatrul Masca. 

În cadrul Festivalului Naţional de Teatru va prezenta, pe 30 octombrie, ora 20:00, spectacolul "Actorul", de Mircea Dinescu, regizat chiar de soţia sa, Anca Dana Florea.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite