VIDEO Liiceanu: „«Orbitor» a transformat literatura română în literatură de clasă mondială“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Liiceanu, vorbind despre romanul ”Orbitor” al lui Mircea Cărtărescu FOTO Adevărul
Gabriel Liiceanu, vorbind despre romanul ”Orbitor” al lui Mircea Cărtărescu FOTO Adevărul

Despre trilogia de colecţie „Orbitor”, de Mircea Cărtărescu, Gabriel Liiceanu a punctat, sâmbătă după-amiază, în cadrul lansării de la Salonul de Carte Bookfest, că este produsul numărul 1 al prozei româneşti.

”Atunci când apar cărţi în această formă grafică, înseamnă că editura a decis că e vorba de texte fundamentale, care au marcat fie istoria culturii, a omenirii, fie istoria autohtonă a literaturii. În cazul acesta, ne-am gândit că trebuie să existe raportul între minunăţia conţinutului şi frumuseţea tipăririi pentru Orbitor”, a subliniat Liiceanu.

Totodată, Gabriel Liiceanu a apreciat că această trilogie ”este cea mai importantă operă în proză a literaturii române. Nu de după 1945. Nu ştiu să disting în preliminariile literaturii române un echivalent al acestei opere. Ar fi bine să fim conştienţi că ceea ce sărbătorim acum este unul dintre produsul no 1 al prozei noastre.”

Mircea Cărtărescu este, însă, unul dintre autorii lăudaţi mai mult în afara graniţelor decât în România. ”Dacă am pune laolaltă dosarele de presă ale Orbitorului tradus în alte limbi faţă în faţă cu dosarul de presă al acestei cărţi la noi în ţară, diferenţa ar fi de la 1 la 10, la 20. De ce un scriitor poate fi lăudat pe meridianele lumii în felul acesta şi întâmpinat cu tăceri sau cu indiferenţă în presa ţării lui? Străinii au avut senzaţia pe care a exprimat-o foarte bine unul dintre criticii literari: Orbitor a făcut ceea ce puţine alte opere au reuşit - a transformat literatura română în literatură de clasă mondială”, a mai precizat Liiceanu, 

”Îmi amintesc geneza acestei cărţi”, a completat Liiceanu.”Cred că în 1994, Mircea Cărtărescu mi-a vorbit pentru prima oară despre proiectul acestui roman. Cred că scrisese o parte din primul volum, în orice caz, mi-a dat un calendar al apariţiilor, îşi făcuse el un plan care pe mine m-a speriat, pentru că noi nu suntem obişnuiţi să proiectăm operele pe zile, luni, ani, cu exactitate. A depăşit, din fericire, acele date, în sensul că nu m-a înspăimântat până la capăt. Elaborarea acestei cărţi a durat 14 ani, până în 2007. Faptul că te afli în faţa unui gest de 13-14 ani ar trebui să te covârşească. Cel puţin pe mine mă covârşeşte”, a spus Gabriel Liiceanu. 

mircea cartarescu si gabriel liiceanu FOTO adevarul

Gabriel Liiceanu, vorbind despre romanul ”Orbitor” al lui Mircea Cărtărescu FOTO Adevărul 

La rândul lui, Cărtărescu a spus că nu-şi asumă niciun merit pentru realizarea acestei cărţi. ”Romanul Orbitor a fost o şansă şi un dar care mi s-a făcut. Nu am niciun fel de orgoliu că am scris această carte, de aceea laudele excesive ale lui Gabriel Liiceanu mi-au trecut pe lângă urechi. De multe ori se spune că scriitorii au un ego uriaş. Eu am încercat, de-a lungul timpului, să mi-l diminuez cât am putut de mult şi să las mai mult spaţiu vieţii pur şi simplu, pe care ego-ul o otrăveşte, de fapt.”

”Eu mi-am dorit întotdeauna proiecte lungi”, a completat Cărtărescu, ”Una e să scrii poeme şi alta e să scrii o carte pe care ai gândit-o ca fiind o carte lungă, o carte amplă, de cel puţin 1000 de pagini. În acea perioadă, aveam nevoie să-mi ţin ocupată o bună parte din viaţă, o halcă de viaţă care să fie satisfăcătoare pentru mine, prin scriere, prin creaţia propriu-zisă. Un autor care aleargă la o cursă de cai nu este un cal, el este un jocheu. Jocheii trebuie să fie mititei şi uşori, pentru ca armăsarul să nu-i simtă greutatea. Cursa o câştigă caii. Eu am avut extraordinara şansă ca acel cal să fie unul de rasă, să fie faraon al cincilea. Am avut un cal extraordinar, un animal care m-a purtat acolo unde voiam să ajung, fără ca eu să am cine-ştie-ce mari skill-uri”, a mai spus autorul trilogiei. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite