VIDEO La mulţi ani, Ion Caramitru! Actorul împlineşte 72 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorul şi regizorul Ion Caramitru, născut pe 9 martie 1942, împlineşte astăzi vârsta de 72 de ani. Caramitru şi-a completat cariera actoricească ocupând, din 1990, funcţia de director al Uniunii Teatrale din România (UNITER), iar din 2005 se află la conducerea Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB).

Pe numele său complet Ion Horia Leonida Caramitru, actorul a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale, la clasa profesorului Beate Fredanov, în 1964, când a şi debutat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, în „Eminescu“, de Mircea Ştefănescu. A fost actor şi regizor la Teatrul Bulandra, al cărui directorat l-a şi deţinut în perioada 1990 - 1993. 

Artistul are în palmares 30 de roluri de teatru şi 38 de roluri de film. I-a interpretat pe Hamlet şi pe Cezar ai lui William Shakespeare, în anii 1963, respectiv 1968, la Teatrul Bulandra. Pe scenă şi pe platourile de filmare i s-au alăturat actori mari, precum Tamara Buciuceanu, Irina Petrescu, Victor Rebengiuc, Horaţiu Mălăele şi mulţi alţii. 

Caramitru, alături de regretata actriţă Irina Petrescu:

   

Ion Caramitru a regizat spectacolele „Amintiri“ de Alexei Arbuzov, „Neînsemnaţii“ de Terry Johnson, „A treia ţeapă“ de Marin Sorescu, „Forma mesei“ de David Edgar, „Acasă“ de David Storey, „Şapte dintr-o lovitură“ de Lia Bugnar, „Toţi fiii mei“ de Arthur Miller, „Dineu cu proşti“, de Francis Veber, „Bârfe, zvonuri şi minciuni“, de Neil Simon. 

Caramitru este şi interpretul profesorului Socrate din filmul „Liceenii“, rol pe care l-a jucat numai în primele două părţi din cinci ale filmului. „Nu am vrut să mai fiu Socrate! Am spus că nu mai vreau să joc în astfel de filme convenţionale. Nu e mai puţin adevărat că am modificat scenele, replicile, mai ales când jucam cu Tamara Buciuceanu, astfel încât să fie mai naturale, mai realiste... Regizorul m-a lăsat în pace, pentru că filmul ieşea mai bun“, spunea actorul într-un interviu pentru Adevărul

Implicarea în politică

Caramitru a participat la revoluţia română din 1989, fiind printre cei care au cucerit Televiziunea Română în 22 decembrie 1989. Alături de Mircea Dinescu a anunţat la televiziune căderea regimului Ceauşescu. El a fost membru în Consiliul Frontului Salvării Naţionale (figurând pe lista membrilor iniţiali anunţaţi la TVR de Ion Iliescu), apoi în Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională, unde a ocupat funcţia de vicepreşedinte. A mai fost membru PNŢCD şi ministru al Culturii (12 decembrie 1996 - 28 decembrie 2000) în guvernele Victor Ciorbea, Radu Vasile, Mugur Isărescu. Este, de asemenea, vicepreşedinte al Asociaţiei revoluţionarilor fără privilegii.

Decorat de Regina Elisabeta a II-a

Printre premiile pe care le-a obţinut Ion Caramitru se numără Premiul Academiei Române „Aristizza Romanescu“ pentru rolul „Macbeth“, în 2013, „Meritul Academic“ acordat de Academia Română, în 2012, Decoraţia Regală „Nihil Sine Deo“, în 2012, o stea pe Aleea Celebrităţilor din Bucureşti, în anul 2012, Cavaler al Ordinului Literelor şi Artelor în Franţa, în 1997, Ofiţer de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic pentru activitatea culturală româno - britanică, decorat de Regina Elisabeta a II-a, în 1995, Premiul Asociaţiei Cineaştilor, în 1980. 

Ion Caramitru şi Horaţiu Mălăele, într-un spectacol din 2013: 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite