Timpul de emisie al „Cooltura”, de Mirela Nagâţ la TVR 1, înjumătăţit. Mai multe personalităţi culturale critică decizia: „Pesedizdizarea TVR”
0Emisiunii „Cooltura”, difuzată de TVR 1 şi realizată de Mirela Nagâţ, i se va tăia jumătate din timpul de emisie începând cu 12 martie. Anunţul a fost făcut de scriitorul Cezar Paul-Bădescu pe pagina sa de Facebook. Prezentatoarea emisiunii a explicat că, iniţial, s-a pus în discuţie scoaterea „Cooltura” din grilă, mulţumindu-le totodată persoanelor care şi-au arătat susţinerea, printre care scriitori precum Radu Vancu şi Cosmin Perţa.
Cezar Paul-Bădescu a explicat că emisiunea moderată de Mirela Nagâţ este „ singura emisiune de actualitate culturală de la TVR şi una dintre extrem de puţinele emisiuni de cultură (dac-au mai rămas şi acelea!)”. Scriitorul şi-a continuat postarea într-o notă ironică, întrebând retoric:
„Ce dacă legea spune că televiziunea publică are obligaţia să ofere conţinut educativ şi cultural în emisiunile sale? Ce nevoie să mai fie de cultură, când îl avem pe unul ca Ionuţ Cristache, prin care învăţăm foarte bine poporul cum să gândească?”
După anunţul făcut de Cezar Paul-Bădescu, mai multe personalităţi din lumea culturală au scris mesaje de încurajare pentru jurnalista Mirela Nagâţ, criticând totodată decizia TVR.
Scriitorul Radu Vancu (foto: dreapta) a explicat că a urmări emisiunea lui Nagâţ este o plăcere, ea făcând parte din „specia pe cale de dispariţie a jurnaliştilor culturali care chiar citesc cărţile autorilor pe care îi invită în studioul ei de la TVR.” Vancu a lăudat-o pe jurnalistă pentru întrebările inteligente, informate şi subtile, la fel de importante ca răspunsurile invitaţilor.
Scriitorul a adăugat că „timp lipsă din emisiunea Mirelei e timp furat din inteligenţa noastră colectivă”, solicitând totodată conducerii TVR să nu schimbe durata emisiunii „Cooltura”.
„O televiziune publică ar trebui să aibă drept primă grijă inteligenţa publică”, a mai scris Radu Vancu.
Un alt scriitor, Cosmin Perţa, şi-a exprimat, de asemenea, nemulţumirea pe reţeaua de socializare, scriind că, „în loc să găsească soluţii pentru a creşte influenţa media în ceea ce priveşte rolul sau (doar declarativ) cultural educativ, TVR alege să rupă şi mai multe punţi între fenomenul cultural viu şi publicul său, pentru că rolul său tocmai acesta ar trebui să fie, de educare, aclimatizare culturală, reprezentare, mediere”.
Lipsa audienţei aşteptate, a mai scris Perţa (foto:jos), nu este cauzată de mesaj, ci de lipsa sale de pe piaţă şi a contribuţiei media la impresia, teroristă pe termen lung, că fenomenul cultural reprezintă un moft, ceva elitist şi dispensabil.
„Nu o sa vorbesc despre cum lipsa de cultură imbecilizează şi ucide societăţi, dar o să bat obrazul TVR şi o să le spun că se poate mai mult, dacă nu are priză la public soluţia nu e să elimini, ci să investighezi, să vezi de ce nu merge, cum poţi livra mesajul acela necesar... Ca în orice business, când un produs vital al companiei tale merge în pierdere soluţia nu e să îl ridiculizezi, ci să investeşti în el”, consideră Perţa.
Criticul literar Cosmin Ciotloş crede că reducerea la jumătatea a timpului rezervat emisiunii moderate de Mirela Nagâţ reprezintă un scandal pentru că, „judecată în sine, ea întruchipează un model de profesionalism şi de bună poziţionare intelectuală”.
„...am alcătuit o <<antologie>> personală a celor mai tuşante dintre ele (interviuri n.r.) (n-are rost să le înşir aici, dar sunt convins că interviul cu Mircea Cărtărescu nu va fi uitat prea curând şi cred că sunt mulţi cei care-mi împărtăşesc părerea). Emisiunea asta m-a reconciliat cu ideea de cultură la TV (după ce altele, înainte, mă făcuseră ostil sau sceptic). A o împuţina, dintr-odată, e grav”, a postat Ciotloş cu privire la „Cooltura”.
La rândul său, Mihail Vakulovski, a scris că ceea ce i se întâmplă emisiunii lui Nagâţ este parte a procesului de „pesedizdizare” a TVR.
„Ashea, că aveaţi prea multă cultură la TV, dă-o dreacu de cooltură!”, a scris, ironic, Vakulovski pe pagina sa.
Mirela Nagâţ (foto: dreapta) a început ca reporter specializat pe evenimente culturale, în cadrul Direcţiei Ştiri şi Emisiuni Informative a TVR, în 2001. Din 2005 şi-a diversificat aria de acoperire şi a acceptat provocarea „scenei" politice (a fost acreditată pe lângă Parlament şi partidele politice).
A fost de doua ori corespondent special al Televiziunii Române la Festivalului de la Cannes, transmiţând de la Cannes inclusiv la ediţia din 2007, când Cristian Mungiu a luat trofeulPalme d'or, iar Cristian Nemescu marele premiu la secţiunea Un certain regard.