Teatrul Nottara se reîntoarce la public, fară bulină roşie
0Pe 10 octombrie Teatrul Nottara şi-a redeschs pentru public, în mod oficial, sălile de spectacol din bd. Magheru. Atunci a început cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru FEST(IN) pe Bulevard, care se desfăşoară până pe 22 octombrie.
După aproape un an de la închiderea sediului din Bd. Magheru, Teatrul Nottara a revenit în sălile care i-au adus denumirea de „Teatrul de pe bulevard” pentru spectatori. Evenimentul a coincis cu prima zi a Festivalului Internaţional de Teatru FEST(IN) pe Bulevard, care s-a deschis cu expoziţa de fotografie „Teatrul Nottara: de pe scenă pe simeze”, ce conţine imagini din spectacole din arhiva instituţiei, unele datând din anii ’50. Fotografiile conţin imagini unice, cu mari actori ai României ca: George Constantin, Ştefan Iordache şi mulţi alţii. Acestă galerie simbolizează motivul pentru care conducerea teatrului s-a luptat să se întoarcă în clădirea care i-a fost casă timp de 55 de ani: istoria culturală bogată ce s-a scris între aceste ziduri în toţi aceşti ani.
Bucureştenii s-au lăsat purtaţi înapoi în timp de imaginile din arhiva teatrului, unele având peste 60 de ani vechime. Expoziţia va putea fi admirată până la finalul festivalului, pe 22 octombrie, iar intrarea este liberă.
Seara a continuat cu lansarea cărţii „Măria sa, Teofil Vâlcu”, ediţie adăugită şi revizuită de Ştefan Oprea. Apoi, a început primul spectacol din festival, „Notenkraker sau... al cincilea anotimp” de Ernst Theodor Amadeus Hoffmann, prezentat de Teatrul de Revistă Ginta Latină din Chişinău. Acesta deschide secţiunea „Bulevardul comediei” şi s-a jucat la Sala Horia Lovinescu a Teatrului Nottara.
Bloggeriţa Mara Wagner şi-a exprimat opinia despre spectacol:
„Eu nu-s nici critic de teatru, nici n-am mai fost la spectacole în ultima vreme pe cât mi-aş fi dorit, deci părerea mea ar putea fi subiectivă. Dar se vede totuşi cu ochiul liber când un spectacol e reuşit, când e bine jucat şi excelent pus în scenă. Când povestea se îmbină cu realitatea într-un mod firesc, când trecerile sunt armonioase, când actorii vorbesc inteligibil şi acţiunea e fără cusur. Când până şi un copil e prins de ceea ce se întâmplă pe scenă, e fascinat şi purtat în lumea aceea care i se desfăşoară în faţa ochilor. Când aplaudă frenetic la sfârşit, spunând apoi la ieşire: „Foarte tare! N-am crezut c-o să fie aşa mişto! Să mai venim.””
Marinela Ţepuş, Managerul Teatrului Nottara.
A fost o seară a bucuriei... bucuria întoarcerii acasă, bucuria revederii cu Domnul Director Tudor Ţărnă şi minunata lui echipă de la Teatrul de Revistă Ginta Latină, care ne-au ajutat când nu mai aveam sediu să jucăm, invitându-ne să susţinem acolo trei reprezentaţii, bucuria de a vedea iarăşi sala mare plină de spectatori, nu depozit pentru decoruri. Suntem uşuraţi că avem din nou un loc pe care să îl numim acasă şi ne putem relua activitatea obişnuită. A fost un an greu
Sâmbătă, 15 octombrie, de la ora 16:00, vă avea loc un momentul simbolic în care vom da jos bulina de pe clădirea Teatrului Nottara, care închide un capitol de 20 de ani din istoria teatrului şi deschide unul nou.
Imobilul în care se află Teatrul Nottara nu mai figurează în acest moment pe lista clădirilor cu bulină roşie, după ce, ca urmare a actualizării expertizei efectuate în 1997, prin cele mai moderne mijloace, s-a constatat că acesta nu se încadrează în clasa I de risc seismic.