Ţările cu cei mai mulţi atei. China se află pe primul loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unde sunt cei mai mulţi atei? Tot mai des apar discuţii, polemici şi dezbateri despre religii, despre cum ar trebui să fie un om religios sau despre ce păţeşte un necredincios. În ce ţări trăiesc cei mai mulţi atei? În fond, ce este un ateu?

Pentru a putea avea o imagine mai puţin părtinitoare, trebuie consultate studiile sau statisticile pentru a vedea cum abordează alte state sau spaţii culturale raportarea membrilor societăţii la credinţă.

În zilele noastre este larg acceptată ideea că un ateu este considerat a fi persoana care nu crede în vreun Dumnezeu sau neagă existenţa acestuia. Acest subiect nu este nou, ci a existat de-a lungul timpului.

E o problemă de liber arbitru de ce alege cineva să creadă în ceva anume sau de ce alege să nu creadă,  însă există o serie de state cu o pondere însemnată de oameni care se declară, oficial, ca fiind atei. Mai exact, la finalul anului 2014, Gallup International a realizat un sondaj în 65 de state cu privire la diferite teme, printre care respondenţii au spus dacă sunt sau nu persoane religioase, aici puteţi consulta rezultatele complete.

Ţările cu cei mai mulţi atei. Statele cu cel mai ridicat procent al ateilor

Unde sunt cei mai mulţi atei?Tot mai des apar discuţii, opinii despre religii, despre cum ar trebui să fie un om religios sau ce păţeşte un necredincios! Mă feresc de a răni simţămintele, convingerile cuiva, de aceea voi apela la o altă întrebare: În ce ţări trăiesc cei mai mulţi atei? În fond, ce este un ateu?

Ţările cu cei mai mulţi atei. 1. China

Potrivit studiului menţionat, ţara cu cei mai mulţi atei este Republica Populară Chineză. Mai exact, 61% dintre respondenţii se declară a fi ”ateist convins”. Dacă extrapolăm acest punctaj la populaţia de 1.36 mld. persoane, atunci, putem estima că aproximativ 832 mil. cetăţeni chinezi sunt atei.

Din păcate, aceste date nu pot fi verificate cu statisticile oficiale ale statului chinez. În Raportul despre Libertatea Credinţele Religioase din 1997 există doar o menţiune despre cei peste 100 mil. cetăţeni chinezi care ar avea convingeri religioase.

Ţările cu cei mai mulţi atei. 2. Hong Kong

34% dintre respondenţi se consideră atei. Potrivit datelor oficiale ale guvernului din Hong Kong, populaţia oficială este de 7.24 mil. persoane, astfel aproximativ 2.4 mil. rezidenţi ai Hong Kong-ului sunt ei.
Foto: http://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2015/02/01/54cdf093448e03c0fd2b1c04/646x404.jpg


Ţările cu cei mai mulţi atei. 3. Japonia

31% din respondenţii niponi au răspuns că se consideră atei. Potrivit datelor Băncii Mondiale, Japonia are o populaţie de 127.10 mil. persoane, astfel putem estima că aproximativ 39 mil. cetăţeni japonezi sunt atei.

Potrivit datelor prezentate de către Agenţia pentru Afaceri Culturale din cadrul guvernului nipon, în raportul pentru 2015, la pagina 74 sunt prezentaţi 9 mil. persoane ca având alte convingeri. De menţionat că în japonezii pot fi urma mai multe religii, nu doar una, aşa cum europenii obişnuiesc să aleagă, de exemplu. 

Ţările cu cei mai mulţi atei. 4. Republica Cehă

30% dintre cehi au răspuns că sunt atei. Potrivit datelor Băncii Mondiale, Reublica Cehă are o populaţie de 10.51 mil. Persoane, iar cu ocazia recensământului din 2011, 34.2% au declarat că nu au preferinţe religioase (aproximativ 3.6 mil. persoane), iar 45.2% dintre cehi nu au completat rubrica legată de relaţia cu religia.

Ţările cu cei mai mulţi atei. 5. Spania

20% dintre spanioli au răspuns că sunt atei. Regatul Spaniei are o populaţie de 46.40 mil. Persoane, din care, potrivit studiului  aproximativ 9.28 mil. persoane neagă existenţa lui Dumnezeu.

La un studiu realizat în anul 2015 de către Centrul de Investigaţii Sociologice din Spania, 9.7% din respondenţi s-au declarat atei.

Tările cu cei mai mulţi atei. Câţi atei sunt în România?

Potrivit recensământului din 2011, în ţara noastră erau puţin peste 20 000 de atei declaraţi. Cu o pondere de 0.11% din totalul populaţiei. În sondajul realizat de către Gallup International, 1% dintre respondenţi s-au declarat ca fiind atei.

Aceste clasificări realizate la nivel global pot mai degrabă să explice anumite tendinţe în rândul oamenilor şi nicidecum să stigmatizeze vreun stat. Uneori, desigur, pot servi şi drept un duş rece pentru naţiunile care se apucă să se declare cel mai ”credincios popor” de pe pământ.
Poate că cel mai bine e să ne facem propriul recesământ al faptelor individuale, pentru a putea trăi în armonie cu semenii, cu Dumnezeu şi desigur, cu propriile valori reprezentate de eul fiecăruia.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite