Suvenire şi impresii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru conceperea Halelor Centrale din Ploieşti, arhitectul Toma T. Socolescu a pornit, în 1929, într-o călătorie de documentare care l-a purtat prin centre comerciale din Elveţia, Germania, Franţa, Italia şi Ungaria.

Sub impresia proaspătă a acestor vizite, arhitectul trasa, la finele anului, planul Halelor, lucrările de construcţie fiind demarate imediat în centrul oraşului, lângă fostul Obor. După cinci ani de muncă asiduă, Halele au fost date în funcţiune în 1935.

Într-un articol publicat în revista franceză „La Construction Moderne" în septembrie 1936, arhitectul Socolescu detalia planurile proiectului său şi afirma că Halele aveau să devină un simbol al oraşului Ploieşti. Construcţia, constând în trei corpuri - hala principală, cu latura la parter de 50 metri, o a doua hală denumită „ţărănească", destinată vânzării produselor sătenilor, şi „hala de peşte", un corp cu etaj balcon -, a fost afectată parţial de bombardamentele din 1943-1944. Clădirea a fost reconsolidată pe parcursul anilor '80, fiind considerată astăzi monument istoric.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite