Spectacolul „Două loturi”, în regia lui Alexandru Dabija, la Festivalul Internaţional „Eurokontext s.k.” de la Bratislava

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spectacolul „Două loturi”, în regia lui Alexandru Dabija, va participa la Festivalul Internaţional „EUROKONTEXT s.k.”, din Bratislava
Spectacolul „Două loturi”, în regia lui Alexandru Dabija, va participa la Festivalul Internaţional „EUROKONTEXT s.k.”, din Bratislava

Vineri, spectacolul Teatrului Naţional ”I.L.Caragiale”, „Două loturi”, realizat de regizorul Alexandru Dabija după schiţa cu acelaşi titlu a lui Caragiale, va fi prezentat în cadrul celei de-a doua ediţii a Festivalului Internaţional ”Eurokontext s.k.”, organizat de Teatrul Naţional Slovac (SND) din Bratislava în perioada 10-20 iunie.

Din distribuţia spectacolului care va fi prezentat la Bratislava fac parte: Gavril Pătru, Marius Manole, Ana Ciontea, Axel Moustache, Corina Moise, Ilona Brezoianu, Eliza Păuna, Valentina Zaharia, Mădălin Mandin, Daniel Hara, Mihai Munteniţă, Eduard Cârlan, Ionuţ Toader, Dragoş Dumitru.

„Două loturi” s-a bucurat în decursul timpului de un remarcabil succes, atât în ţară cât şi în străinătate, fiind apreciat drept „o bijuterie simfonic teatrală despre capriciile norocului”, după cum informează un comunicat de presă emis de Teatrul Naţional Bucureşti. 

Spectacolul i-a adus regizorului Alexandru Dabija Premiul Cel mai bun regizor la Gala UNITER din 2013 şi alte două distincţii scenografului Helmut Stürmer: Premiul pentru cea mai bună scenografie la Gala UNITER şi Premiul pentru scenografie la Festivalul Comediei Româneşti. De asemenea, spectacolul a participat la prima ediţie (2014) a Festivalului MITEM („Madach International Theatre Meeting”), organizat de Teatrul Naţional din Budapesta, unde s-a bucurat de o excelentă primire. Prezenţa teatrală românească la Bratislava reprezintă, totodată, şi o replică la turneul din octombrie 2016, al SND la Bucureşti, cu remarcabilul spectacol ”Nevasta păstorului” de Ivan Stodola, eveniment diplomatic şi cultural susţinut în cadrul Preşedinţiei slovace a Consiliului Uniunii Europene.

Turneul TNB la Bratislava este menţionat inclusiv în Programul de cooperare bilaterală între ministerele culturii din România şi Slovacia, încheiat pentru perioada 2016-2020. Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional Eurokontext s.k., consacrată Teatrului, prilejuieşte vizionarea unora din cele mai bune producţii europene, departe de a fi indiferente faţă de ceea ce se petrece în prezent în lume. Anul 2016 a fost anul unor evoluţii sociale dramatice şi al unor schimbări ce au marcat destinele multor oameni. Motto-ul „Civilizaţia ameninţată de Civilizaţie”, adoptat de ediţia actuală a Festivalului, este, conform organizatorilor, reflectarea firească a acestei conjuncturi.

„Răspunzând acestei provocări, producţiile teatrale din Festival pot prezenta ameninţările civilizaţionale atât în spirit grotesc şi comic, cât şi într-un limbaj poetic. Pentru că doar Teatrul dispune de acea putere interioară şi de magia care îi permite să vorbească despre cele mai dificile teme cu o simplitate şi o creativitate care nu ar fi viabile în alt mediu”, au explicat organizatorii evenimentului. 

Printre teatrele participante la Festivalul de la Bratislava se numără cunoscutul Vigszinhaz/Teatrul de Comedie din Budapesta (Ungaria); Teatrul Naţional din Islanda, aflat în premieră în Slovacia; Stary Teatr/Teatrul vechi din Cracovia (Polonia); Teatrul Naţional din Mannheim (Germania). Pe lângă aceste producţii internaţionale, pe perioada Festivalului vor mai putea fi vizionate zece producţii recente ale SND.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite