Scriitorul Pierre Guyotat, laureat al premiului Médicis 2018
0Scriitorul Pierre Guyotat a primit, marţi, premiul Médicis 2018 pentru „Idioţie”, roman autobiografic „un apel la emancipare”, după cum este numit de publicaţia franceză Le Figaro.
Apărut la editura Grasset, „Idioţie” este o poveste autobiografică a trecerii în viaţa de adult. Pierre Guyotat (78 de ani) îşi aminteşte de „căutarea corpului femeiesc”, de „raportul conflictual cu ceea ce numim «real»”, precum şi de „pulsiunea permanentei rebeliuni” care l-au acompaniat între 18 şi 22 de ani, mai scrie Le Figaro.
Născut în 1940, Pierre Guyotat şi-a publicat primul roman, „Sur un cheval”, în 1960, acelaşi an în care era chemat în Alegeria pentru îndeplinirea serviciului militar. Doi ani mai târziu, era găsit vinovat de dezertare şi de publicare de materiale interzise. După trei luni de închisoare, a fost transferat la un centru disciplinar. Întors în Paris, s-a dedicat jurnalismului, scriind mai întâi pentru France Observateur, iar ulterior pentru Nouvel Observateur. În 1964, publica cel de-al doilea roman, „Ashby”.
A continuat cu „Tombeau pour cinq cent mille soldats", publicat în 1967, un melanj de sex şi război, şi care va avea un mare impact. Generalul Jacques Massu a interzis cartea în barăcile soldaţilor francezi din Germania. Autorul ia legătura cu Philippe Sollers şi frecventează grupul „Tel Quel”, de care se va despărţi în 1973.
Împreună cu Nathalie Sarraute şi Michel Butor, Guyotat a creat, în 1968, Uniunea scriitorilor. În 1970, îi apărea „Eden, Eden", care a fost imediat interzis de ministrul de Interne, interdicţia având să fie ridicată abia în 1981.
Premiul Médicis este un premiu literar acordat în fiecare an. El are trei categorii: premiul Médicis (acordat unui roman, unei nuvele sau unei povestiri în limba franceză), premiul Médicis pentru eseu şi premiul Médicis pentru literatură străină. Premiul pentru roman străin i-a fost atribuit lui Rachel Kushner pentru „Le Mars Club" (Stock), iar cel pentru eseu volumului „Les frères Lehman", de Stefano Missini (Globe).
Cărţile aflate în competiţie sunt „Idioţie” al lui Guyotat s-au numărat „Arcadie” (P.O.L.), de Emmanuelle Bayamack-Tam, „Tous les hommes naturellement désirent savoir" (JC Lattès), de Nina Bouraoui, „Ça raconte Sarah" (Minuit), de Pauline Delabroy-Allard, „Frère d'âme" (Seuil), de David Diop, „L'Eau qui passe" (Gallimard), de Franck Maubert, şi „Par les écrans du monde" (Seuil), de Fanny Taillandier.