Romanul ''Procesul'' se distribuie astăzi împreună cu ''Adevărul''

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Romanul „Procesul”, de Franz Kafka, va fi distribuit astăzi împreună cu ziarul „Adevărul”, la preţul de 10,99 lei.

Vezi aici lista chioşcurilor "Adevărul".

Editat în colecţia „100 de cărţi pe care trebuie să le ai în bibliotecă", romanul lui Kafka este este unul dintre capodoperele scriitorului ceh.

Personajul principal al cărţii este arestat dintr-un motiv care rămâne, atât lui, cât şi cititorului, obscur şi inexplicabil.

„Pe Josef K. îl calomniase pesemne cineva, căci, fără să fi făcut nimic rău, se pomeni într-o dimineaţă arestat".

Este exact dimineaţa zilei în care K. împlineşte 30 de ani. Doi agenţi neidentificabili îi invadează locuinţa şi îl anunţă că împotriva lui a fost intentat un proces, fără să îi explice însă infracţiunea de care se face vinovat. În mod şi mai inexplicabil, K. este deocamdată liber să plece la birou. Este prim-procuror la o bancă.

De aici începe să se deplieze o înlănţuire bizară de evenimente, punctată la fiecare turnură de detalii de atmosferă la fel de întunecate, iar deznodământul nu luminează în niciun fel obscurul poveştii.

Straniul „Proces" a deconcertat generaţii întregi de cititori. Originalitatea discursului literar şi polisemantismul mesajului său au fost doi factori care au transformat această carte într-un pilon esenţial al literaturii secolului XX.

Asamblarea unei apărări imposibile

K. este trimis de către tatăl său la un avocat. Departe de a-i elucida situaţia cât se poate de neclară, Herr Huld nu reuşeşte decât să-i complice şi mai mult problema. Block, un client straniu al avocatului Huld, îi confirmă lui K. bănuielile negre despre acesta. Block este prins într-un proces de cinci ani, timp în care şi-a pierdut prosperitatea financiară şi echilibrul psihic, devenind un rob al sfaturilor imposibile ale avocatului său. Disperat, K. îl concediază pe Huld.

Titorelli - pictorul tribunalului şi un fin cunoscător al subtilităţilor instituţiei - îi mărturiseşte lui Joseph. că cea mai optimistă variantă la care poate spera este tergiversarea la nesfârşit a cazului, o soluţionare a acestuia fiind imposibilă. Titorelli îi vorbeşte din experienţă, nu a văzut niciodată ca un acuzat să fi fost achitat. Pe măsură ce tot mai multe umbre de întuneric cad asupra procesului, starea mentală a lui K. începe să se deterioreze.

Procesul unui roman neterminat

Franz Kafka nu a publicat niciun roman în timpul vieţii. „Procesul" a văzut lumina tiparului în 1925, la un an după moartea scriitorului, survenită în urma unei tuberculoze, la vârsta de numai 41 de ani. Kafka absolvise Dreptul şi lucrase, la maturitate, în birouri de avocatură, publicând doar povestiri scurte în diverse reviste culturale.

De fapt, cele trei romane ale sale au fost lăsate neterminate. Înaintea morţii, Kafka a lăsat un testament în care îl ruga pe prietenul său Max Brod, scriitor şi jurnalist ceh, să distrugă prin ardere toate scrierile sale înainte de a fi citite de cineva. Se pare că autorul „Procesului" nu era tocmai sigur de valoarea operei sale.

De-a lungul vieţii, Brod îl încurajase pe Kafka să scrie şi încercase în repetate rânduri să-i spulbere îndoielile cu privire la calităţile sale literare. Mult înainte ca opera prietenului lui să fie publicată, Brod afirmase despre Kafka că este „cel mai mare scriitor al timpului nostru, de talia lui Goethe sau Tolstoi".

Max Brod şi-a încălcat promisiunea făcută prietenului său pe moarte şi i-a păstrat toate scrierile. În 1939, când Brod a fugit din Praga, a luat cu el o valiză cu manuscrisele lui Kafka. Ulterior, a coordonat publicarea operelor complete ale acestuia. „Procesul" a rămas neterminat, ca şi celelalte două romane ale lui Kafka.

Povestea conţine totuşi un deznodământ. Max Brod este cel creditat cu editarea textului final al romanului.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite