„Ritualuri de trecere“ la Palatul Mogoşoaia
0Două expoziţii foarte interesante, deja deschise pentru public, se vernisează sâmbătă la galeriile din Palatul Mogoşoaia.
Expoziţia de pictură Ritualuri de trecere semnată Ioana Ursa de la galeria Cuhnia a Centrului Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, Mogoşoaia va fi vernisată în data de 10 decembrie 2016, ora 16.00. Curator: Raluca Băloiu.
„Ioana Ursa reprezintă scene onirice într-un horror vacui ce aminteşte de compoziţiile lui Hieronymus Bosch. Dacă predecesorul său olandez ilustra parabole sau scene religioase, Ioana surprinde Ritualurile de trecere din viaţa unei femei: descoperirea feminităţii, timpul dedicat cunoaşterii personale, adolescenţa, ideea de cuplu, vârsta maturităţii şi asumarea responsabilităţilor, căsătoria, copiii, transformarea, suferinţa, precum şi locul creaţiei în tot acest ciclu vital.
Picturile Ioanei nu au niciodată un singur centru de interes, ochiul privitorului trebuie să revină asupra lucrării, alegându-şi o scenă în jurul căreia sunt polarizate celelalte imagini, desluşind povestea sau creându-şi una personală.
Peisajele perspectivale à vol d`oiseau din fundal, elementele decorative care fac rapel la antichitate (coloane, fragmente de templu grecesc); putti; subiectele simbolice şi titurile sugestive asemenea „La tempesta” amintesc de Renaştere. Pe alocuri, sunt inserate în compoziţii elemente suprarealiste pentru a sublinia dramatismul lucrării: fragmente de mâini încordate, capete suferinde sau chipuri melancolice.
Eclectismul vizual ar caracteriza cel mai bine lucrările Ioanei, aceasta preluând din arta Evului Mediu compoziţii simbolice, religioase cum ar fi: Altarul Mielului Mistic, Judecata de Apoi sau Cei trei tineri în cuptorul de foc. Ca manieră de execuţie, pictura Ioanei Ursa este de factură hiperrealist-onirică cu accente de expresionism.“ - text curatorial Raluca Băloiu
Ioana Ursa este Doctor în Arte Plastice cu lucrarea „Reciclarea simbolului din cotidianul intim în artă”. În perioada 2008-2014 a fost asistentă la Departamentul de Grafică al Universităţii Naţionale de Arte, Bucureşti, clasa Conf. Dr. Eugen Gustea/ Conf. Univ. Dr. Stela Lie. A susţinut expoziţii personale la Art Yourself Gallery („Akedia”, 2014); la Institutul Cultural Român din Budapesta (2011) şi la LC Foundation, Bucureşti („La tempesta”, 2011). A participat la expoziţii de grup: „Artistul la 30 de ani”, ARCUB (2016); la o serie de 11 expoziţii „11172014” de la Art Yourself Gallery (2014) şi la expoziţia „Don’t Get Mad Bro” de la Point Contemporary, Bucureşti (2009).
Expoziţia este deschisă publicului în intervalul 26 noiembrie – 26 decembrie 2016.
Expoziţia-instalaţie Dreadful thread-full semnată Alexandru Micloş de la galeria Foişor a Centrului Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, Mogoşoaia va fi vernisată în data de 10 decembrie 2016, ora 17.00. Curator: Raluca Băloiu. Opening speech: Igor Mocanu.
„Alexandru Micloş s-a remarcat prin picturile care se autogenerează - o serie de mecanisme automate tranzitează pânza, a cărei suprafaţă este imprimată cu cerneală colorată.
Dacă, în lucrările anterioare, Alex Micloş era preocupat de relaţia interactivă dintre spectator şi lucrarea de artă, în noua serie Dreadful thread-full, artistul surprinde raportul dintre privitor, lucrare şi spaţiul de expunere. Pereţii Foişorului susţin organisme pulsatile, o proiecţie îmbracă un perete, alături, o pisică leviteză, ilustrând astfel teoria punctului fix, enunţată de matematicianul olandez Jan Brouwer. Asemenea unui mentalist, artistul încearcă să sugestioneze privitorul, creându-i un spaţiu emoţional.“ - text curatorial Raluca Băloiu
”În centrul lucrărilor mele se află misterul identităţii, locul nostru în împrejurimi şi conexiunea cu ceilalţi. Impulsionez vizitatorul să treacă într-un spaţiu reflexiv, pe care l-ar putea rata fără imboldul meu artistic. Printr-o reprezentare mimetică, sper să-i ofer vizitatorului o nouă perspectivă emoţională.” Alexandru Micloş
Alexandru Micloş s-a născut în 1988 la Bucureşti, în 2012 a susţinut lucrarea de disertaţie la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, secţia Grafică, iar din 2011 este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, secţia Multimedia.
Expoziţia este deschisă publicului în intervalul 26 noiembrie – 26 decembrie 2016.