Reţetă culturală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fatih Akin a descoperit o reţetă perfectă pentru o comedie simpatică, cu un buget fără prea multe zero-uri, care adună multă lume în cinematografe. Combinaţia de poveste de dragoste modernă cu gastronomia şi aventura medicală stinge dorinţa de umor a iubitorului de film.

FILM: Taverna Soul Kitchen

Titlu original: Soul Kitchen; Regie: Fatih Akin; Distribuţie: Adam Bousdoukos, Moritz Bleibtreu, Pheline Roggan, Birol Ünel

Avem de-a face cu un june bun la toate, patronul unei taverne, situată la periferia Hamburgului. Zinos găteşte, face curat, serveşte clienţii, stă la dispoziţia lor zi lumină, dar îşi neglijează iubita. Prin urmare, acest lucru nu poate rămâne nepedepsit. Fata îl părăseşte pentru o viaţă mai bună în China. Singur, suferind şi cu o grămadă de probleme pe cap, proprietarul de bodegă îi cere ajutorul fratelui său Illias, un „erou" proaspăt eliberat din închisoare. Şi, pentru ca intriga să fie şi mai spumoasă, Zinos este lovit ca din senin de dureri cumplite de spate.

CARTE: Minunea timpului trăit

Autori: Monica Pillat și Lily Teodoreanu;
Editura: Humanitas

Cartea de faţă, un fel de cunună închinată Piei Pillat (fiica lui Ion Pillat şi a pictoriţei Maria Pillat Brateş), însoţită de mulţumirile faţă de aceasta, conţine scrisorile primite de la Monica Pillat şi de la Lily Teodoreanu (scriitoarea Ştefana Velisar Teodoreanu). Vreme de patruzeci de ani (1957 - 1997), Monica a trimis sute de pagini scrise către mătuşa ei Pia, aflată la mare depărtare. Asemeni ei, şi Lily Teodoreanu a expediat scrisori aceleiaşi destinatare, scrisori care au atras atenţia peste ani, datorită frumuseţii exprimărilor. Primul lucru care frapează inteligenţa cititorului din contemporaneitate este bunătatea oamenilor care le-au scris. „Ştii, Pia, viaţa mea nu a fost plină de evenimente spectaculoase, ci de fapte invizibile aparent, care mi-au revelat dureroasa frumuseţe de a fi vie", scria Monica la 7 octombrie 1986.

CD: 3 Words

Artist: Cheryl Cole; Casa de discuri: © Universal Music

Cheryl Cole este cântăreaţă şi dansatoare de origine engleză, cunoscută ca fosta membră a formaţiei Girls Aloud. Împreună cu celelalte patru componente ale grupului, Cheryl a lansat cinci albume de studio şi unul de compilaţie, toate fiind recompensate cu discuri de platină în Regatul Unit. Frumoasa cântăreaţă are toate motivele de bucurie şi în cariera solo, pentru că lansarea albumului său de debut, „3 Words", este considerată un real succes. Primul extras pe single, „Fight for this Love", a atins aproape 300.000 de unităţi vândute în doar o săptămână de la apariţie. Ulterior, a devenit cel de-al patrulea cel mai popular song al anului, în Anglia, fiind cuprins şi în lista cu cele mai bine vândute piese ale deceniului. Albumul solo „3 Words" a fost înregistrat la Londra şi Los Angeles, iar printre producătorii acestui material se numără will.i.am, Syence, Fraser T Smith şi Soulshock.

DVD: Oră de vârf

Titlu original: Rush Hour; Regie: Brett Ratner; Distribuţie: Jackie Chan, Chris Tucker, Tom Wilkinson, Ken Leung


"Ora de vârf/ Rush Hour" este prima ecranizare din faimoasa trilogie regizată de Brett Ratner, lansată în 1998. Interpretarea memorabilă a cuplului de actori, Jackie Chan şi Chris Tucker, care au întruchipat cele două personaje-cheie, le-a adus starurilor de film alte două contracte valoroase, materializate odată cu „Rush Hour 2" (2001) şi „Rush Hour 3" (2007). Dorinţa publicului de a savura aventurile detectivilor era îndreptăţită, iar duo-ul nu a dezamăgit, ci a făcut senzaţie de-a lungul anilor. Jackie Chan joacă rolul unui inspector din Hong Kong, care trebuie să facă echipă cu vorbăreţul James Carter în misiunea de salvare a fiicei consulului Han Solon, răpită de mafioţi. Recuperatorii reuşesc să se completeze şi să treacă peste cele mai grele încercări ale misiunii.

SPECTACOL: Alt bărbat. Altă femeie

Regia: Nicolae Nastasia; Mişcare scenică: Andreea Duţă; Distribuţie: Adelaida Zamfira & Nicolae Nastasia (foto); Locaţie: Parcul Herăstrău, lângă Grădina japoneză - Bucureşti

Téte-a-Téte Coffee Art & Chill şi Asociaţia Actorilor Profesionişti „Master Show" vă invită marţi, 21 septembrie la spectacolul de teatru „Alt bărbat. Altă femeie". Este o piesă care pune accent pe pierderea, urmată de regăsirea iubirii într-o relaţie obişnuită dintre doi îndrăgostiţi. Mulţi regizori ne bombardează cu piese care merg la sufletul publicului, pentru că-şi iau subiectele din realitatea cotidiană, din momentele trăite de noi toţi. „Alt bărbat. Altă femeie" se încadrează în acest registru, pentru că ilustrează o poveste decupată din realitate. Spectacolul subliniază forţa limbajului non-verbal şi prezintă momentele de performanţă susţinute de actori prin mijloace de expresie diferite: step, pantomimă, dans.

CONCERT: Ozzy Osbourne

Locaţie: Zone Arena, Bucureşti

Sâmbătă, 2 octombrie, este o zi memo­rabilă pentru fanii celebrului rocker Ozzy Osbourne. Artistul concertează la Bucureşti cu prilejul turneului mondial de promovare al celui mai nou album, „Scream", lansat la mijlocul acestui an. Cine nu a auzit de Ozzy Osbourne şi de muzica sa? Vocea-i inconfundabilă a strâns laolaltă fanii din toate colţurile lumii, timp de patru decenii. Concertele muzicianului reunesc generaţii de susţinători, printre aceştia echipe formate din bunici, taţi şi fii. Şi reprezentantele sexului frumos vin în număr impresionant la show-urile lui Ozzy. În deschiderea concertului de la Bucureşti vor performa două formaţii autohtone, Luna Amară şi Coma, începând cu ora 19.00, iar seara se va încheia la ora 22.00, pentru a nu fi tulburată ordinea şi liniştea publică, a declarat proprietarul Zone Arena.

CARTE vs. FILM

"Luni de fiere/ Bitter Moon" este o carte care nu trebuie să lipsească din bibliotecile iubitorilor de „agonie şi extaz". Scriitorul francez Pascal Bruckner a creat o poveste complexă şi neconvenţională de dragoste, plasată în Parisul anilor ‘70. Oscar, un scriitor novice, se îndrăgosteşte nebuneşte de, aparent, inocenta Mimi. Tinerii amorezaţi ating cele mai înalte culmi ale sexualităţii şi se prăbuşesc apoi în abisul ei, oferind cititorilor o viziune spectaculoasă, veridică şi bolnăvicioasă asupra vieţii.

Genialitatea lui Roman Polanski şi-a spus cuvântul şi odată cu această adaptare după cartea lui Bruckner. „Luni de fiere/ Bitter Moon" (1994), cu Hugh Grant şi Peter Coyote în rolurile principale, a depăşit nivelul aşteptărilor publicului şi a oamenilor importanţi din industria filmului. În centrul poveştii se află Oscar şi Mimi, cuplul distrus de ani şi de relaţia bazată doar pe plăceri trupeşti. Blocat într-un scaun cu rotile, Oscar îşi plânge amarul lui Nigel, un călător de pe vasul care duce spre Istanbul.

Concluzie

De departe adaptarea cinematografică a lui Polanski este superioară sursei sale de inspiraţie. Bruckner expune povestea toxică a celor doi îndrăgostiţi, utilizând un arsenal de adjective cu greutate, care să redea clar acţiunea cărţii. În competiţie cu Polanski însă, scriitorul francez a pierdut o armată de cititori. Cadrele filmului, metodice şi echi­librate, însoţite de muzica lui Vanghelis, în care joacă actori cu potenţial, te ţin în alertă până la final.

Noi seriale: Bine dotat

Regie: Bronwen Hughes;
Distribuţie: Thomas Jane, Jane Adams, Sianoa Smit-McPhee, Don Abernathy, Eddie Jemison, Joshua Leonard, Natalie Zea

Mâine, începând cu ora 20.30, la HBO, debutează cel de-al doilea sezon al serialului de comedie „Bine dotat/ Hung". Urmăreşte aventurile lui Ray, care acum predă bassebal şi încearcă să evite pe cât posibil restructurarea postului său. Acest lucru ar însemna să-şi dedice tot timpul celeilalte meserii pe care o practică.

HBO 20.00

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite