Primul volum din „Cei trei muschetari”, distribuit joi cu „Adevărul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Volumul I din „Cei trei muschetari”, de Alexandre Dumas, va fi distribuit joi împreună cu „Adevărul”. Publicat pentru prima dată în anul 1844, sub formă de foileton, în paginile revistei „Le Siècle”, romanul a redefinit conceptul de camaraderie prin sintagma „toţi pentru unul, unul pentru toţi”.

Alexandre Dumas, fiul unui mulatru devenit general în armata lui Napoleon, se impusese pe scena literară a Franţei încă din 1825, mai întâi ca dramaturg de succes. „Cei trei muschetari" reprezenta al treilea roman publicat şi îi aducea autorului un succes pe măsura faimei deja acumulate. Romanele de aventuri scrise ulterior îi vor repeta succesul de la un secol la altul.

Premisele unei intrigi palpitante

„Cei trei muschetari" relatează celebra poveste a lui d'Artagnan, un tânăr gascon din Tarbes, care pleacă spre Paris pentru a-şi împlini visul - acela de a deveni muschetar în garda regelui. Ca şi Dumas însuşi, d'Artagnan provine dintr-o familie care şi-a pierdut averea, păstrându-şi însă titlul nobiliar.

Tânărul aventurier pleacă spre Paris cu cincisprezece scuzi în buzunar şi o scrisoare de recomandare adresată de tatăl său domnului de Tréville, căpitanul muschetarilor. D'Artagnan întâmpină peripeţii încă de pe drum; tânărul se trezeşte într-o confruntare cu un domn misterios în urma căreia descoperă că a pierdut preţioasa scrisoare redactată de tatăl său.

Acest lucru nu îl împiedică totuşi să se înfăţişeze domnului de Tréville, care îl primeşte cu suspiciune în lipsa scrisorii. Îi întâlneşte însă pe Athos, Porthos şi Aramis, cei mai renumiţi trei muschetari din garda regelui, care îl provoacă la duel.

În timp ce d'Artagnan îi ţine piept primului dintre aceştia, lui Athos, cei patru sunt atacaţi de garda cardinalului Richelieu, datorită faptului că duelurile erau interzise prin lege. Cei patru luptă cot la cot cu gărzile. D'Artagnan îşi demonstrează vitejia, împrietenindu-se cu cei trei muschetari. Împreună, vor forma o echipă de nedespărţit care va înfrunta numeroase aventuri.

Constance Bonacieux, soţia gazdei lui d'Artagnan şi slujitoare apropiată a reginei, îl ademeneşte pe neînfricatul aventurier să o ajute pe Ana de Austria într-o intrigă deopotrivă politică şi sentimentală. Iar d'Artagnan nu o poate refuza pe Constance pentru că s-a îndrăgostit iremediabil de ea. Regina Ana de Austria întreţine o relaţie secretă cu ducele de Buckingham. Pentru a slăbi puterea Angliei, cardinalul de Richelieu complotează pentru a-l distruge pe duce, una dintre figurile centrale ale regatului. Printr-o serie de maşinaţiuni, cardinalul îl va ucide pe duce şi va complica viaţa reginei Ana.

Originile unei poveşti ultracelebre

În introducerea romanului, Alexandre Dumas pretinde că sursa de inspiraţie pentru conceperea acestui roman a fost o aşa-zisă carte de „Memorii ale domnului d'Artagnan", tipărită la Amsterdam, la Pierre Rouge şi descoperită la Biblioteca Regală.

S-a dovedit însă ulterior că adevărata sursă de inspiraţie a fost un volum publicat în 1700 - „Memoriile Domnului d'Artagnan, căpitan-locotenent al primei companii a Muschetarilor Regelui", de Gatien de Courtilz de Sandras, pe care s-a dovedit că Dumas o împrumutase de la biblioteca din Marsilia. Se spune de asemenea că în procesul de concepere a intrigii romanului Dumas a fost ajutat de Auguste Maquet, un vechi şi constant colaborator.

Informaţii despre cărţi

Pentru orice informaţii ne puteţi contacta la:

Telefon: 021.407.76.38 sau 021.407.76.51 (de luni până vineri, între orele 9.00 şi 18.00) / Fax: 021.407.76.42
E-mail: carte@adevarul.ro

Abonamente cu cărţi

Ca să fii sigur că primeşti cartea în fiecare joi, abonează-te la „Adevărul", în formula „ziar + carte"!

Abonamentele se pot face

Prin internet, cu plata online, la: www.adevarul.ro/abonamente/adevarul

Prin SMS: Trimite două SMS-uri cu textul „Biblioteca" pentru a te abona la „Adevărul" (abonament pe o lună cu patru cărţi incluse)

Prin talonul din „Adevărul" (pagina 47) - completat şi expediat prin poştă (la OP 33, CP 143, Bucureşti) sau prin fax (la numărul 021.407.54.67)

Telefonic, la 021.407.54.64 sau 021.407.54.66

Prin e-mail, la următoarea adresă: abonamente@adevarulholding.ro

ATENŢIE! Nu cumpăraţi cartea la suprapreţ! Fiţi alături de noi în demersul de eradicare a acestor practici lipsite de consideraţie faţă de munca noastră şi faţă de cititorii noştri, nu mai puţin importanţi. Nu încurajaţi specula!

Pentru sesizări sau informaţii suplimentare contactaţi-ne la: biblioteca@adevarul.ro; carte@adevarul.ro; reclamatii@adevarul.ro sau la tel: 021 407 76 38; 021 407 76 51.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite