Prima expoziţie de fotografie pe hârtie manuală tipărită este deschisă la Muzeul Ţăranului Român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prima expozitie de fotografie pe hârtie manuală tipărită
Prima expozitie de fotografie pe hârtie manuală tipărită

Expoziţia „Back to the fibers – de la tipar manual la imprimare inkjet” este deschisă la Muzeul Ţăranului Român (MŢR) până pe 12 august. În cadrul ei sunt expuse lucrări care combină cele mai noi tehnologii în materie de imprimare cu o tehnică veche de mii de ani

27 de lucrări tipărite pe hârtie manuală aparţinându-le artiştilor vizuali Lucian Muntean şi Cristiana Negoescu sunt expuse în această perioadă la MŢR şi pot fi vizitate zilnic în intervalul 12.00 - 19.00, în Atelierul de Carte din incinta Muzeului Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti, informează un comunicat de presă.

„Mă fascinează ferestrele. Peste tot pe unde am călătorit am fost curios să le privesc. Uneori era interesantă reflexia care se vedea în geamuri. Alteori, din interior, căutam să descopăr peisajul sau, din exterior, o fărâmă de intimitate în penumbra încăperii”, declară  Lucian Muntean, fotojurnalist şi artist vizual. „Astfel am fotografiat Fereastra din 1997 până în prezent, acumulând o arhivă vastă cu amintirea acelui loc special care desparte intimitatea de infinit”, explică el care a fost ideea ce a stat la baza expoziţiei.

Artistul vizual Cristiana Negoescu propune un alt tip de fotografie: fotografia conceptuală, unde culoarea joacă un rol esenţial.

„Cred că editarea imaginilor se face până la vopsea. Absenţa conturului duce la emanciparea culorii, îmbinându-se mai bine cu hârtia. La prima vedere se vede misterul, iar, după o analiză amănunţită, hârtia se arată cu hainele ei fotografice”, a explicat ea.

Proiectul Atelierul de Carte a fost demarat în anul 2002 pentru revitalizarea şi conservarea unui meşteşug ce stă la baza culturii universale, pentru promovarea unui tip de cultură originară, pentru o bibliotecă publică realizată tradiţional. În 2004, Atelierul de Carte s-a mutat la Bucureşti şi a participat la diferite evenimente: expoziţii, târguri, licitaţii.

„În trecutul recent, hârtia industrială a ajuns la îndemâna oricui. Intrarea într-un consumerism exagerat a determinat, aparent, pierderea sensului originar. În prezent, hârtia coexistă cu internetul, meşteşugul, cu ultimele invenţii high-tech. Nu în opoziţie, ci în relaţii complementare”, spune Răzvan Supuran, meşter hârtier, fondatorul Atelierului de Carte. „Hârtia realizată manual este într-o continuă experimentare şi intersecţie cu alte materiale. Pe hârtia astfel realizată se aşază iar semnul făcut de mână, tipărit sau imprimat”, a mai explicat el.

Atelierul de Carte desfăşoară un parteneriat cu cu Muzeul Naţional al Ţăranului Român din anul 2008, iar până în prezent la cursurile de hârtie manuală, legătorie şi tipar manual, au participat peste 7.000 de oameni.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite