"Pledoarie pentru pălărie", o expoziţie vintage la Teatrul Naţional din Bucureşti
0
Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti vernisează în foaierul Sălii Atelier, timp de două săptămâni (8–22 februarie) o spectaculoasă colecţie de costume şi pălării a Adinei Nanu, critic şi istoric de artă, autoare a unei cunoscute cărţi de istorie a costumului universal.
Expoziţia se va deschide cu ocazia conferinţei susţinute de Adina Nanu, duminică 8 februarie, de la ora 11.00, la Sala Atelier.
„Colecţia s-a format de la sine, ca urmare a interesului şi respectului meu pentru obiectele lucrate cu talent şi pricepere pe care le-am găsit în casă şi le-am păstrat, nu le-am aruncat, cum face tineretul de azi. La început ne-am jucat cu pălăriile şi hainele bunicilor, împreună cu părinţii, apoi cu copiii mei, apoi le-am folosit ca material didactic pentru cursurile de istoria artei şi arta costumului pe care le-am susţinut, mărturiseşte Adina Nanu.
Rudele şi prietenii au găsit şi ei prin dulapuri pălării şi rochii demodate, fracuri sau smokinguri care nu mai foloseau la nimic, dar ocupau loc şi ni le-au dăruit. Eu am cumpărat doar manechinele şi câteva piese disparate, verigi care lipseau din lanţul unor demonstraţii. Şi azi, prietenii prietenilor vin să completeze expunerea cu amintiri preţioase. Mie îmi revine plăcerea de a studia fiecare pălărie sau guleraş pentru a-i afla originea, stilul şi moda din care fac parte şi a le găsi locul în expunere pentru ca să se potrivească în compoziţia de ansamblu a încăperii, care trebuie să reconstituie atmosfera şi parfumul fiecărei epoci. Printre altele, am plasat ici şi acolo sticluţe de parfum, de la paciuliile secolului al XIX-lea, la Chanel 5 a lui Coco Chanel şi mai departe. Din pricina acestor continue schimbări, nici una din cele 15 expoziţii pe care le-am organizat până acum nu a semănat cu celelalte, de la prima din Muzeul Colecţiilor din 1997, la următoarele de la Muzeul Naţional de Artă, Muzeul de Istorie, Palatul Cotroceni, Peleş sau Muzeul Costumului de la Veneţia”.

Colecţia Adinei Nanu cuprinde câteva sute de costume care au aparţinut familiei sale sau prietenilor donatori, de la rochii de zi şi de seară, pălării, costume masculine, accesorii, obiecte decorative sau de mobilier din budoarul doamnelor din la Belle Époque, din perioada interbelică şi până la costume din zilele noastre.