Pianiştii Valentin şi Roxana Gheorghiu la Ateneu, în primul concert din stagiunea Cameratei Regale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valentin Gheorghiu, unul dintre cei mai mari pianişti români contemporani
Valentin Gheorghiu, unul dintre cei mai mari pianişti români contemporani

Camerata Regală, ansamblu aflat sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României, prezintă primul concert din Stagiunea 2016-2017. Acesta va avea loc miercuri, 19 octombrie 2016, de la ora 19.00, la Ateneul Român.

Cea de-a cincea Stagiune Regală începe cu un concert extraordinar al unui duo de succes, prezent pe scenele din România şi din străinătate, format din pianiştii Valentin şi Roxana Gheorghiu. Concertul va fi dirijat de Constantin Grigore, dirijor principal şi membru fondator al Cameratei Regale.

Din program fac parte Concertul pentru două piane si orchestra în re minor, de F. Poulenc şi Simfonia nr. 3 în Mi bemol Major "Eroica", de L. van Beethoven. Evenimentul va fi prezentat de Marius Constantinescu.

Biletele sunt disponibile în reţeaua bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro şi în magazinele Germanos.

Stagiunea Regală 2016-2017 este susţinută de Bancpost, făcând parte dintr-o serie de proiecte şi programe pe care Bancpost le-a sprijinit în mod activ de-a lungul timpului, cu scopul de a fi alături de tinerele talente şi de a contribui astfel la promovarea culturii şi artei în rândul publicului larg.


Pianiştii Valentin şi Roxana Gheorghiu 

image

Valentin Gheorghiu, pianist şi compozitor român de talie internaţională, a colaborat cu nume importante ale vieţii muzicale, alături de care a evoluat în Austria, Franţa, Germania, SUA, Elveţia, Italia, Marea Britanie, Suedia, Norvegia, Canada, Spania, Japonia etc. Pe lângă o activitate solistică de excepţie, marcată de recitaluri şi concerte, Valentin Gheorghiu se dedică şi muzicii de cameră. A efectuat numeroase înregistrări. De-a lungul timpului, Valentin Gheorghiu a obţinut Menţiunea I în cadrul Premiilor "George Enescu" (1946), a fost distins cu Premiul Academiei Române (1961), iar atât Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, cât şi Universitatea de Arte "George Enescu" din Iaşi i-au conferit titlul de Doctor Honoris Causa.

Roxana Gheorghiu a început studiul pianului la vârsta de 4 ani în Iaşi, devenind în anul 1961 eleva Liceului de Muzică şi Arte Plastice, iar din anul 1967 eleva Liceului de Muzica nr.1 din Bucureşti, pe care îl absolvă în anul 1973 la clasa prof. Zoe Popescu Sarpe. În anii 1971 şi 1972 participă la Cursurile internaţionale de la Weimar unde unde studiază cu profesorii Guido Agosti (Italia) şi Helene Boschi( Franţa). A urmat cursurile Conservatorului "Ciprian Porumbescu" din Bucureşti la clasa profesorului şi pianistului Gabriel Amiraş.  A început cariera didactică la Liceul George Enescu din Bucureşti, iar din anul 1992 este lector la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.

Dirijorul Constantin Grigore a beneficiat de îndrumarea unor maeştri recunoscuţi ai dirijatului: Horia Andreescu, Petru Andriesei, Ilarion Ionescu-Galati, Marek Pijarowski. S-a perfecţionat printr-un stagiu de asistenţă la Rundfunk Sinfonieorchester Berlin (2011), sub îndrumarea maestrului Marek Janowski, şi ulterior (2012) la Bayrische Rundfunk şi Munchner Philharmoniker. A susţinut concerte la pupitrul formaţiilor muzicale mari, atât din ţară, cât şi din străinătate, şi a colaborat cu solişti de renume ai scenei muzicale internaţionale. În prezent este dirijorul principal al Cameratei Regale.

Camerata Regală a fost fondată în 2009 şi se află sub patronajul Alteţei Sale Regale, Principele Radu al României. Ansamblul a colaborat cu personalităţi marcante din peisajul muzical: dirijorii Jin Wang, Enrique Garcia Asensio, Cristian Mandeal, Wolfgang Doerner, Horia Andreescu, violoniştii Rony Rogoff, Alexandru Tomescu, Cristina Anghelescu, Ioana Goicea, Rebekka Hartman, sopranele Nelly Miricioiu, Irina Iordăchescu, contratenorul Florin Cezar Ouatu, pianistul Roberto Plano, flautiştii Ion Bogdan Ştefănescu, Matei Ioachimescu. Datorită nivelului artistic ridicat au avut şansa de a evolua în cadrul unor evenimente prestigioase: Festivalul Internaţional George Enescu şi Festivalul Internaţional “Sergiu Celibidache”. În anul 2014, la 5 ani de la înfiinţarea ansamblului, Camerata Regală a fost decorată cu medalia “Regele Mihai al României” pentru înaltul profesionalism cu care îşi desfăşoară activitatea concertistică.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite