Philip K. Dick, un Shakespeare al literaturii SF

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La începutul anului Editura Nemira a iniţiat un proiect de reeditare a cartilor celor mai importante semnate de Philip K. Dick, un clasic al genului SF. Primul volum apărut a fost „Timpul dezarticulat", iar luna aceasta va ajunge în librarii un alt roman celebru, „Ubik"

În 2012, se împlinesc 30 de ani de la trecerea în nefiinţă a lui Philip K. Dick, unul dintre cei mai importanţi autori de SF, considerat primul scriitor de gen care s-a jucat cu adevărat cu mintea cititorului și l-a făcut să se gândească la natura realității și la percepțiile oamenilor.

Născut pe 16 decembrie 1928 în Chicago, Dick a murit pe 2 martie 1982. Viaţa lui a fost la fel de interesantă ca opera şi multe dintre exeperienţele personale i-au marcat-o decisiv. Folosind idei din cabalism, budism, gnosticism şi taoism, scriitorul, care şi-a publicat în 1952, în Planet Stories, prima povestire SF, a utilizat în cărţile sale şi elementele science-fiction clasice de tipul roboţi, nave spaţiale, extratereştri şi fenomene de tip extrasenzorial.

Între 1955 şi 1970, a scris în medie două romane pe an şi a publicat peste o sută de povestiri în reviste precum Galaxy, Amazing, Fantasy and Science Fiction şi Worlds of If.

Mare parte a ficţiunilor sale se desfaşoară în California, locul unde a trăit cea mai mare parte a vieţii, unde a absolvit universitatea şi unde a şi murit. În decursul vieţii, scriitorul a fost privit cu respect de fanii SF şi de colegii de breaslă, deşi n-a ajuns niciodată să egaleze vanzarile celor mai populari scriitori de gen ai epocii.

Considerat un adevărat Shakespeare pentru literatura SF, opera lui reprezintă una dintre cele mai puternice expresii ale societății spectacolului. Iar propriile experienţe extrasenzoriale i-au deschis căi către alte lumi: halucinaţii, întâlniri cu Iisus şi creştinismul timpuriu, „călătorii" în lumea antică, scriitorul ajungând chiar să trăiască o viaţă dublă. „Am trăit o invadare a propriei minţi de către o minte raţională superioară şi transcendentală şi am simţit ca şi cum aş fi fost nebun toată viaţa mea, iar acum mi-am revenit", declara Dick.

Despre „Ubik", romanul pe care Editura Nemira îl publică acum, în colecţia Nautilus, în format hard cover, Jason Koornik scria: „Publicat inițial în anul 1969, romanul a fost inclus de revista Time în topul celor mai importante cărți scrise în limba engleză în perioada 1923-2005, criticul Lev Grossman considerându-l «un coșmar din care nu ești sigur că te vei trezi». Preocupat de multiplele forme ale realității, Philip K. Dick a scris o poveste SF în care regresia timpului și deriva temporală invită cititorii într-o incursiune în viitor. Moatea lui Glen Runciter declanșează o misiune nebunească, în decursul căreia morții le dictează viilor. Entitatea Ubik, metaforă a unui Dumnezeu atotputernic și atotștiutor, intră în scenă. Începe spectacolul."

Cuvintele lui A.L. Sirois sunt probabil cea mai tentată invitaţie în lumea lui fascinantă: „«Ubik» este o călătorie fascinantă și uimitoare, care se sfârșește în cele din urmă cu o salvare întru eternitate. Datorită multelor elemente comice, teme grave și subiecte SF provocatoare, cartea este o lectură obligatorie pentru fanii de azi și de mâine ai lui scriitorului."

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite