Lecţiile despre viaţă ale unui hamster

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A intrat în librării volumul „Edward. Jurnalul unui hamster. 1990-1990“, care analizează condiţia captivităţii şi sensul existenţei, din perspectiva unui animal de companie.

Tradus din hamstereza originală de Miriam Elia şi Ezra Elia şi din engleză de Radu Paraschivescu, „Jurnalul" hamsterului Edward propune o perspectivă inedită şi înduioşătoare asupra libertăţii.

Edward, un hamster cumpărat de la magazinul de animale de companie Sniffles, îşi începe însemnările când împlineşte vârsta de şase luni, într-o zi de 30 aprilie 1990. Găsite în 2008 de doctorul M.E. Rodenstein, specialist în lingvistica şi filosofia hamsterilor la Universitatea din Mousachusetts, memoriile lui Edward sunt recuperate dintr-un târg de vechituri din Londra şi publicate, astăzi, şi în româneşte.

Revolta, iubirea, resemnarea

Hamsterul Edward descrie şi ludic, şi sfâşietor viaţa sa într-o cuşcă. Şi, într-un timp condensat - însemnările se întind pe durata unui an -, şi alternând pasajele filosofice cu mici remarci cotidiene, scrisele lui Edward îl pun, de fapt, pe cititor faţă în faţă cu propria viaţă.

Mecanica plictisitoare a zilelor, disperarea, laşitatea, senzaţia că ceilalţi nu te înţeleg niciodată, inutilitatea, scurte accese de eroism, revolta contra sistemului, resemnarea, iubirea, boala, moartea sunt prezente în paginile „scrise" de Edward cu o simplitate şi o directeţe tulburătoare. „Moartea e cuşca de pe urmă. Nu scapă nimeni."

Mişcarea de Rezistenţă

Cele scrise în „Jurnalul" lui Edward fac trimiteri ironice şi la istorie, când, hotărât să facă greva foamei - ceea ce îi şi reuşeşte pentru 24 de ore -, se întreabă retoric: „Am făcut destule sacrificii pentru o zi. Cu ce ajută un hamster mort Rezistenţa? Aşa c-am mâncat cincizeci de seminţe şi mi-am făcut plinul de apă".
La fel cum, confruntat cu posibilitatea râvnitei eliberări, hamsterul reacţionează tot complicat-uman: „Astăzi au deschis uşa cuştii. Şi-au lăsat-o deschisă cinci, zece minute. M-am zgâit la spaţiul liber, ascuns sub fân, vrând să mă duc, dar îngrozit la gândul plecării. De ce n-am evadat?! Nu asta vreau? Libertate? Libertatea de-a merge pe drumul meu, de-a..."

"M-am zgâit la spaţiul liber, ascuns sub fân, vrând să mă duc, dar îngrozit la gândul plecării. De ce n-am evadat?! Nu asta vreau? Libertate?''
Edward hamster şi scriitor

Info

„Edward. Jurnalul unui hamster. 1990-1990",
de Miriam Elia şi Ezra Elia,
traducere de Radu Paraschivescu

Editura Humanitas, 88 de pagini, 15 lei

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite