"Jurnal nediplomatic", de Ioan Grigorescu, a fost lansat la Bookfest
0
Volumul „Jurnal nediplomatic (1998-2001)” de Ioan Grigorescu, ediţia îngrijită de Cornelia Rădulescu, cu o prefaţă semnată de Jon Grieg, a fost lansată sâmbătă la Bookfest.
Cornel Codita a declarat că volumul este un jurnal prediplomatic, postdiplomatic li antidemocratic. Grigorescu arunca lumina asupra lumii si ne face partasi la descoperirile lui.
Ioan Grigorescu (1930–2011) – publicist, realizator de televiziune, scenarist, scriitor şi diplomat – este bine cunoscut românilor datorită serialului Spectacolul lumii, filmat în peste 50 de ţări. În Jurnal nediplomatic (1998–2001), scris într-o perioadă de mari prefaceri politico-economice pentru România, autorul face referiri la probleme interne şi internaţionale (negocierile de aderare la Uniunea Europeană şi la NATO, bombardamentele NATO în Iugoslavia, mineriada din 1999 ş.a.), dar oferă, în acelaşi timp, detalii interesante din lumea artelor şi a publicisticii. Este analiza lucidă a ţării de baştină, dar şi a celei de „adopţie” – Ioan Grigorescu a fost ambasador în Polonia (1993–1998) – a unui om care s-a pus în serviciul naţiunii pentru a schimba imaginea României în lume.
„Ioan Grigorescu. Noi îi spunem simplu: Grig. Tălmăcit în piatră de Ploieşti (băiat de găzari, după cum se vede), numele ăsta de alint e fotografia gri-pal a unui om ce-şi arată în literă nu colţii, ci fantoma lor, pentru că dinţii cu care rupem pâinea şi dumicăm măreţia morţii sunt mai prejos decât sclipirea lor mistificând timpurile”, aprecia Fanu Neagu.
„Om generos, Grigorescu nu călătoreşte singur. Vreau să spun că tot ce vede nu vede doar cu ochii lui, ci şi cu ai posibilului cititor. Dacă i-ai spune: «Uite, Ioan Grigorescu, îţi oferim o călătorie în Hawaii, cu condiţia să nu scrii ori să filmezi ceea ce vezi!», sunt sigur că reporterul frenetic ar refuza invitaţia”, de Gheorghe Tomozei.
„Scriitor, publicist, organizator al vieţii culturale, ambasador al României la Varşovia, Ioan Grigorescu este unul dintre marii reporter ai lumii pe linia lui Egon Erwin Kisch”, sublinia Iosif Sava.

"Jurnalul nediplomatic", care acoperă ultimele 15 luni din mandatul de ambasador in Polonia, al scriitorului şi cineastului Ioan Grigorescu (ianuarie 1998 – martie 1999), precum şo, fragmentar, urmatorii doi ani, după întoarcerea sa în ţară. Cum îmi spunea Cornelia Radulescu, care s-a ocupat de aducerea la viaţa literară a manuscrisului ramas in sertar, avem aici doar o parte din jurnalul la care prietenul nostru Grig a scris zilnic, relatarea anteriorilor patru ani ai mandatului fiind, din nefericire, pierdută în sfârşitul precipitat al mandatului", a declarat jurnalista Sanda Vişan, la lansare.

"Titlul volumului da seama de substanţa cărţii: nu ne aflam în faţa vreunei dezgoliri a sufletului sau a experienţelor de budoar ale unui autor, ci în faţa notaţiilor zilnice ale unei personalităţi care, din poziţia diplomatică de vârf pe care a ocupat-o vreme de cinci ani, a avut acces la nivelurile cele mai înalte ale puterii politice şi intelectuale, luptându-se efectiv să facă bine ţării, în ciuda lipsei de susţinere din MAE de la Bucureşti, prin construcţia unei relaţii privilegiate romano-polone, menite a fi o pârghie esenţială pentru intrarea noastră în structurile occidentale din care nu făceam înca parte, adică cele care contează politic şi geostrategic, NATO si UE.
Dată fiind poziţia de reprezentare a ţării la nivel înalt, Ioan Grigorescu i-a cunoscut – şi îi evoca- pe polonezii care au făcut istoria politică sau culturală, asa cum au fost ex-preşedintele Poloniei, Lech Walesa, ministrul de externe Bronislaw Geremek, preşedintele ţării, Aleksander Kwasniewski, regizorii polonezi Jerzy Kawalerowicz si Krzysztof Zanussi, sau violonistul Yehudi Menuhin. De aceea, jurnalul său constituie o sursă de informaţie pentru istoricii interesaţi de detaliile care nu apar în documente oficiale, aflându-le tocmai de acolo de unde se iau decizii capitale.
Oricât de mult l-a acaparat îndeplinirea funcţiei diplomatice, mai ales pentru a compensa “eficienţa” unui personal diplomatic inept, Grigorescu nu a uitat nicio clipă că este un experimentat scriitor şi cineast care trebuie să lase marturie despre ce a trait si despre lumea prin care a trecut.
De aceea şi-a facut timp să-şi noteze zilnic reflecţiile şi să o facă de o manieră neconfortabilă, căci tocmai onestitatea neiertătoare da relief oricărui jurnal bun. Şi şi-a facut timp şi să filmeze Polonia, pentru a o aduce românilor, ca parte a fabuloasei sale serii documentare Spectacolul lumii, difuzat de Televiziunea publică. Cum mărturisea într-un interviu, “nu putea sa fie numai diplomat in Polonia. (...)
Sartre spunea ca: L'histoire d'une vie, quelle qu'elle soit, est l'histoire d'un échec. Le coefficient d'adversité des choses est tel qu'il faut des années de patience pour obtenir le plus infime résultat .
Acest sens al eşecului este şi concluzia pe care ambasadorul Ioan Grigorescu o exprima la sfârşitul mandatului său. Dar creatorul Ioan Grigorescu a facut şi din experienţa poloneză un câştig pentru cultura română, prin acest Jurnal nediplomatic, dar şi prin seria de documentare pe care le-a filmat în ţara lui Sienkewicz", a subliniat Sanda Vişan, la lansare.