Isabelle Huppert, faţă-n faţă cu românii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marea actriţă franceză a vizitat în weekend capitala României, patria unor filme pe care le consideră „geniale“. Incredibilul s-a produs: una dintre cele mai mari actriţe contemporane (atât în cinematograf, cât şi în teatru), franţuzoaica Isabelle Huppert, a aterizat la Bucureşti vineri seară.

Isabelle Huppert s-a aflat la prima sa întâlnire faţă în faţă cu numeroşii săi admiratori români, dintre care mulţi o divinizează de ani buni. Actriţa a avut un weekend destul de încărcat, cu multe evenimente, dar - plină de bunăvoinţă - nu s-a arătat deloc deranjată de „asaltul" persoanelor care îi făceau fotografii sau îi cereau autografe.

Mai citiţi şi:

Sală luată cu asalt la filmul „Metropolis“

TIFF la extrem: Filmul Dracula rulează la noapte într-un castel

În pielea unei mame scandaloase

Sejurul bucureştean al actriţei nu este chiar primul: pe vremea când era doar o copiliţă anonimă, Huppert a mai vizitat, alături de părinţii săi, România aflată în plină „eră" comunistă. Totodată, poate fi o „încărcare a bateriilor" pentru proiectul la care lucrează în prezent: rolul fotografei de origine română Irina Ionesco, care a şocat Parisul fotografiindu-şi fiica de 10 ani în ipostaze scandalos-erotice, într-un film regizat acum chiar de această fiică, Eva Ionesco.

„Love story-ul" artistei cu România pare chiar mai profund: „Tânărul cinematograf românesc mi se pare genial, este absolut formidabil", a mărturisit pentru „Adevărul" marea actriţă franceză, care spune că ştie bine filmele unor Corneliu Porumboiu, Cristian Mungiu sau Cristi Puiu şi şi-ar dori să joace într-un viitor film regizat de unul dintre aceşti tineri înzestraţi.

120 de portrete

De altfel, sâmbătă după-amiază, actriţa, însoţită de palmedorizatul Cristian Mungiu, a vizitat Universitatea „I.L. Caragiale"(UNATC), „pepiniera" care a născut aceste promoţii excepţionale, şi a susţinut acolo un masterclass, răspunzând cu generozitate întrebărilor mulţimii de tineri care a făcut amfiteatrul „Ileana Berlogea" neîncăpător.

„Actorii nu trebuie să fie înzestraţi. Pictorii trebuie să fie înzestraţi, muzicienii trebuie să fie înzestraţi, actorii nu. Actorii trebuie să ştie să pună lucrurile împreună, cap la cap; este o alchimie ciudată", le-a explicat interpreta „Dantelăresei" şi a „Pianistei" tinerilor care-i sorbeau cuvintele.

De-abia sosită în ţară, Isabelle Huppert a participat, vineri seară, la Sala Dalles, la vernisajul expoziţiei „La femme aux portrets" - 120 de fotografii-portret ale actriţei, realizate în ultimii 30 de ani de nume mari precum Henri Cartier-Bresson, Helmut Newton sau Annie Leibovitz.

„Sunt impresionată de dragostea pe care mi-o arătaţi şi o consider o expresie a dragostei care leagă România de Franţa", a mulţumit actriţa numeroasei audienţe care dorise s-o vadă. După speechuri, Huppert a făcut, relaxată, un tur al expoziţiei, nerefuzându-i pe cei care îi solicitau autografe sau îi făceau fotografii.

Ploaia torenţială nu i-a împiedicat pe admiratori să fie prezenţi, sâmbătă-seară, la Cinema Studio, pentru o altă întâlnire cu Huppert: proiecţia, în prezenţa actriţei, a filmului „White Material" (2009), regizat de Claire Denis.

De altfel, timp de trei zile, Sala Elvire Popesco a Institutului Francez a proiectat, într-un weekend special al revistei Film Menu, câteva dintre cele mai reprezentative filme în care a strălucit Isabelle Huppert.

"Tânărul cinematograf românesc mi se pare genial. Este o propunere cinematografică foarte puternică."
Isabelle Huppert
actriţă

De la „Dantelăreasa" la „Pianista"

Născută la 16 martie 1953, la Paris, Isabelle Huppert a ajuns la actorie dintr-o întâmplare, încurajată de mama sa, profesoară de engleză. Pe lângă o formidabilă carieră teatrală, a jucat, începând din 1971, în aproape 100 de filme, impunându-se rapid printre actriţele de vârf ale generaţiei sale.

Printre cele mai importante roluri ale sale, se numără cele din „Dantelăreasa" (1977), „Violette Noziere" (1978), „Surorile Brontë" (1979), „Loulou" (1980), „Malina" (1991), „Madame Bovary" (1991), „Ceremonia" (1995), „Pianista" (2001).

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite