Încep evenimentele „George Enescu“. „Duminică muzicală“ cu Neagu Djuvara şi Sever Voinescu, urmată de lansarea proiectului „Bucureştiul Creativ“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neagu Djuvara, unul dintre cei mai importanţi intelectuali români
Neagu Djuvara, unul dintre cei mai importanţi intelectuali români

Două evenimente din cadrul programei Festivalului „George Enescu“ au loc duminică, 30 iunie, de la ora 11.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu. O dezbatere a „Duminicilor muzicale“ va fi purtată între Neagu Djuvara şi Sever Voinescu, după care va fi lansat proiectul „Bucureştiul Creativ“, marcă a Festivalului Enescu.

Duminicile muzicale ale Festivalului „George Enescu“ îi aduc faţă în faţă pe unul dintre cei mai mari intelectuali români, Neadu Djuvara, şi pe editorialistul de la „Dilema Veche“ Sever Voinescu, care vor discuta despre puterea identităţii culturale. Neagu Djuvara va povesti despre experienţele sale culturale din întreaga lume şi despre felul în care înţeleg străinii să-şi modeleze şi promoveze identitatea culturală. Dar şi despre un eveniment unic în istoria României pe care l-a trăit pe viu:  premiera românească a operei „Oedip“, de George Enescu care a avut loc chiar la prima ediţie a Festivalului „George Enescu“,  pe 22 septembrie 1958, sub bagheta lui Constantin Silvestri. 

În cadrul dezbaterii, va fi lansat şi cel mai ambiţios proiect al ediţiei 2013 a Festivalului  „George Enescu“, Bucureştiul Creativ. Desfăşurat în acelaşi timp cu Festivalul, Bucureştiul Creativ va transforma Capitala prin valorile Festivalului – magie şi creativitate – şi va genera efervescenţa culturală caracteristică oraşelor europene. Opere de artă vor fi expuse în faţa sălilor de concerte din Festival, dar şi în alte locuri-cheie din Bucureşti, vor fi proiectate filme şi vor avea loc mai multe happeninguri sub eticheta: Festivalul „George Enescu” transformă Bucureştiul! 

La finalul evenimentului, Neagu Djuvara va acorda autografe pe volumul “O scurtă istorie ilustrată a Românilor”, lansat la Târgul de Carte Bookfest, într-o ediţie de lux. 

Când este însoţită de ilustraţii, o carte de istorie e mai bună, iar materia sa e şi mai lesne de înţeles şi de reţinut. Imaginile spun ele însele o poveste sau o completează, iar impactul lor e mai puternic decât orice demonstraţie. Documentele iconografice din această ediţie au fost selectate astfel încât cititorul, purtat de farmecul inconfundabil al lui Neagu Djuvara, să şi-i apropie, ca şi cum ar privi într-un album de familie alcătuit de mai multe generaţii, pe oamenii din trecut: împăraţii romani, domnii şi regii români, cu aliaţii şi duşmanii lor, politicienii, buni şi răi, cum i-am avut, în momente de triumf sau de mare restrişte, şi uneori chiar oamenii de rând, pe care istoriile adesea îi uită. Împreună, textul şi imaginile alcătuiesc o minunată istorie ilustrată a românilor.

Cultură

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite