Grupul Noima duce Focul sacru al lui Sumedru la Art Quarter Budapesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tradiţia Focului de la Sumedra,
Tradiţia Focului de la Sumedra,

Grupul Noima va reprezenta România, sâmbătă, 29 februarie 2020, de la ora 18.00,  la Art Quarter Budapesta (aqb) - Centrul Internaţional de Artă Contemporană din Budapesta, în cadrul expoziţiei itinerante Wittgenstein 2020, curator Denise Parizek.

Performance-ul grupului Noima se numeste Purificarea şi este legat de tradiţia din noaptea Sfântului Dimitrie, 25 octombrie, noapte în care grupul se întâlneşte în satul Şirnea de lângă Braşov pentru a lua parte la Focul sacru al lui Sumedru, începând din anul 2014.  În cadrul acestor obiceiuri, au fost realizate lucrări de land art, performance, picturi şi desene - precum şi o mare varietate de studii culese şi expuse în expoziţiile Noima.La deschiderea evenimentului din 29 februarie, Noima, din care fac parte artiştii Ciprian Bodea, Dan Gherman, Cosmin Frunteş, Sorin Scurtulescu, va susţine un performance,  pornind de la atmosfera poetică a Focului purificator a lui Sumedru - cu trimitere la câteva exemple prezentate de Wittgenstein în investigaţile sale filosofice  - precum jocuri de limbaj: descrierea aspectului unui obiect, construirea unui obiect printr-o descriere (un desen), raportarea la un eveniment, jocul-acţiune, translarea dintr-un limbaj într-altul. Performance-ul Purificarea intră în logica jocurilor de limbaj despre care vorbeşte Ludwig Wittgenstein în lucrarea publicată postum Cercetări filosofice. torială şi artistică a acestei expoziţii este multiplă. Nu este nici interpretativă, nici descriptivă, ci mai degrabă are scopul de a pune în lumină ideile, scrierile, abordările lui Ludwig Wittgenstein din punctul de vedere al zilelor noastre şi de a încuraja dialogul.

Noima Focul de la Sumedra
Adaptarea, transformarea şi utilizarea artei contemporane ca vehicul pentru discurs”, apreciază curatorul Denise Parizek.

Focul lui Sumedru sau Focul de Sâmedru este o tradiţie românească, veche de două mii de ani. În noaptea de 25 spre 26 octombrie, dinaintea sărbătorii Sfântului Dimitrie (Dumitru), apărătorul păstorilor, se aprind focuri şi tinerii se adună în jurul acestora. Obiceiul se mai păstrează în sate din judeţele Argeş, Dâmboviţa şi judeţul Braşov . Pe vremuri, focurile se aprindeau pe dealuri pentru a fi observate de la distanţă. În foc se punea şi tulpina unui copac tăiat din pădure ca simbol al zeului care moare şi renaşte în fiecare an.
Artişti participanţi sunt: Laura Rambelli (Performance), Grupul NOIMA (Performance), Mandarina Brausewetter (Fotografie), Zarko Aleksic (Instalaţie), Àgnes Hamvas & Hubert Hasler (Instalaţie), Michael Koch (Video), Yukika Kudo (Video), Oscar Cueto (Video Instalaţie), Svetlana Mircheva (Transparent), Eva-Maria Schartmüller (Video Instalaţie), Maria Grün (Sculptură), Borjana Ventzislavova (Video), Franz Wassermann (Frottage), Valentina Lapcheva (Pictură) Vlado Martek (Desen), Virgilius Moldovan (Sculptură), Robert Reszner (Video/TV Instalaţie), Agnes Varnai (Curators Bag).

Grupul Noima este format din: Ciprian Bodea, Dan Gherman, Cosmin Frunteş, Andrei Rosetti, Sorin Scurtulescu
www.noima.ro

Expoziţia va putea fi vizitată la sediul aqb din Budapesta (1222 Budapest, Nagytétényi út 48-50), în perioada 29 februarie -19 aprilie 2020,
de marţi până vineri între orele 14:00-18:00.

Participarea grupului Noima în cadrul acestui eveniment este susţinută de Institutul Cultural Român.

Curator Denise Parizek, Curator Local Kukla Krisztián
Evenimentul este susţinut de: BKA Kunst, ACF Budapest, ICR Budapest, Italien Embassy Budapest, aqb, 12-14contemporary, Michaela Stock Galerie
 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite