„Gaslighting”, numit cuvântul anului 2022 de dicționarul Merriam-Webster. Ce înseamnă
0Editorii dicționarului american Merriam-Webster au transmis, luni, numirea termenului „gaslighting” drept cuvântul anului 2022, spunând că termenul exprimă „epoca dezinformării” în care trăim, relatează dpa, conform Agerpres.

Conform dicționarului american, în anul 2022 a fost înregistrată o creștere de 1740% a căutărilor cu privire la acest termen, care este titlul unei piese de teatru din anul 1938 despre un bărbat care încearcă să-și facă soția să creadă că este nebună.
Merriam-Webster definește „gaslighting” drept „acţiunea sau practica de a induce în eroare o persoană în propriul avantaj”.
„În ultimii ani, odată cu înmulţirea impresionantă a canalelor şi tehnologiilor folosite pentru a dezinforma, „gaslighting” a devenit cuvântul favorit pentru a desemna minciuna. De aceea (credeţi-ne pe cuvânt!) şi-a câştigat titlul de Cuvântul Anului”, au notat editorii dicționarului.
De asemenea, au mai fost nominalizate la categoria Cuvântului Anului: „omicron”, literă a alfabetului grec folosită pentru a numi o variantă foarte contagioasă a noului coronavirus, şi „sentinet”, ale cărui căutări au crescut după ce un inginer de la Google a afirmat că robotul de chat bazat pe inteligenţă artificială al companiei a dezvoltat o conştiinţă umanoidă.
În aceeași ordine de idei, alte cuvinte nominalizate au fost: „oligarh”, „a codifica”, „LGBTQIA”, „argilos”, „raid” şi „regina consoartă”.
„Puncte bonus (care nu au nicio valoare în bani) vor fi acordate celui care poate folosi toate aceste cuvinte (inclusiv gaslighting) într-o singură frază”, se arată în postarea publicată pe Twitter a Merriam-Webster.
Cuvântul anului numit de Merriam-Webster reprezintă „o măsură statistică” a căutărilor realizate în dicţionar în ultimul an, conform unui alt tweet.