„Gaslighting”, numit cuvântul anului 2022 de dicționarul Merriam-Webster. Ce înseamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Editorii dicționarului american Merriam-Webster au transmis, luni, numirea termenului „gaslighting” drept cuvântul anului 2022, spunând că termenul exprimă „epoca dezinformării” în care trăim, relatează dpa, conform Agerpres.

Dictionar FOTO Shutterstock
„Gaslighting”, cuvântul anului 2022, conform dicționarului Merriam-Webster. FOTO Shutterstock

Conform dicționarului american, în anul 2022 a fost înregistrată o creștere de 1740% a căutărilor cu privire la acest termen, care este titlul unei piese de teatru din anul 1938 despre un bărbat care încearcă să-și facă soția să creadă că este nebună. 

Merriam-Webster definește „gaslighting” drept „acţiunea sau practica de a induce în eroare o persoană în propriul avantaj”. 

„În ultimii ani, odată cu înmulţirea impresionantă a canalelor şi tehnologiilor folosite pentru a dezinforma, „gaslighting” a devenit cuvântul favorit pentru a desemna minciuna. De aceea (credeţi-ne pe cuvânt!) şi-a câştigat titlul de Cuvântul Anului”, au notat editorii dicționarului. 

De asemenea, au mai fost nominalizate la categoria Cuvântului Anului: „omicron”, literă a alfabetului grec folosită pentru a numi o variantă foarte contagioasă a noului coronavirus, şi „sentinet”, ale cărui căutări au crescut după ce un inginer de la Google a afirmat că robotul de chat bazat pe inteligenţă artificială al companiei a dezvoltat o conştiinţă umanoidă. 

În aceeași ordine de idei, alte cuvinte nominalizate au fost: „oligarh”, „a codifica”, „LGBTQIA”, „argilos”, „raid” şi „regina consoartă”. 

Puncte bonus (care nu au nicio valoare în bani) vor fi acordate celui care poate folosi toate aceste cuvinte (inclusiv gaslighting) într-o singură frază”, se arată în postarea publicată pe Twitter a Merriam-Webster. 

Cuvântul anului numit de Merriam-Webster reprezintă „o măsură statistică” a căutărilor realizate în dicţionar în ultimul an, conform unui alt tweet.  

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite