FOTO Opt actori schimbă rolurile între ei pe scenă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actorii din spectacolul „Copilul rece“, de la stânga la dreapta: Bogdan Nechifor, Oana Popescu, Sorina Ştefănescu, Conrad Mericoffer, Irina Drăgănescu, Alin State, Cristina Drăghici, Florin Hritcu FOTO: Adi Bulboacă
Actorii din spectacolul „Copilul rece“, de la stânga la dreapta: Bogdan Nechifor, Oana Popescu, Sorina Ştefănescu, Conrad Mericoffer, Irina Drăgănescu, Alin State, Cristina Drăghici, Florin Hritcu FOTO: Adi Bulboacă

EXPERIMENT Luni-seară, în spectacolul „Copilul rece“ de la Nottara, cei opt actori au întruchipat, prin rotaţie, nu mai puţin de 24 de roluri, la alegerea publicului

Spectacolul „Copilul rece“, regizat de Catinca Drăgănescu după o piesă a dramaturgului german Marius von Mayenburg, este o călătorie halucinantă printre tragicomediile din cuplu, în care teatrul nu ţine cont de nicio regulă şi pune destinul personajelor în mâinile spectatorilor. Cele patru cupluri urcă pe scenă, însă nu încep reprezentaţia, deoarece publicul trebuie să decidă cine ce rol va juca. Un moderator apare şi ne prezintă oferta de interpretare a fiecărui cuplu, după care ne îndeamnă să alegem. Aplauzele cele mai puternice determină câştigătorii.

Şi avem aşa: un cuplu de părinţi trecuţi de vârsta a doua, un altul cu o damă superficială şi un tată foarte grijuliu cu copilul lor, o studentă la egiptologie, o adolescentă dezinvoltă, un tânăr care-şi pune probleme existenţiale şi un altul rebel şi violent. Toate aceste roluri sunt interşanjabile între cei opt actori.

Artiştii au făcut trei rocade

După prima scenă, moderatorul îşi face din nou apariţia şi deja ştim că regulile jocului actoricesc se vor schimba. Acum trebuie să inversăm rolurile între ele. Adică cea care a interpretat-o pe adolescenta superficială are mari şanse să fie, de această dată, mama excesiv de riguroasă şi conservatoare. Unul dintre spectatori se oferă voluntar şi schimbă destinele actorilor. Bineînţeles, extremele sunt primele care fac rocadă de roluri, iar scena prinde viaţă din nou.

Ca spectator, rămâi în minte cu tipologia celorlalte roluri, care se potriveau destul de bine actorilor aşa cum au fost alese prima dată.  E curios să vezi cum, după două minute petrecute în culise schimbând o bluză cu o rochie sau o pălărie cu o eşarfă, actorii poartă deja „pielea“ altor personaje. Admiri flexibilitatea lor actoricească şi începi să te obişnuieşti cu rolurile abia dobândite de tinerii actori. Însă această distribuţie tocmai urmează să se schimbe.

Cu o mulţime de versiuni ale personajelor în minte şi, parcă, cu prea puţini actori, spectatorii se avântă, pentru a treia oară, alături de echipa de pe scenă, în descifrarea celei din urmă scene a spectacolului.

„Copilul rece“ al relaţiilor eşuate

Emoţia transmisă este, însă, statornică pe tot parcursul spectacolului. „Copilul rece“ este alegoria tuturor sentimentelor care au existat cândva într-o pereche, a iubirii care s-a veştejit, a indiferenţei care-i succede, a relaţiilor tensionate dintre părinţi şi copiii ajunşi deja adulţi. Replicile sunt atât  de scurte şi de acide, încât te amuză şi te pun pe gânduri în acelaşi timp. Ele dezvăluie momente frecvent întâlnite în relaţiile de cuplu şi de familie – clasicele diferenţe între generaţii, parteneri care s-au plictisit unul de altul, soţi violenţi şi femei supuse sau cupluri pe care le leagă doar apariţia unui copil.

„Pentru mine, «Copilul rece» este un fel de basm contemporan. Poate de asta am şi construit împreună cu actorii spectacolul ca pe un performance-joc, care poartă amprenta unei necesităţi – aceea de a contura dacă nu caracterul, cel puţin perspectiva generaţiei noastre“, a explicat Catinca Drăgănescu, care a debutat ca regizor de teatru în 2012. În săptămâna 15-22 aprilie, va fi programată o altă reprezentaţie a spectacolului „Copilul rece“, după opera lui Marius von Mayenburg. Spectacolul a fost pentru prima dată pus în scenă în 2011, la Baia Mare, în regia lui Cristian Ban. De asemenea, Mayenburg este cunoscut în România datorită spectacolului „Chip de foc“, montat de Radu Alexandru Nica.

Spectacolul „Copilul rece“

De: Marius von Mayenburg

Regie: Catinca Drăgănescu

Cu: Bogdan Nechifor, Oana Popescu, Sorina Ştefănescu, Conrad Mericoffer, Irina Drăgănescu, Alin State, Cristina Drăghici, Florin Hritcu.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite