FOTO Lucrări de artă celebre care marchează trecerea timpului
0Odată cu trecerea în Noul An, aducem în centrul atenţiei acele lucrări care ilustrează întocmai trecerea timpului: de la ceasurile care se topesc, pictate de suprarealistul Salvador Dali, la portretul umanizat al Tatălui Timp, operele de artă care vorbesc despre timp au făcut istorie, din secolul al XVI-lea până în prezent.
Motivul trecerii timpului s-a regăsit în numeroase lucrări ale artiştilor renascentişti şi futurişti, rămânând actual până în prezent. În 2011, artistul Christian Marclay a primit Leul de Aur la Bienala de la Veneţia pentru filmul „The Clock“/ „Ceasul“, format din secvenţe din filme celebre în care apare ora pe diferite dispozitive, creând un montaj care iluestrează toate cele 24 de ore ale unei zile.
Salvador Dali - „Persistence of Memory“ (1931)
Capodopera care înfăţişează ceasuri de buzunar „curgând“ reprezintă interpretarea personală a lui Dali asupra noţiunii de timp, ca fiind „moale“ sau „dur“. Creatura misterioasă care pare să doarmă sub unul dintre ceasurile „moi“ simbolizează trecerea distorsionată a timpului în vis.

Antonio de Pereda - „Allegory of Vanity“ (1632 - 1636)
Tabloul lui Pereda înfăţişează mai multe reprezentări ale timpului – un ceas, o clepsidră, fotografii vechi, o lumânare stinsă, cranii şi un glob pământesc.

Agnolo Bronzino - „Venus, Cupid, Folly and Time“ (1545)
Personificarea Timpului apare în această pictură a lui Agnolo Bronzino, într-o versiune îmbătrânită, cu barbă albă.

Claude Monet - „La cathédrale de Rouen“ (1893)
Monet şi-a dedicat o mare parte din lucrările artistice Catedralei din Rouen, ilustrând adesea faţada clădirii masive în diferite momente ale zilei şi ale anului. A realizat astfel o serie de picturi impresioniste precum un tur de vis prin diferitele etape din existenţa construcţiei.

Felix Gonzalez-Torres - „Untitled (Perfect Lovers)“ (1977-1990)
Lucrarea „Untitled“ i-a fost dedicată lui Ross Laycock, partenerul de viaţă al artistului Felix Gonzales-Torrer, care a murit fiind bolnav de SIDA. Cele două ceasuri arată întocmai aceeaşi oră şi vorbesc despre modalităţile poetice de a măsura timpul şi cum influenţează acest lucru viaţa noastră de cuplu.

Christian Marclay - „The Clock“ (2011)
montajul lui Christian Marclay înfăţişează fiecare clipă a tuturor celor 24 de ore dintr-o zi, cu ajutorul scenelor rupte din pelicule celebre. Diferite dispozitive care arată ora marchează trecerea unei zile, într-o producţie care a câştigat Leul de Aur la Bienala de Artă de la Veneţia, din 2011.