Festivalul Cannes 2014 începe cu scandal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Grace of Monaco“ (dreapta), cu Nicole Kidman în rol principal, deschide Festivalul de pe Croazetă
„Grace of Monaco“ (dreapta), cu Nicole Kidman în rol principal, deschide Festivalul de pe Croazetă

Pelicula cu Nicole Kidman, „Grace of Monaco“, care deschide azi Festivalul de la Cannes, este deja contestată de familia princiară de la Monaco, pentru că „nu reflectă realitatea“.

Filmul care deschide, cea de-a 67-a ediţie a Festivalului de la Cannes, „Grace of Monaco“, în care Nicole Kidman joacă rolul actriţei şi prinţesei Grace Kelly, a iscat deja controverse în rândul familiei regale. Copiii lui Grace şi ai lui Rainier al III-lea de Monaco nici nu vor să audă despre acest film şi i-au cerut regizorului Olivier Dahan să realizeze un alt montaj pentru publicul american. Ei au reclamat că filmul „Grace of Monaco“ este „o farsă bazată pe referinţe istorice eronate“, familia princiară nedorind „sub nicio formă să fie asociată cu acest film, care nu reflectă realitatea“ şi regretând că trecutul său a fost „distorsionat în scopuri pur comerciale“. În apărarea filmului, care doar şi-a propus să aducă în planul ficţiunii unele evenimente reale din istoria familiei de la Monaco, Nicole Kidman a declarat: „Nu s-a dorit a fi un film biografic. Am dat tot ce am avut mai bun să onorez ceea ce este real şi autentic în acest film“. Totodată, actriţa a adăugat că înţelege nemulţumirea urmaşilor princiari de la Monaco. „Ştiu că sunt supăraţi. Şi eu aş fi dacă ar fi fost vorba de mama mea. Este treaba copilului să-şi protejeze părintele. Înţeleg asta. Nu pot spune decât că port o mare consideraţie faţă de mama lor“, a spus Kidman. 

Trailerul filmului „Grace of Monaco“: 

Vedetele prezente pe Croazetă

Din cauza acestui scandal, membrii familiei princiare nu vor fi prezenţi pe covorul roşu de la Cannes. În schimb, Nicole Kidman va lua parte la deschiderea festivalului, alături de alte vedete hollywoodiene aşteptate pe Croazetă în perioada 14-25 mai: Robert Pattinson, Kristen Stewart, Hilary Swank, Ryan Gosling, Tommy Lee Jones, Catherine Deneuve şi Marion Cotillard. 

Ştiu că familia regală e supărată. Şi eu aş fi dacă ar fi fost vorba de mama mea. Este treaba copilului să-şi protejeze părintele. Înţeleg asta. Nicole Kidman, actriţă

Tot la categoria filme controversate se încadrează şi „Welcome to New York“, de Abel Ferrara, inspirat din scandalul în care a fost implicat fostul director al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, în care rolurile principale sunt jucate de Gérard Depardieu şi Jacqueline Bisset. 

18 filme, în competiţia oficială a festivalului

Cursa pentru trofeul Palme d'Or va debuta mâine, pentru cele 18 de filme din competiţia oficială, care reuneşte câteva valori sigure caneze: fraţii Dardenne (Belgia, au deja două Palme d'Or la activ, câştigate în 1999 şi 2005), Ken Loach (Marea Britanie, Palme d'Or în 2006) şi Mike Leigh (Marea Britanie, Palme d'Or în 1996), David Cronenberg (Canada, Premiul special al juriului în 1996), Naomi Kawase (Japonia, Marele premiu al juriului din 2007) şi Nuri Bilge Ceylan (Turcia, Marele premiu al juriului din 2011).

Un festival de asemenea amploare ca cel de la Cannes presupune şi cifre uluitoare în ceea ce priveşte numărul de persoane implicate. Jurnaliştii care acoperă evenimentul din acest an nu sunt mai puţin de 4.580, în comparaţie cu doar 700, la ediţia Cannes din 1966. Profesioniştii care se ocupă de „marché du film“, cea mai mare piaţă de film din lume, sunt 12.000 la număr. Cât despre filmele propuse la Cannes, organizatorii festivalului au vizionat 1.700 de lungmetraje, dintre care au selectat 18 pentru trofeul Palme d'Or şi doar 20 au fost reţinute pentru secţiunea dedicată tinerelor talente Un Certain Regard. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite