„Enigma I” a celui de-Al Doilea Război Mondial, licitată la Artmark

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Forţele germane depindeau de maşinile Enigma pentru a codifica şi a decoda mesajele secrete transmise prin radio în timpul celui de-al doilea război mondial. Maşina Enigma este în partea stângă                       FOTO: .http://www.nationalmuseum.af.mil
Forţele germane depindeau de maşinile Enigma pentru a codifica şi a decoda mesajele secrete transmise prin radio în timpul celui de-al doilea război mondial. Maşina Enigma este în partea stângă                       FOTO: .http://www.nationalmuseum.af.mil

Maşinăria „Enigma I”, folosită de armata germană în cel de-Al Doilea Război Mondial, va fi scoasă la licitaţie, la Artmark, în cadrul Licitaţiei de Arme de Colecţie şi Militaria. Aceasta va avea loc marţi, la Palatul Cesianu-Racoviţă. Preţul de pornire pentru maşinăria „Enigma I” este de 9.000 de euro.

 Aproximativ 158,9 trilioane de configuraţii si tot atâtea enigme ar putea să genereze celebra maşinărie care a jucat un rol atât de important în desfăşurarea deflagraţiei ce a dus la pierderea  a 72 de milioane de vieţi omeneşti, după cum informează un comunicat de presă emis de Artmark. Maşinăria de criptare este produsă de Heimsoeth & Rinke (Berlin, 1941), şi este funcţională

În 1918, inventatorul german Arthur Scherbius construieşte o maşină criptografică care are la bază discul de cifrare creat în secolul al XV-lea de către celebrul arhitect italian Leon Battista Alberti. Cinci ani mai târziu, maşina lui Scherbius devine prima variantă a maşinii de criptare Enigma.

Varianta finală a acesteia, cunoscută sub denumirea de Enigma I, a fost destinată armatei germane, toate drepturile de autor şi drepturile comerciale au fost trecute sub autoritatea Armatei Germane.

Enigma I

În decembrie 2016, una dintre rarele maşini de criptat Enigma a fost vândută de casa de licitaţii Bonhams la preţul record de 463.500 de dolari americani, informează acelaşi comunicat. 

În  Licitaţia de Arme de Colecţie şi Militaria vor fi prezentate mai multe obiecte însemnate de istorie: puşca de vânătoare fabricată în 1933 pentru Regele Carol II, decorată cu aur, confiscată şi modificată apoi pentru Nicolae Ceauşescu, săbii de paradă purtând cifrul Regelui Carol I, al lui Carol al II-lea sau al Regelui Mihai I, Ordinul Ferdinand, instituit în 1929, o fotografie de presă surprinzându-l pe Regele Mihai I încercând o mitralieră rusească sau o fotografie a domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Şi nu în ultimul rând: uniforme de paradă, insigne, medalii şi alte atribute ale onoarei şi mândriei militare.

.

 

Cultură

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite